• IBS – hur autoimmun kost hjälper dig

  Ballongmage, ont i magen efter måltid, knip, gaser, förstoppning och diarré – allt detta är olika symptom vid IBS. Att ha IBS kan vara mycket smärtsamt och jobbigt – men det finns hjälp att få. Med autoimmun kost, AIP, kan du bli av med IBS. I den här artikeln går vi på djupet med vad IBS är och hur man kan göra för att bli av med IBS en gång för alla. 

   

   

  Innehållsförteckning:

  1. Vad är IBS?

  2. Skillnaderna på IBS och IBD

  3. Vad är det som orsakar IBS?

  4. Hur du effektivt läker genom att äta enligt AIP

   

   

  Vad är IBS?

  IBS står för ”Irritable Bowel Syndrome” och är en grupp symptom som rör magen och tarmen. Detta inkluderar skarp smärta, gasbildning, förstoppning som inte försvinner, diarréer som kommer och går, uppsvälld mage (det man kallar ballongmage) eller en blandning av allt detta.

   

  Kort sammanfattat; det mesta som ingår när magen krånglar under lång tid utan att man har fått någon annan diagnos. Det är vanligt att besvären blir värre i samband med att man äter och dricker. Det är också ofta väldigt besvärande med IBS då det ibland behövs brådskande besök på toaletten. Personer med IBS kan även uppleva att de blir bättre under vissa perioder – för att sedan bli sämre igen. Dessa skov kan pågå år ut och år in.

   

   

  Skillnad på IBS och IBD

  IBS är inte att förväxla med IBD. IBD står för ”Inflammatory Bowel Diseases” och i den gruppen ingår de inflammatoriska tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom, som är autoimmuna sjukdomar.

   

  IBS är inte klassad som en autoimmun sjukdom utan en bred grupp av olika magbesvär/sjukdomstillstånd där diagnosen faktiskt ställs genom uteslutningsmetoden. Hittar man inte cancer, IBD eller någon annan tarmsjukdom via tester, blodprov, avföringsprover etc så får patienten diagnosen IBS.

   

  Trots att IBS inte räknas som en autoimmun sjukdom, kan mekanismerna bakom sjukdomarna ofta vara de samma. I båda fallen kan man konstatera att läckande tarm ofta förekommer, personer med IBS har också ofta andra inflammationer i kroppen och i tarmen. Hur man äter och stressnivån påverkar också.

   

  Inom den traditionella sjukvården inriktar sig läkarna på att lindra symptom med mediciner och ofta skrivs även antidepressiva medel ut. Vad patienten äter och dricker tas ibland upp, men kosten är inte i fokus på samma sätt som inom funktionsmedicin.

   

  Inom autoimmun- och antiinflammatorisk kostrådgivning och inom funktionsmedicin är det just kosten som är i fokus. Genom en kostomläggning lyckas många häva IBS helt. Läs gärna berättelser längre ner från några av våra medlemmar. Att få ordning på magen genom rätt kost är nyckel till att slippa ur det onda kretsloppet.

   

   

  Vad är det som orsakar IBS?

  Vad som orsakar IBS är väldigt individuellt. Det som triggar sjukdom kan bero på många olika faktorer.  Det finns dock fem faktorer som man räknar till de vanligaste. Personer med IBS kan ha en av dessa eller en bladning av flera:

   

  1. Läckande tarm. Vid läckande tarm har tarmslemhinnan blivit skadad av olika anledningar och partiklar (proteiner) läcker ut i blodet och drar igång en attack från immunförsvaret. Läs mer om läckande tarm HÄR. Detta tillstånd försvinner i regel ganska omgående (efter några veckor till någon månad) med en autoimmun kost, AIP. Här är en studie som pekar på sambandet mellan IBS och läckande tarm.

   

  2. SIBO – överväxt av bakterier i tunntarmen (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). SIBO uppstår när bakterier i mag- tarmsystemet växer till sig för mycket. I en studie hade över 80% av de IBS-patienterna som undersöktes även SIBO.  När de fick behandling för detta försvann eller förbättrades även IBS. För att komma tillrätta med SIBO kan det räcka med en strikt AIP-kost, men det kan även krävas medicinsk hjälp. Detta är alltså ett ytterligare steg man kan ta om AIP inte hjälper mot IBS. Inom sjukvården kan de ta tester och se om man har SIBO.

   

  3. Överväxt av candida eller annan jästsvamp i tarmen. Läs mer om candida HÄR. Candida är en svamp som, liksom SIBO, kan ta över och växa okontrollerat. Candida orsakar också läckande tarm. Eftersom candida lever på sockermolekyler så blir man av med candida med en strikt AIP med begränsat fruktintag. Misstänker man candida är det då också bra att ta bort t ex torkad frukt och honung, inklusive frukt under de första veckorna med AIP.

   

  4. Matintolerans eller känslighet. Det är vanligt att de som har IBS blir bättre eller helt symptomfria när de eliminerar gluten, nötter, ägg, mejeriprodukter – det vill säga de vanligaste allergenerna i maten. Det kan vara så att man reagerar på något i kosten och när man utesluter detta vid AIP upptäcker man intoleransen vid återintroduktionen. Därför är autoimmun kost ett effektivt verktyg att använda sig av eftersom man eliminerar det mesta som vanligtvis orsakar matallergier eller livsmedelsintolerans.

   

  5. Stress. Många IBS-patienter kan notera att deras symptom blir värre när de är stressade. Samma sak sker vid många autoimmuna sjukdomar. Kliniska studier visar att det finns en direkt länk mellan höga stressnivåer och IBS. Detta beror på att hjärnan och magen är ihopkopplat via det centrala nervsystemet och när du är stressad kan detta få magen att antingen dra ihop sig för mycket eller för litet vilket orsakar hård mage eller diarré. Det är samma mekanisk som får blodtrycket att höjas eller hjärtat att slå fortare när vi blir stressade.

   

   

  Hur du effektivt läker genom att äta enligt AIP

  En lösning för att komma åt de underliggande problemen med IBS är att man genom kosten tar bort allt som kan orsaka läckande tarm, SIBO eller candida. Detta är t ex spannmål med gluten (läs mer om glutens påverkan av tarmen HÄR), mejeriprodukter, soja, ägg, bönor, nötter, socker, alkohol, kaffe mm – det vill säga en autoimmun kost.

   

  Naturligtvis måste man också tillföra mängder av näringstät mat för att återställa mineraler, vitaminer, fetter och även få en väl fungerande bakterieflora. Detta får man via AIP, men det kan också vara bra att lägga till matsmältningsenzym, probiotika och kollagen. Även omega-3 är bra att ta extra av då detta reglerar och reparerar immunförsvaret. Det man också brukar rekommendera inom AIP är att kolla sina näringsnivåer. Ofta är autoimmun sjukdom och IBS kopplat till för låga nivåer av zink, selen och vitamin D samt magnesium.

   

   

  Här är vad några av våra medlemmar säger

   

  Angelina:

  Jag hade ätit paleo innan men aldrig testat AIP. Jag började med strikt AIP för ett par månader sedan. Jag har lidit av svår psoriasis hela mitt liv, IBS och lidit mycket av mina ryggsmärtor pga av två diskbråck. Jag har blivit helt fri från min psoriasis, min IBS och känner knappt av mina ryggbesvär idag. AIP och Paleoklubben är det bästa som hänt mig. Jag har aldrig mått bättre och har dessutom fått en bättre livskvalité. Jag sover bättre, är piggare, gladare och får ut mycket mer av livet nu än innan. Jag rekommenderar Paleoklubben till precis alla jag känner och pratar om det jämnt för att jag tycker att hälsan är det absolut dyrbaraste och viktigaste du har och för att jag önskar inget att annat än att de jag älskar ska må bra och vara friska❤️

  Charlotta:

  Jag har endometrios , PCOS och ”IBS” ( hör förmodligen ihop med endon) och alla symptom försvann med AIP. Skulle nog behöva köra en sväng av AIP igen och köra delvis AIP resten av livet. 🙂 Jag hade inte klubben som stöd då men det skulle ha hjälpt mig ännu mer att ha andra som stöd.

  Emelie:

  Jag har ätit AIP under snart 3 år, med återintroduktioner till paleo ett par gånger. Jag har vitiligo, hypotyreos och IBS. Under dessa tre år har jag haft ”otur” med en antibiotikabehandling som slog ut min mage totalt, jag har också varit väldigt stressad. Mina sjukdomar triggas och blir värre av stress. Så det är tydligt och viktigt för mig med alla pusselbitar i AIP, kost, sömn, rörelse, stressnivå m.m. För mig har det inte bara räckt med AIP för att bli bättre. Jag har prövat lågkolhydrat och AIP samt låg fodmap och AIP. Det som nu sista gången hjälpte mig att må bättre (jag håller på och återhämtar mig från utmattningssyndrom, så jag mår inte helt bra än-har symptom från det) är AIP med låg fodmap samt lite medel fodmap. Jag har dessutom fått ta bort cassava, alla kokosorodukter utom kokosolja samt morot eftersom jag reagerade på det. Tack vare denna kost och livsstil har jag fått sådan livskvalité och mår så mycket bättre. Mina hypotyreosvärden har blivit normala, jag har börjat återpigmentera på många vita pigmentfläckar (men jag måste sola dem för att det ska ske, så händer bara på sommaren) samt min IBS är borta!

   

  Igår började jag återintroducera igen, och jag håller tummarna för att det fortsatt går bra!

   

  Jag kommer att fortsätta äta mycket AIP kost, och så får jag helt enkelt se vad jag mår bra av att återintroducera.

   

  För mig har paleoklubben med tillhörande Facebook grupp betytt så mycket. När jag började med AIP kände jag mig väldigt ensam och ganska ”konstig” jämfört med andra människor. Paleoklubben har fått mig att känna samhörighet, att jag inte är ensam och att det är en resa med AIP, det är inte lätt och allt som fungerar på en gång. Men tack vare paleoklubben orkar jag fortsätta att nå så bra hälsa som möjligt. Så för gemenskap, inspirerande recept, spännande fakta och bra återkoppling och stöd är sådant jag varmt rekommenderar paleoklubben!

   

  Vill du prova AIP?

  Om du bestämt dig för att börja med autoimmun kost kan det vara väldigt bra att ingå i en gemenskap där man kan få råd, tips och stöd. I vår medlemsklubb Paleoklubben ligger fokus på att stötta medlemmarna kring kost och tillfrisknande. Vi har en unik egen FB-grupp där vi ger enklare kostrådgivning plus att du får mängder av fakta och tillgång till veckomenyer med inköpslistor, AIP-skola och över 500 AIP-recept med mera.

   

  BLI MEDLEM – 14 DAGAR GRATIS

   

  Välkommen

  Cecilia Nisbet Nilsson. Lic kostrådgivare och hälsokonsult.

  Källa:

  Amy Myers, MD är en tvåfaldig New York Times-bästsäljande författare samt en internationellt hyllad läkare inom funktionsmedicin. Hon är specialiserad på att göra det möjligt för folk med autoimmuna sjukdomar, hypotyreos, och matsmältningsproblem att återfå en god hälsa, https://www.amymyersmd.com/2018/09/is-ibs-real/

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments