• Rödbeta – en av våra nyttigaste rotfrukter

  Rödbetan är en av våra nyttigaste rotfrukter. Den hjälper bland annat till att balansera blodtrycket och den är dessutom bra för att höja prestationen vid träning och idrott. Rödbetan finns året runt i butik i Sverige, den är billig och du hittar den även färdigkokt – bara att värma och äta med lite salt.

   

  Nyttigheter om rödbeta

  Rödbetor är naturligt rika på nitrat och när man äter nitratrik mat så ökar nivåerna av kväveoxid (NO) i kroppen. Detta leder i sin tur till vidgade blodkärl, förbättrad cirkulation och på sikt även sänkt/reglerat blodtryck. Nitrat är en kväveform som är lättlöslig i vatten. Det finns i bland annat spenat, mangold, ruccola, fänkål och grönsallad och ger en karakteristisk bitter smak. Men framför allt finns nitrat rikligt i rödbetor.

   

  Lättaste sättet att få i sig tillräckliga mängder nitrat är genom koncentrerad rödbetsjuice. Eftersom rödbeta även visat sig kunna öka syreupptagningen i kroppen är det bra att dricka rödbetsjuice innan man ska träna intervaller, uthållighet (triatlon, mataron) eller springa ett lopp.

   

  Rödbetor är även fulla av vitaminer, fytokemikalier och antioxidanter. Dessa hjälper ditt immunförsvar att hålla dig frisk och motarbeta både skadliga bakterier och virus. Rödbeta är därför rekommenderat att äta inom en antiinflammatorisk kosthållning.

   

  I betorna finns även mycket bra kostfibrer, vilket fungerar som mat åt dina nyttobakterier i tarmen. Fibrerna håller även magen igång och så mättar de bra.

   

  Det finns även en speciell sort aminosyra i rödbetor som kallas metionin. Denna aminosyra hjälper avgiftningen i levern och är alltså toppen för kroppens reningssystem. Vill du ha lite extra boost kan du till exempel dricka vår rödbets-shot som du hittar längre ner.

   

  Fakta och kuriosa om rödbeta

  Rödbeta, gulbeta och vitbeta (Beta vulgaris Rödbeta-Gruppen) är alla betor inom familjen amarantväxter. Det svenska namnet avgörs av rotfruktens färg. Den så kallade polkabetan är rödvit.

   

  Rödbetan kom till Norden på 1600- och 1700-talet. Växten är lättodlad och härdig och kan i gynnsamma lägen odlas långt norrut i landet. Rödbetor äts ofta som nykokta primörer eller, kanske ännu vanligare, inlagda. De har också den tydliga effekten att de färgsätter mänsklig urin. Du kan hitta rödbetor i svenska butiker året runt och de finns också färdigkokta, vilket är väldigt behändigt eftersom det tar lång tid att koka rödbetor.

   

  3 goda recept med rödbeta

  Vitaminshot-med-rödbeta-1024x577

  AIP: Vitaminshot med rödbeta. Rödbetor är fyllda med nyttigheter och är bland annat bra för blodtrycket. Mixa denna shot tillsammans med ingefära och broccoli (som du ångkokar lite först) samt pressad citron.

  Biffar-med-riven-morot-rödbeta-och-vitkål

  AIP: Biffar med rivna rödbetor. Köttfärsbiffar med riven zucchini, morot och kokt rödbeta. Goda att äta med en råkostsallad och fungerar utmärkt att göra många av och frysa in.

  RödbetssoppaSP

  AIP: Rödbetssoppa med smak av ingefära och kokos. Toppa med en klick kall kokosgrädde med citron och rödlök. God och mättande – och dessutom väldigt nyttig.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments