• Rädisor – nyttiga och i säsong

  Den lilla goda rädisan är helt AIP-okej och kan med fördel ingå i sallader och som snygg tunt skivad finish på de flesta maträtter – den ger också lite extra färg åt den vanligtvis ganska ensidigt gröna AIP-kosten. Men se till att handla rädisor som är ekologiska – bäst är att köpa svenska som är i säsong just nu.

   

  Nytta med rädisor

  Jämfört med de riktigt näringstäta grönsakerna så innehåller rädisan lite mindre av vitaminer och mineraler och mest vatten. Men om kan tittar närmare på det som finns i rädisor har de en gynnsam effekt på framförallt reningssystemet i kroppen – det vill säga njurar och lever. Rädisor hjälper också till att producera galla vilket behövs för att spjälka fett.

   

  De är rika på främst vitamin C, vars mest framträdande egenskap är att bidra till att stärka immunförsvaret genom att bekämpa fria radikaler och bakterier. På så vis har rädisor antibakteriella egenskaper vilket dels skyddar hela kroppen, dels hjälper till att rensa bihålorna och lösa upp slem.

   

  De innehåller även folat, zink, kalium, kalcium och magnesium.

   

  Läs mer om rädisor och fakta om 33 andra råvaror i Paleoklubben. Där kan du läsa om t ex jordmandel, kokbanan, viltkött, rödbetor, ingefära, persilja, benbuljong och gelatin med många flera. Du klickar på länken Bli medlem och då bjuder vi på 14 dagar. Välkommen!

   

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments