• Jordmandel – en supernyttig rotknöl

    Jordmandel är en ny stjärna på hälsohimlen och det är inte svårt att förstå. Den lilla rotknölen är väldigt näringsrik och innehåller fullt med vitaminer och mineraler, och är dessutom packad med kostfibrer som är bra för magen. Här går vi igenom jordmandelns fördelar och du får också tips på tre goda och populära recept.

     

    Jordmandel i form av mjöl används ofta vid bakning inom den autoimmuna kosten (en antiinflammatorisk kost som fokuserar på att läka kronisk sjukdom). Anledningen till detta är för att jordmandel både är glutenfritt och nötfritt, men även tack vare dess goda smak och innehållet av nyttiga näringsämnen.

     

    Innehållsförteckning

    Jordmandel är inte en nöt

    Jordmandeln är fylld med nyttigheter:

    1. Rik på näringsämnen

    2. Innehåller enzymer och kostfiber

    3. Rika på antioxidanter

    4. Minskar sötsug

    Jordmandelns smak och konsistens

    Jordmandelns bakgrund

    Använd jordmandel till mycket

     

    Jordmandel är inte en nöt

    Till att börja med ska vi reda ut att jordmandlar inte är nötter eller mandlar, utan små glutenfria rotknölar från ett halvgräs som växer i södra Europa och Sydamerika. Jordmandeln går därför bra att använda för den som inte kan äta nötter (nötallergier) eller gluten. Både nötter och gluten utesluts dessutom inom den autoimmuna kosten.

     

    Kärt barn har många namn. Vi kallar dem jordmandlar i Sverige, på engelska tiger nuts, på spanska chufa och på tyska tigernüß eller erdmandeln. Du kan köpa jordmandel i olika former: hela, som flingor och malda till grovt eller fint mjöl.

     

    jordmandel nyttig nöt

     

    Namnet har den fått tack vare att den ser ut som en liten nöt, men den liknar mer en hasselnöt eller en kikärta än en mandel dock.

     

    Jordmandlen är fylld med nyttigheter

    En av de bästa egenskaperna med jordmandel, förutom dess goda smak, är att den är fylld med en hel del hälsofördelar. Den är därför ett utmärkt alternativ för dig som vill baka eller använda jordmandel i kosten.

     

    1. Stort innehåll av näringsämnen

    Jordmandel är bland annat rik på mineraler, huvudsakligen fosfor samt kalium, men även natrium, krom, magnesium, järn, koppar, zink och mangan. En riktig mineralbomb med andra ord!

     

    Jordmandeln innehåller även gott om vitaminer, men främst vitamin C, E samt hela B-komplexet utom vitamin B12.

     

    2. Innehåller enzymer och kostfiber

    Förutom många näringsämnen så innehåller jordmandel  även enzymer som hjälper till vid matspjälkningen – lipas och amylas. Detta lindrar bland annat gasbildning, matsmältningsbesvär och hjälper även till att motverka diarré.

     

    De är också packade med kostfibrer (prebiotika) som vi behöver för att upprätthålla en god balans i tarmfloran. Kostfiber hjälper dessutom till att hålla magen i trim.

     

    god tarmflora

     

    Tänk dock på att det höga fiberinnehållet initialt kan orsaka obehaglig gas eller uppblåsthet. Detta är på grund av att du förmodligen saknar de nyttobakterier i tarmen som ”äter” kostfibrerna i jordmandel. I takt med att du får en bättre bakterieflora (genom att äta antiinflammatorisk AIP eller paleo och tillsätta probiotika i kosten) försvinner besvären. Men det kan vara bra att trappa upp jordmandel successivt om du skulle känna något obehag.

     

    3. Rika på antioxidanter

    Jordmandlar är också en bra källa till antioxidanter. Vi behöver antioxidanter då de skyddar kroppen mot åldrande, cancer och hjärt-kärlsjukdom.

     

    Ett tips är att blötlägga hela jordmandlar så att de aktiveras, detta leder till att de börjar frisätta mer antioxidanter. Processen förbättrar även kroppens förmåga att absorbera näringsämnena.

     

    4. Minskar sötsug

    Jordmandeln har också en egenskap som är bra för den som är sockersugen eller lider av sockerberoende. När man tuggar på jordmandel ger den nämligen en söt smak utan att påverka blodsockret, och den hjälper istället till att dämpa sötsuget på lång sikt.

     

    Att köpa hem en påse hela jordmandlar och sedan äta dem som snacks kan därför en väldigt bra idé.

     

    Ett tips är som sagt att blötlägga dem över natten och sedan torka dem på låg värme i ugnen – då blir de extra knapriga och goda, och påminner lite om rostade mandlar.

     

    Jordmandelns smak och konsistens

    Jordmandlar har en söt smak och påminner lite om mandel eller kokos.

     

    Det grova mjölet har kvar skalet från jordmandlarna, vilket gör det lite knastrigt i konsistensen och passar därför bra till både bröd och pajer. Det fina mjölet lämpar sig bättre till efterrätter.

     

    Jordmandelns bakgrund

    Trots att jordmandel är ett relativt nytt inslag i Sverige så är det faktiskt en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. I Egypten har man hittat arkeologiska fynd av vaser som innehöll jordmandel, vilket pekar på att de små knölarna användes i matlagning för över 4000 år sedan.

     

    I södra Europa används jordmandlar idag till att producera ”mjölk” istället för komjölk. Det passar den väldigt bra till tack vare den söta smaken.

     

    Jordmandeln är användbar inom antiinflammatorisk kost

    Jordmandeln är väldigt användbar inom den antiinflammatoriska autoimmuna kosten, AIP. Du kan själv göra ”mjölken” genom att mixa hela, blötlagda jordmandlar med vatten. Du kan som sagt äta dem hela som snacks. På mjölet kan du göra gröt, matpajer, småkakor, smulpaj och knäckebröd.

     

    jordmandelmjöl

     

    Du kan även panera fisk och kyckling i mjölet som substitut för ströbröd samt använda som bindemedel i vegetariska biffar eller hamburgare. Du kan också göra goda rawbollar eller fettbomber till fikat.

     

    Äter du paleolitisk kost (där nötter är okej), så kan du blanda flingor av jordmandlar i granola eller müssli.

     

    Var kan jag köpa jordmandel och jordmandelmjöl?

    Letar du efter att köpa jordmandlar/mjöl/flingor så finns de att köpa i välsorterade hälsokostbutiker men framförallt online idag.

     

    Här är tips på märken vi rekommenderar.

     

    Recept med jordmandel

    Här är tre av våra mest populära recept med jordmandel som du hittar i vår medlemklubb:

     

    Kanelkakor

    Knapriga kanelkakor (AIP & Paleo): Ljuvligt goda som går åt i ett nafs. De innehåller även nyttiga aminosyror som L-glutamin och glycin. Så ta en kaka till!

     

    äppelgröt med kanel

    Jordmandelgröt (AIP & Paleo): Jordmandelgröt. Smakar som inget annat, men påminner om havregrynsgröt. Servera med lite kall kokosmjölk eller bananmjölk eller ät med banan.

     

    proteinbröd aip_paleo

    Proteinbröd (AIP & Paleo): Detta är ett saftigt och väldigt omtyckt bröd i form av kompakta frallor. Det är kryddat med basilika och oregano.

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    8 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Helen Röhnisch
    Helen Röhnisch
    3 år sedan

    Hej!
    Har nu köpt hel jordmandel och tänkte pröva med att rosta dom i ugnen, hur gör jag?
    Hälsningar
    Helen Röhnisch

    Mari
    Mari
    5 månader sedan
    Reply to  Swedish Paleo

    Hej! Om de är nyskördade, behöver de ändå blötläggas?

    Swedish Paleo
    Admin
    Swedish Paleo
    5 månader sedan
    Reply to  Mari

    Hej Mari, om de inte känns sega att bita i så behöver du inte blötlägg dem 😊

    Hélène Aastrup Samuels
    Hélène Aastrup Samuels
    1 år sedan

    Om man inte tål varken nötter, cashew eller mandel och måste ta det lugnt med kokos, kan jordmandel ändå vara ett alternativ? Har någon fått allergiska reaktioner av jordmandel?

    sylvi
    sylvi
    1 månad sedan

    Är jordmandel ok om man äter lektinfritt?

    Swedish Paleo
    Admin
    Swedish Paleo
    1 månad sedan
    Reply to  sylvi

    Hej Sylvi, jordmandel är godkänt att äta när man äter lektinfritt 😊