Lista på godkända grönsaker vid AIP
När man äter autoimmun kost, AIP, är det viktigt att man roterar kosten och varierar grönsakerna. Detta beror på att tarmens bakterieflora behöver olika sorters fibrer samtidigt som kroppen behöver mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter för att kunna läka så effektivt som möjligt.
Det finns en stor variation av detta i olika grönsaker. Här går vi igenom vilka grönsaker som är bäst att äta extra av och för att inspirera i köket har vi listat alla godkända grönsaker i en lång lista nedan.
Det kan vara lätt att köra fast och äta samma grönsaker om och om igen. Ett tips är därför att handla grönsaker efter säsong. På så vis hittar du grönsaker till ett bra pris (eftersom att de är billigare när de är i säsong) samtidigt som du får prova på nya sorters grönsaker under årets gång. Win-win!
Vill du ha koll på vilka grönsaker som är i säsong och när så är här en liten lathund:
Månadsvis:
Sparris – maj till juni
Spenat – maj till septemberGurka – maj till oktober
Sallad – maj till oktober
Rädisa – juni till augustiFänkål – juni till september
Blomkål – juni till november
Broccoli – juni till november
Kålrabbi – juli till oktober
Zucchini – juli till oktober
Stjälkselleri – juli till november
Purjolök – juli till december
Vitkål – juli till mars
Rödkål – augusti till marsBrysselkål – september till februari
Jordärtskocka – september till mars
Grönkål – oktober till januari
Hela året:
Kålrot – året runt
Lök – året runt
Majrova – året runt
Morot – året runt
Palsternacka – året runt
Rotselleri – året runt
Rödbetor, gulbetor, polkabetor – året runtVitlök – året runt
Det finns massor av nyttiga grönsaker inom AIP, några av våra favoriter är till exempel avokado, betor, sparris, kålsorterna, jordärtskocka, mangold, morot, sötpotatis och spenat. Men det är också bra att variera mellan alla de olika löksorterna, pumpor och svamp.
Plocka ut några nya sorter du inte provat från vår lista. Behöver du mer inspiration i köket så har du närmare 1000 recept att välja bland i vårt stora receptarkiv i medlemsklubben.
Grönsaker & rotfrukter (asterix * efter de som är extra näringsrika)
Avokado*
Betor – Rödbeta, gulbeta, polkabeta*
Fänkål
Grön sparris*
Gul squash
Jordärtskocka*
Kassava
Knölkrasserot
Kokbanan*
Kronärtskocka
Kålrabi
Kålrot
Kirskål
Majrova
Mangold*
Maskrosblad
Morot*
Nässlor*
Oca
Oliver*
Okra
Palsternacka*
Pepparrot
Persiljerot*
Rotselleri
Rädisor
Rättika
Slanggurka
Spenat*
Stjälkselleri*
Svartrot
Sötpotatis*
Vit sparris*
Zucchini (squash)*
Sallatsväxter:
Isbergssallad
Romansallad*
Huvudsallad
Friséesalad
Salladssenap
Machesallad
Hjärtsallad
Plocksallad
Rosésallad
Ruccola*
Endivesallad
Krispsallad (ärtsallad)
Röd mangold*
Kålsorter:
Blomkål*
Broccoli*
Brysselkål*
Grönkål*
Svartkål*
Rödkål*
Salladskål*
Savoykål*
Spetskål*
Kinakål*
Vitkål*
Romanesco*
Pumpor:
A-corn
Syltpumpa
Butternutpumpa*
Muskatpumpa
Acornpumpa
Delicatapumpa
Hokkaidopumpa
Spagettipumpa
Turbanpumpa
Lök:
Gul lök*
Rödlök*
Silverlök*
Schalottenlök*
Pärllök*
Syltlök
Vitlök*
Purjolök*
Gräslök
Ramslök
Salladslök*
Groddar:
Rädisgroddar
Broccoligroddar
Rödbetsgroddar
Sangogoddar
Sparrisgroddar
Krasse:
Smörgåskrasse
Basilikakrasse
Broccolikrasse
Citronkrasse
Gurkkrasse
Korianderkrasse
Honungskrasse
Ruccolakrasse
Senapskrasse
Svampar (alla matsvampar, exempel):
Champinjoner
Skogschampinjoner*
Kantareller*
Trattkantareller*
Tryffel*
Karljohan*
Murklor
Shitake
Smörsopp
Blek taggsvamp
Ostronskivling
Smörsopp
För att dina tarmbakterier ska få tillräckligt med kostfibrer (de får näring genom dem) så ska du äta mer av extra fiberrika grönsaker inom AIP. Detta är avokado, sparris, jordärtskocka, rotsaker, grön omogen banan, jordmandelmjöl, kokos samt kokbanan.
Det finns också extra mycket kostfiber i skalet på äpplen och päron.
Kryddväxter innehåller en hel del antioxidanter, vitaminer och mineraler. Inom AIP är det särskilt nyttigt att inkludera persilja, oregano, dill, rosmarin och timjan. Vill du veta vilka fler kryddor som ingår inom autoimmun kost så kan du läsa mer om det här.
Kommentarer