• Persilja – vår nyttiga kökskrydda

  Persilja har en central plats inom den autoimmun läkande kosten. Det beror på att få kökskryddor är så nyttiga som persilja! Du ska helst äta lite persilja varje dag och ett bra knep är att ta för vana att alltid ha en bunt i frysen. Läs mer om vår nyttiga vardagskrydda här och ta även del av tre recept med persilja i centrum.

   

  Nyttigheter i persilja

  I våra guidelinjer kring autoimmun kost lyfter vi fram persilja som speciellt läkande och något man bör äta extra av. Gärna dagligen. Här är några exempel på varför:

   

  Persilja innehåller mycket flavonodier som är en viktig antioxidant. Det finns ingen risk i att äta för mycket flavonoider då de är vattenlösliga och överskottet kissas ut. Flavonoider förstörs vid upphettning så det är viktigt att tänka på hur du tillagar maten. Tillsätt därför persilja sist i matlagningen, eller klipp över maten vid servering.

   

  Dessa flavonoider och annat innehåll i persilja, som t ex apoil och myristicin, har visat sig kunna hjälpa kroppen att trycka undan en autoimmun aktivering av immunförsvaret och hindrar även spridning av fria radikaler och gifter i kroppen.

   

  Persilja hjälper mot svullnad genom en olja som heter eugenol, vilket är särskilt bra vid artrit och ledvärk som ofta ger svullnad som följd. Persilja innehåller mycket folsyra (B-vitamin), vilket ökar blodcirkulationen.

   

  Dessutom innehåller persilja väldigt mycket C-vitamin – en vitamin som är väldigt viktig i kampen mot sjukdom då c-vitamin neutraliserar fria radikaler. Persilja är även mycket rik på karoten (som omvandlas till A-vitamin i kroppen) samt järn och kalcium.

   

  Fakta och kuriosa

  Persilja är en tvåårig växt som smakar bäst det första året och blommar det andra året. Den är robust och tålig, trivs bäst i sol eller lätt skuggiga platser och är lätt att odla i Sverige.

   

  Under antiken ansåg man att persilja hade övernaturliga egenskaper och under medeltiden var persiljan en medicinalväxt. Det var inte förrän på 1600-talet som persiljan blev en vanlig krydda inom matlagningen, främst då i Frankrike.

   

  Idag tillhör persiljan våra svenska baskryddor och det går alldeles utmärkt att odla inne året runt i en kruka. Ett tips är att ha för vana att förvara persiljan i frysen. Den förlorar inte sina nyttiga egenskaper och det är enkelt att smula fryst persilja över maten.

   

  3 recept med persilja

  Grön kick ass juice

  AIP: En juice som smakar mycket persilja. Den innehåller ingen sötning alls så den är för dig som gillar grönsaksjuicer. Med både citron, selleri, kollagen och persilja får du en riktigt uppiggande juice som sätter fart på kroppen – en riktig kickass juice.

  Stomp på palsternacka och blomkål

  AIP: Stomp är ett grovt mos med bitar i. Det är gott som tillbehör till kött eller kyckling. Här har vi en variant med blomkål palsternacka och rikligt med persilja.

  Köttfärsspett med tabbouleh

  AIP: Köttfärsspett som serveras med en variant av den libanesiska persiljesalladen tabbouleh och goda tortillas på kassavamjöl.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  avatar