• Lista på godkända grönsaker vid AIP

    När man följer den läkande AIP-kosten är det viktigt att man ser till att variera kosten och rotera bland de olika livsmedlen man äter. Särskilt när det gäller grönsaker. Anledningen är att tarmens bakterieflora behöver olika typer av fibrer för att må bra, samtidigt som kroppen behöver en riklig tillgång till vitaminer, mineraler och antioxidanter för att kunna läka så effektivt som möjligt.

     

    I denna artikel går vi igenom vilka grönsaker som är särskilt fördelaktiga att inkludera i din AIP- eller paleolitiska kosthållning. Vi har även listat när många av dessa grönsaker är i säsong, vilket är bra ur både ett hälsomässigt och ekonomiskt perspektiv.

     

    Handla grönsaker efter säsong

    Det är lätt att hamna i en rutin där man äter samma sorters grönsaker om och om igen. Ett bra tips för att bryta detta mönster är att handla säsongens grönsaker. Då hittar du inte bara grönsaker till förmånliga priser (eftersom de är billigare när de är i säsong), utan du får också chansen att upptäcka och prova nya grönsakssorter under årets lopp!

     

    Vill du ha koll på vilka grönsaker som är i säsong och när? Här är en liten lathund:

     

    Månadsvis:

    • Sparris: maj till juni
    • Spenat: maj till september
    • Gurka: maj till oktober
    • Sallad: maj till oktober
    • Rädisa: juni till augusti
    • Fänkål: juni till september
    • Blomkål: juni till november
    • Broccoli: juni till november
    • Kålrabbi: juli till oktober
    • Zucchini: juli till oktober
    • Stjälkselleri: juli till november
    • Purjolök: juli till december
    • Vitkål: juli till mars
    • Rödkål: augusti till mars
    • Brysselkål: september till februari
    • Jordärtskocka: september till mars
    • Grönkål: oktober till januari

     

    Hela året:

    Du kan välja bland ett stort sortiment av olika rotfrukter och grönsaker året om. Bland dessa finns kålrot, lök, vitlök, majrova, morot, palsternacka, sötpoatis, rotselleri, rödbetor, gulbetor och polkabetor.

    Det finns massor av nyttiga grönsaker inom AIP; några av våra favoriter inkluderar avokado, betor, sparris, olika kålsorter, jordärtskocka, mangold, morot, sötpotatis och spenat. Det är dessutom bra att variera med alla de olika sorterna av lök, pumpor och svamp.

     

    Lista över godkända grönsaker inom AIP

    Ett tips är att utforska smakerna genom att välja ut några sorter du inte har provat tidigare från vår lista. Om du söker ytterligare inspiration i köket så finns det numera över 1000 recept att välja bland i vår medlemsklubb samt veckomenyer och startprogram för att du enkelt ska komma igång.

     

    Här nedan listar vi alla godkända och rekommenderade grönsaker inom AIP. Observera att vi lagt till en asterisk* efter de grönsaker som är extra näringsrika.

     

    Grönsaker & rotfrukter

    • Avokado*
    • Betor (Rödbeta, gulbeta, polkabeta)*
    • Fänkål
    • Grön sparris*
    • Gul squash
    • Jordärtskocka*
    • Kassava
    • Knölkrasserot
    • Kokbanan*
    • Kronärtskocka
    • Kålrabi
    • Kålrot
    • Kirskål
    • Majrova
    • Mangold*
    • Maskrosblad
    • Morot*
    • Nässlor*
    • Oca
    • Oliver*
    • Okra
    • Palsternacka*
    • Pepparrot
    • Persiljerot*
    • Rotselleri
    • Rädisor
    • Rättika
    • Slanggurka
    • Spenat*
    • Stjälkselleri*
    • Svartrot
    • Sötpotatis*
    • Vit sparris*
    • Zucchini (squash)*

     

    Sallatsväxter

    • Isbergssallad
    • Romansallad*
    • Huvudsallad
    • Friséesallad
    • Salladssenap
    • Machesallad
    • Hjärtsallad
    • Plocksallad
    • Rosésallad
    • Ruccola*
    • Endivesallad
    • Krispsallad (ärtsallad)
    • Röd mangold*

     

    Kålsorter

    • Blomkål*
    • Broccoli*
    • Brysselkål*
    • Grönkål*
    • Svartkål*
    • Rödkål*
    • Salladskål*
    • Savoykål*
    • Spetskål*
    • Kinakål*
    • Vitkål*
    • Romanesco*

     

    Pumpor

    • A-corn
    • Syltpumpa
    • Butternutpumpa*
    • Muskatpumpa
    • Acornpumpa
    • Delicatapumpa
    • Hokkaidopumpa
    • Spagettipumpa
    • Turbanpumpa

     

    Lök

    • Gul lök*
    • Rödlök*
    • Silverlök*
    • Schalottenlök*
    • Pärllök*
    • Syltlök
    • Vitlök*
    • Purjolök*
    • Gräslök
    • Ramslök
    • Salladslök*

     

    Groddar

    • Rädisgroddar
    • Broccoligroddar
    • Rödbetsgroddar
    • Sangogoddar
    • Sparrisgroddar

     

    Krasse

    • Smörgåskrasse
    • Basilikakrasse
    • Broccolikrasse
    • Citronkrasse
    • Gurkkrasse
    • Korianderkrasse
    • Honungskrasse
    • Ruccolakrasse
    • Senapskrasse

     

    Svampar (alla matsvampar, exempel)

    • Champinjoner
    • Skogschampinjoner*
    • Kantareller*
    • Trattkantareller*
    • Tryffel*
    • Karljohan*
    • Murklor
    • Shitake
    • Smörsopp
    • Blek taggsvamp
    • Ostronskivling
    • Smörsopp

     

    *= grönsaker som är extra näringsrika.

     

    För att dina tarmbakterier ska få tillräckligt med kostfibrer, vilka de närs av, bör du inkludera ett större intag av fiberrika grönsaker. Exempel på sådana grönsaker är avokado, sparris, jordärtskocka, rotfrukter, grön omogen banan, jordmandel, kokos och kokbanan. Extra mycket kostfiber finns också i skalet på äpplen och päron.

     

    Fördelaktiga kryddväxter inom AIP

    Kryddväxter innehåller en hel del antioxidanter, vitaminer och mineraler. Inom AIP rekommenderas det särskilt att inkludera persilja, oregano, dill, rosmarin och timjan i kosten. Om du är intresserad av att lära dig mer om vilka kryddor som är fördelaktiga att inkludera inom AIP-kosten så kan du läsa mer om det HÄR.

    Taggar:

    Kommentarer

    Kommentarer inaktiverade.