• Lista på okej kryddor vid AIP

    När man börjar äta enligt den läkande AIP-kosten kan det vara svårt att variera sig när det kommer till smaksättning och kryddning eftersom man under en viss tid ska undvika vardagskryddor som till exempel peppar, chili och frökryddor. Det går bra att återinföra dessa kryddor efter AIP, men fram tills dess kan det vara bra med extra inspiration. Du hittar en lång lista längre ner!

     

    Egentligen är det mest en fråga om att tänka lite nytt eftersom det finns många olika kryddväxter och annan smaksättning att välja bland. Inom AIP är de kryddor som vi främst rekommenderar – eftersom de är extra näringsrika och fulla av antioxidanter – ingefära, gurkmeja, vitlök och persilja.

     

    Vi har skrivit längre artiklar om dessa kryddor där vi närmare går in på varför de är extra nyttiga och de hittar du här: om vitlök, om ingefära, om gurkmeja och om persilja.

     

    Men det finns som sagt massor mer att välja bland. Här är en uppdatera lista på tillåten smaksättning under elimineringstiden vid AIP.

     

     Skärmavbild 2017-10-02 kl. 17.29.35

     

    Kryddor och smaksättning

    Anis (blad och blommor EJ FRÖ)

    Arrowrot (finns ofta i kryddhyllan)

    Basilika

    Bergssalt (Himalayasalt)

    Carob, ersätter kakao (johannesbröd)

    Citronbasilika

    Citron/lime-zest

    Citronmeliss

    Citrontimjan

    Citrongräs

    Citronverbena

    Dill

    Dragon

    Gräslök

    Gurkört

    Havssalt

    Herbamare örtsalt original

    Harsyra

    Isop

    Ingefära

    Kapris

    Kanel

    Koriander

    Kryddnejlika

    Krusmynta

    Kyndel

    Körvel

    Lagerblad

    Lavendel

    Libbsticka

    Malört

    Mejram

    Muskotblomma

    Mynta

    Oregano

    Pepparmynta

    Persilja slätbladig/krusig

    Rostad lök (glutenfri)

    Rosmarin

    Salvia

    Selleriört

    Stevia (krukväxt)

    Sötflockel

    Thaibasilika

    Timjan

    Pomeransskal

    Äkta vaniljfrön från vaniljstång

    Wasabiruccola

    Wasabi (glutenfri)

     

    Olika sorters krasse: en ört som smaksätter

    Senapskrasse

    Citronkrasse

    Smörgåskrasse

    Basilikakrasse

    Broccolikrasse

    Gurkkrasse

    Korianderkrasse

    Honungskrasse

    Ruccolakrasse

     

    Vilka kryddor och örter passar då bra till vad? Här ger vi lite olika förslag!

     

    Fisk, skaldjur : citronbasilika, citrontimjan, citrongräs, dill, basilika, dragon, gräslök, ingefära, kapris, libbstika, mejram, persilja

    Kött: basilika, dragon, isop, ingefära, kanel, koriander, kryddnejlika, lagerblad, mejram, oregano, persilja, rosmarin, timjan

    Vilt: anis, rosmarin, dragon, ingefära, kanel, krusmynta, kyndel, persilja, rosmarin, timjan

    Kyckling: citronbasilika, basilika, dragon, ingefära, kapris, koriander. krusmynta, lagerblad, mejram, oregano, persilja, rosmarin, salvia, timjan

    Efterrätter: citronmeliss, anis, basilika, kanel, koriander, kryddnejlika, krusmynta, lavendel, muskotblomma, pepparmynta

     

    Vill du veta vilka grönsaker som ingår inom autoimmun kost så kan du läsa mer om det här.

     

    Kommentarer

    Kommentarer inaktiverade.