• Därför bör du äta vitlök varje dag

  Vitlök är inte bara en bra smaksättare vid matlagning, den är också exceptionellt nyttig. Så pass nyttig att du faktiskt bör överväga att äta lite vitlök varje dag!

   

  I det här inlägget får du reda på några av de mest välkända nyttigheterna med vitlök, och vi delar även med oss av tre goda och nyttiga recept som höjer smakerna i köket.

   

  Nyttigheter i vitlök

  Att äta lite vitlök varje dag kan på lång sikt hjälpa till att motverka hjärt- och kärlsjukdom. Dessutom har vitlöken visat sig vara effektiv vid förkylning.

   

  Hur kommer då detta sig?

   

  Jo, det är nämligen så att vitlöken innehåller ett enzym som heter alliin, och när du hackar, skivar eller pressar vitlök så omvandlas detta enzym till den aktiva ingrediensen allicin.

   

  Allicin är i sin tur en svavelorgansik förening som skyddar växten mot angrepp av bakterier. Studier visar att det är just allicinet som kan ha en blodtryckssänkande effekt, och den anti-bakteriella egenskapen hjälper i sin tur mot förkylning.

   

  Vitlöken är även rik på mikronäringsämnen och innehåller bland annat mineralerna kalcium, fosfor, järn, selen samt vitaminerna A, B1, B2 och C.

   

  Så ett gott råd är att försöka äta vitlök så ofta som möjligt, gärna lite varje dag!

   

  Fakta och kuriosa

  Vitlöken (Allium sativum) har varit känd i över 5 000 år och har troligen sitt ursprung från sydvästra Asien. Det finns berättelser om att vitlöken lär ha odlats i Sverige redan under vikingatiden, men runt 1500-talet så blev den kraftigt impopulär… på grund av sin starka lukt!

   

  Lukten uppstår av svavelföreningar som bildas när du hackar rå vitlök. Det är alltså detta som ger den dess skarpa och lite stickande karakteristiska lukt.

   

  Lyckligtvis försvinner dessa föreningar till stor del vid tillagning; exempelvis om du steker den eller tillagar den i ugnen. Det är dock vanligt att en del av doften stannar kvar i andedräkten och om du tycker att det är besvärande så är det ett tips att tugga på lite färsk basilika eller persilja!

   

  Inom äldre skolmedicin har vitlök använts mot många olika åkommor men framför allt vid olika typer av infektioner. Den franske kemisten och biologen Louis Pasteur upptäckte dess antibakteriella aktivitet redan 1858 och under världskrigen användes vitlöken vid sårbehandling för att motverka infektioner och kallbrand.

   

  3 recept med vitlök

  Framförallt så älskar vi vitlök för den goda smakens skull. Här är tre recept på rätter där vitlök är stjärnan.

   

  AIP: Vitaminshot med ingefära, gurkmeja, citron och vitlök. Detta är en shot för dig som behöver lite extra boost i förkylningstider.

  AIP: Sötpotatis med örtfärs. Salt stekt färs med vitlök och lök på ugnsbakade sötpotatishalvor. Enkel lunchmat som passar bra att ha med i matlåda. Du kan använda kycklingfärs eller nötfärs.

  Paleo: Spenatpannkaka med räkfyllning. Vispa ägg med stekt spenat och fiberhusk så får du en god pannkaka som passar bra som lunch eller frukost. Vi fyllde våra med räkor, paprika, purjolök och massor av stekt vitlök.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments