• Lista på godkända grönsaker vid AIP

    När man äter autoimmun kost, AIP, är det viktigt att man roterar kosten och varierar grönsakerna. Detta beror på att tarmens bakterieflora behöver olika sorters fibrer samtidigt som kroppen behöver mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter för att kunna läka så effektivt som möjligt.

     

    Det finns en stor variation av detta i olika grönsaker. Här går vi igenom vilka grönsaker som är bäst att äta extra av och för att inspirera i köket har vi listat alla godkända grönsaker i en lång lista nedan.

     

    Det kan vara lätt att köra fast och äta samma grönsaker om och om igen. Ett tips är därför att handla grönsaker efter säsong. På så vis hittar du grönsaker till ett bra pris (eftersom att de är billigare när de är i säsong) samtidigt som du får prova på nya sorters grönsaker under årets gång. Win-win!

     

    Vill du ha koll på vilka grönsaker som är i säsong och när så är här en liten lathund:

     

    Månadsvis:

    Sparris – maj till juni
    Spenat – maj till september

    Gurka – maj till oktober
    Sallad – maj till oktober
    Rädisa – juni till augusti

    Fänkål – juni till september

    Blomkål – juni till november

    Broccoli – juni till november

    Kålrabbi – juli till oktober

    Zucchini – juli till oktober

    Stjälkselleri – juli till november

    Purjolök – juli till december

    Vitkål – juli till mars
    Rödkål – augusti till mars

    Brysselkål – september till februari

    Jordärtskocka – september till mars

    Grönkål – oktober till januari

     

    Hela året:

    Kålrot – året runt
    Lök – året runt
    Majrova – året runt
    Morot – året runt
    Palsternacka – året runt
    Rotselleri – året runt
    Rödbetor, gulbetor, polkabetor – året runt

    Vitlök – året runt

     

    Det finns massor av nyttiga grönsaker inom AIP, några av våra favoriter är till exempel avokado, betor, sparris, kålsorterna, jordärtskocka, mangold, morot, sötpotatis och spenat. Men det är också bra att variera mellan alla de olika löksorterna, pumpor och svamp.

     

    Plocka ut några nya sorter du inte provat från vår lista. Behöver du mer inspiration i köket så har du närmare 1000 recept att välja bland i vårt stora receptarkiv i medlemsklubben.

     

    Grönsaker & rotfrukter (asterix * efter de som är extra näringsrika)

    Avokado*

    Betor – Rödbeta, gulbeta, polkabeta*

    Fänkål

    Grön sparris*

    Gul squash

    Jordärtskocka*

    Kassava

    Knölkrasserot

    Kokbanan*

    Kronärtskocka

    Kålrabi

    Kålrot

    Kirskål

    Majrova

    Mangold*

    Maskrosblad

    Morot*

    Nässlor*

    Oca

    Oliver*

    Okra

    Palsternacka*

    Pepparrot

    Persiljerot*

    Rotselleri

    Rädisor

    Rättika

    Slanggurka

    Spenat*

    Stjälkselleri*

    Svartrot

    Sötpotatis*

    Vit sparris*

    Zucchini (squash)*

     

    Sallatsväxter:

    Isbergssallad

    Romansallad*

    Huvudsallad

    Friséesalad

    Salladssenap

    Machesallad

    Hjärtsallad

    Plocksallad

    Rosésallad

    Ruccola*

    Endivesallad

    Krispsallad (ärtsallad)

    Röd mangold*

     

    Kålsorter:

    Blomkål*

    Broccoli*

    Brysselkål*

    Grönkål*

    Svartkål*

    Rödkål*

    Salladskål*

    Savoykål*

    Spetskål*

    Kinakål*

    Vitkål*

    Romanesco*

     

    Pumpor:

    A-corn

    Syltpumpa

    Butternutpumpa*

    Muskatpumpa

    Acornpumpa

    Delicatapumpa

    Hokkaidopumpa

    Spagettipumpa

    Turbanpumpa

     

    Lök:

    Gul lök*

    Rödlök*

    Silverlök*

    Schalottenlök*

    Pärllök*

    Syltlök

    Vitlök*

    Purjolök*

    Gräslök

    Ramslök

    Salladslök*

     

    Groddar:

    Rädisgroddar

    Broccoligroddar

    Rödbetsgroddar

    Sangogoddar

    Sparrisgroddar

     

    Krasse:

    Smörgåskrasse

    Basilikakrasse

    Broccolikrasse

    Citronkrasse

    Gurkkrasse

    Korianderkrasse

    Honungskrasse

    Ruccolakrasse

    Senapskrasse

     

    Svampar (alla matsvampar, exempel):

    Champinjoner

    Skogschampinjoner*

    Kantareller*

    Trattkantareller*

    Tryffel*

    Karljohan*

    Murklor

    Shitake

    Smörsopp

    Blek taggsvamp

    Ostronskivling

    Smörsopp

     

    För att dina tarmbakterier ska få tillräckligt med kostfibrer (de får näring genom dem) så ska du äta mer av extra fiberrika grönsaker inom AIP.  Detta är avokado, sparris, jordärtskocka, rotsaker, grön omogen banan, jordmandelmjöl, kokos samt kokbanan.

    Det finns också extra mycket kostfiber i skalet på äpplen och päron.

     

    Kryddväxter innehåller en hel del antioxidanter, vitaminer och mineraler. Inom AIP är det särskilt nyttigt att inkludera persilja, oregano, dill, rosmarin och timjan. Vill du veta vilka fler kryddor som ingår inom autoimmun kost så kan du läsa mer om det här.

    Taggar:

    Kommentarer

    Kommentarer inaktiverade.