• Persilja och dess nytta

  Persilja är en otroligt nyttig krydda som man ska lägga till i kosten så ofta man kan. Speciellt bra om man äter autoimmun paleo. Läs vidare om du vill veta varför! 

  Varje vecka skriver vi fördjupningar kring någon råvara i Paleoklubben – samt nya recept såklart. Denna veckan är det Våfflor á la fläskpannkaka, lammgryta med timjan samt äppelfritters! Gå med och testa klubben gratis i 14 dagar. Alla recept går att ladda ner och skriva ut i pdf.

  Här är lite fakta om persilja som vi också skriver om i klubben idag:

  Persilja är en tvåårig växt som smakar bäst det första året och blommar det andra året. Persilja är mycket rik på karoten (som omvandlas till A-vitamin i kroppen), C-vitamin samt järn och kalcium. Den är robust och tålig, trivs bäst i sol eller lätt skuggiga platser och är lätt att odla i Sverige.

  Under antiken ansåg man att persilja hade övernaturliga egenskaper och under medeltiden var persiljan en medicinalväxt. Det var inte förrän på 1600-talet som persiljan blev en vanlig krydda inom matlagningen, främst då i Frankrike.

  Idag tillhör persiljan våra svenska baskryddor och det går alldeles utmärkt att odla inne året runt i en kruka.

  Medicinska egenskaper

  Skärmavbild 2017-02-13 kl. 14.08.57

  I våra guidelinjer kring autoimmun kost lyfter vi fram persilja som speciellt läkande och något man bör äta extra av. Gärna dagligen.

  Här är några exempel på varför:

  Persilja innehåller mycket flavonoider som är en viktig antioxidant. Det finns ingen risk i att äta för mycket flavonoider då de är vattenlösliga och överskottet kissas ut. Flavonoider förstörs vid upphettning så det är viktigt att tänka på hur du tillagar maten. Tillsätt därför persilja sist i matlagningen, eller klipp över maten vid servering. Allra bäst är att ta för vana att ha lite i en daglig smoothie.

  Dessa flavonoider och annat innehåll i persilja, som t ex apoil och myristicin, har visat sig kunna hjälpa kroppen att trycka undan en autoimmun aktivering av immunförsvaret och hindrar även spridning av fria radikaler och gifter i kroppen.

  Persilja hjälper mot svullnad genom en olja som heter eugenol, vilket är särskilt bra vid artrit och ledvärk som ofta ger svullnad som följd.

  Persilja innehåller mycket folsyra (B-vitamin), vilket ökar blodcirkulationen.

  Dessutom innehåller persilja mycket C-vitamin – en vitamin som är väldigt viktig i kampen mot autoimmun sjukdom då c-vitamin neutraliserar fria radikaler.

  Så ät mycket persilja! Köp hem och frys in.

  En enkel boostande smoothie med persilja:

  1 dl kokosmjölk

  1 dl persilja

  1 dl stjälkseller (valfritt)

  10 cm gurka

  1 krm gurkmeja

  1 kub färsk ingefära (2×2 cm)

  1 dl vatten

  Mixa och drick! Vill du ha lite sötare smak? Blanda i 1 dl bär! P1050811

  Taggar:

  Kommentarer

  avatar