• Blomkål – en av våra nyttigaste grönsaker

  Blomkål är en av våra nyttigaste grönsaker som ger dig massor av näring. Den är packad med antioxidanter – framförallt C-vitamin – men innehåller även mineraler som magnesium och kalcium. Blomkål är mycket användbar i köket då du kan variera den på så många olika sätt. Här får du fakta om blomkålens nyttigheter plus tre populära recept.

   

  Nyttigheter i blomkål

  Blomkål, älskade blomkål! Inte nog med att den är användbar till så mycket i köket, den är också en av våra absolut nyttigaste grönsaker. En svårslagen kombination tycker vi.

   

  Fyller behovet av C-vitamin

  Visste du t ex att en enda portion blomkål (cirka 100 g) ger dig hela dagsbehovet av C-vitamin? Och det är ju alltid bra att fylla på med C-vitamin, särskilt vid förkylningstider.

   

  Vi behöver också C-vitamin för att lättare ta upp järn i kroppen, så att äta en grönsak med mycket järn (t ex spenat) tillsammans med blomkål är väldigt bra om du vill optimera näringsupptaget.

   

  Mineraler och antioxidanter

  Blomkål innehåller även en del mineraler som kalcium, magnesium och kalium, men allra mest så är det en grönsak full av antioxidanter.

   

  Antioxidanter hjälper och skyddar kroppen mot oxidativ stress i cellerna. Man kan säga att antioxidanter är kroppens eget ”rostskydd” som hjälper oss att sakta ner åldrande och förebygga organ- och vävnadsskador.

   

  Bra för hjärnan och minnet

  Blomkål är också bra för hjärnan och minnet. Detta tack vare att du får i dig kolin via blomkål. Kolin är ett vitaminliknande ämne som visat sig spela stor roll för hjärnans utveckling, inlärning och minnesförmåga. I blomkål finns också ett antiinflammatoriskt ämne kallat indol-3-kabinol som fungerar genom att förhindra starka, inflammatoriska reaktioner.

   

  Så ta för vana att äta extra blomkål om du vill ha en välbalanserad och nyttig kost, förslagsvis en modern paleolitisk kost. Eftersom blomkål innehåller över 80 % vatten så hjälper den dig även med en god vätskebalans.

   

  Blomkål är också fullt av kostfiber, vilket fungerar som näring åt våra nyttobakterier i tarmen.

   

  Kuriosa och fakta om blomkål

  Blomkål kommer ursprungligen från medelhavsområdet och kan spåras så långt bak i tiden som till 1400-talet. Blomkål tillhör samma familj som brysselkål, kålrabbi och broccoli.

   

  Vit blomkål är vanligast, men det finns även grön och violett, gul och rosa. Blomkål är faktiskt inte naturligt vit, utan täcks under odling med ihopknutna blad som skyddar mot solljuset. Om man inte gör detta så blir den naturligt gulare.

   

  Tre recept med blomkål

  Inom autoimmun kost, AIP och paleo äter vi mycket blomkål, inte bara för att den är väldigt näringsrik, utan även tack vare dess egenskaper att passa till det mesta i olika former.

   

  Man kan exempelvis göra mos, ris, ”couscous”, pizzabotten, gnocchi och till och med gröt och efterrätter på blomkål. Du hittar mängder av olika recept i när du söker på blomkål i vår medlemsklubb. Här är tre populära recept:

  AIP: Mongolisk kyckling med blomkålsris. Väldigt god vardagsrätt där du river och steker blomkål som nyttigare alternativ till ris.

  AIP: Blomkålssoppa med örtolja. Krämig och len blomkålssoppa med en fräsch örtolja. Gott som förrätt eller som vegetariskt alternativ med en macka på gott AIP- eller paleobröd.

  AIP: Gnocchi på blomkål. Prova att göra dessa underbart goda gnocchi. Något för den som längtar efter gnocchi men inte äter potatis.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments