• Jordmandel – en supernyttig rotknöl

  Jordmandel är en ny stjärna på hälsohimlen och det är inte svårt att förstå. Den lilla rotknölen är väldigt näringsrik, tät på främst mineraler men även vitaminer och dessutom packad med kostfibrer som är bra för magen. Här går vi igenom jordmandelns fördelar och du får också tips på tre helt suveräna recept.

   

  Jordmandel i form av mjöl används ofta vid bakning inom den antiinflammatoriska autoimmuna kosten, AIP. Detta tack vare att jordmandel både är glutenfritt och nötfritt, men även tack vare dess goda smak och innehållet av nyttiga näringsämnen.

   

  Innehållsförteckning

  Jordmandel är inte en nöt

  Jordmandeln är fylld med nyttigheter:

  Rik på näringsämnen

  Innehåller enzymer och kostfiber

  Rika på antioxidanter

  Minskar sötsug

  Jordmandelns smak och konsistens

  Jordmandelns bakgrund

  Använd jordmandel till mycket

   

  Jordmandel är inte en nöt

  Till att börja med ska vi reda ut att jordmandlar inte är nötter eller mandlar, utan små glutenfria rotknölar från ett halvgräs som växer i södra Europa och Sydamerika. Jordmandeln är därför perfekt att använda för den som inte kan äta nötter eller gluten.

   

  Kärt barn har många namn. Vi kallar dem jordmandlar i Sverige, på engelska tiger nuts, på spanska chufa och på tyska tigernüß eller erdmandeln. Du kan köpa jordmandel i olika former: hela, som flingor och malda till grovt eller fint mjöl.

   

  jordmandel nyttig nöt

   

  Namnet har den fått tack vare att den ser ut som en liten nöt, men den liknar mer en hasselnöt eller en kikärta än en mandel dock.

   

  Jordmandlen är fylld med nyttigheter

  En av de bästa egenskaperna med jordmandel, förutom dess goda smak, är att den är fylld med en hel del hälsofördelar. Den är därför ett utmärkt alternativ för dig som vill baka eller använda jordmandel i kosten.

   

  Stort innehåll av näringsämnen

  Jordmandel är bland annat rik på mineraler, huvudsakligen fosfor samt kalium, men även natrium, krom, magnesium, järn, koppar, zink och mangan. En riktig mineralbomb med andra ord!

   

  Jordmandeln innehåller även gott om vitaminer, men främst vitamin C, E samt hela B-komplexet utom vitamin B12.

   

  Innehåller enzymer och kostfiber

  Förutom många näringsämnen så innehåller jordmandel  även enzymer som hjälper till vid matspjälkningen – lipas och amylas. Detta lindrar bland annat gasbildning, matsmältningsbesvär och hjälper även till att motverka diarré.

   

  De är också packade med kostfibrer (prebiotika) som vi behöver för att upprätthålla en god balans i tarmfloran. Kostfiber hjälper dessutom till att hålla magen i trim.

   

  Tänk dock på att det höga fiberinnehållet initialt kan orsaka obehaglig gas eller uppblåsthet. Detta är på grund av att du förmodligen saknar de nyttobakterier i tarmen som ”äter” kostfibrerna i jordmandel. I takt med att du får en bättre bakterieflora (genom att äta antiinflammatorisk AIP eller paleo och tillsätta probiotika i kosten) försvinner besvären. Men det kan vara bra att trappa upp jordmandel successivt om du skulle känna något obehag.

   

  Rika på antioxidanter

  Jordmandlar är också en bra källa till antioxidanter. Vi behöver antioxidanter då de skyddar kroppen mot åldrande, cancer och hjärt-kärlsjukdom.

   

  Ett tips är att blötlägga hela jordmandlar så att de aktiveras, detta leder till att de börjar frisätta mer antioxidanter. Processen förbättrar även kroppens förmåga att absorbera näringsämnena.

   

  Minskar sötsug

  Jordmandeln har också en egenskap som är bra för den som är sockersugen eller lider av sockerberoende. När man tuggar på jordmandel ger den nämligen en söt smak utan att påverka blodsockret, och den hjälper istället till att dämpa sötsuget på lång sikt. Att köpa hem en påse hela jordmandlar och sedan äta dem som snacks kan därför en väldigt bra idé. Ett tips är som sagt att blötlägga dem över natten och sedan torka dem på låg värme i ugnen – då blir de extra knapriga och goda, och påminner lite om rostade mandlar.

   

  Jordmandelns smak och konsistens

  Jordmandlar har en söt smak och påminner lite om mandel eller kokos.

   

  Det grova mjölet har kvar skalet från jordmandlarna, vilket gör det lite knastrigt i konsistensen och passar därför bra till både bröd och pajer. Det fina mjölet lämpar sig bättre till efterrätter.

   

  Jordmandelns bakgrund

  Trots att jordmandel är ett relativt nytt inslag i Sverige så är det faktiskt en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. I Egypten har man hittat arkeologiska fynd av vaser som innehöll jordmandel, vilket pekar på att de små knölarna användes i matlagning för över 4000 år sedan.

   

  I södra Europa används jordmandlar idag till att producera ”mjölk” istället för komjölk. Det passar den väldigt bra till tack vare den söta smaken.

   

  Jordmandeln är användbar inom antiinflammatorisk kost

  Jordmandeln är väldigt användbar inom den antiinflammatoriska autoimmuna kosten, AIP. Du kan själv göra ”mjölken” genom att mixa hela, blötlagda jordmandlar med vatten. Du kan som sagt äta dem hela som snacks. På mjölet kan du göra gröt, matpajer, småkakor, smulpaj och knäckebröd.

   

  Du kan även panera fisk och kyckling i mjölet som substitut för ströbröd samt använda som bindemedel i vegetariska biffar eller hamburgare. Du kan också göra goda rawbollar eller fettbomber till fikat.

   

  Äter du paleolitisk kost (där nötter är okej), så kan du blanda flingor av jordmandlar i granola eller müssli.

   

  Letar du efter att köpa jordmandlar/mjöl/flingor så finns de att köpa i välsorterade hälsokostbutiker men framförallt online idag.

   

  Tre recept med jordmandel

  Här är tre av våra mest populära recept med jordmandel som du hittar i vår medlemklubb:

   

  Kanelkakor

  AIP: Knapriga kanelkakor. Ljuvligt goda som går åt i ett nafs. De innehåller även nyttiga aminosyror som L-glutamin och glycin. Så ta en kaka till!

   

  äppelgröt med kanel

  AIP: Jordmandelgröt. Smakar som inget annat, men påminner om havregrynsgröt. Servera med lite kall kokosmjölk eller bananmjölk eller ät med banan.

   

  AIP: Flatbread gjort på endast jordmandelmjöl, vatten och salt. Goda som alternativ till knäckebröd

   

  Kommentarer

  guest
  2 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Helen Röhnisch
  Helen Röhnisch
  10 månader sedan

  Hej!
  Har nu köpt hel jordmandel och tänkte pröva med att rosta dom i ugnen, hur gör jag?
  Hälsningar
  Helen Röhnisch