• Hur nyttigt är det med vitkål egentligen?

  Vitkål är både billigt, gott och nyttigt. Visste du till exempel att vitkål är bra för din mage eftersom att den är full av fibrer? Och att den innehåller gott om både vitaminer och antioxidanter. Vitkål är även mycket populärt inom antiinflammatorisk kost.

   

  I det här inlägget går vi igenom alla fördelar med vitkål och du får också ta del av tre goda och näringsrika recept med vitkål som huvudingrediens.

   

  Nyttigheter i Vitkål

  Eftersom vitkål är en av de vanligaste grönsakerna vi har i Sverige så kan vi nästan garantera att du ätit det många gånger. Det finns flera vardagsrecept som innehåller vitkål, exempelvis: kåldolmar, pizzasallad, kålsoppa, coleslaw, råkostsallader, kål i ugn och kålpudding.

   

  Fördelen med vitkål, jämfört med exempelvis grönkål, är att den också alltid finns i butik. Året runt. Och ofta till riktigt lågt kilopris. Så vi rekommenderar att passa på att köpa den svenska nyskördade vitkålen på våren och försommaren, då är den dessutom extra ljuvlig i smaken.

   

  Här listar vi ytterligare 3 anledningar till varför det kan vara en god idé att äta mer vitkål:

   

  1. Vitkålen innehåller gott om fibrer (prebiotika)
  2. Vitkålen är rik på vitaminerna C, K och B6
  3. Du hittar gott med antioxidanter i vitkål
   

  1. Vitkålen innehåller gott om fibrer (prebiotika)

  En annan bra sak är att vitkålen innehåller mycket fibrer (prebiotika) som ger mat åt dina nyttobakterier i tarmen.

   

  Nyttobakterierna behöver nämligen fibrer för att kunna växa till sig och detta bidrar i sin tur till en god hälsa genom att de jobbar tätt tillsammans med immunförsvaret.

   

  Fibrerna i vitkål sätter också bra fart på magen, ökar mättnaden och gör att du står dig längre.

   

  2. Vitkålen är rik på vitaminerna C-, K- och B6

  Vad är det då som är så nyttigt med vitkål?

   

  Det är många saker. Till att börja med så är den rik på näringsämnen som vitamin C, K- och folat. Dessutom får du i dig järn på köpet när du äter vitkål, och kombinationen med järn och mycket C-vitamin i en och samma grönsak är perfekt eftersom att C-vitaminet ökar upptaget av järn i kroppen.

   

  3. Du hittar gott med antioxidanter i vitkål

  Trots att vitkålen är blek i färgen innehåller den mycket antioxidanter. Antioxidanterna hjälper till att hålla dig frisk på cellnivå genom att de hjälper till att bromsa ner nedbrytningen av celler.

   

  Fakta och kuriosa om vitkål

  Vitkålen kommer från medelhavsområdet och odlades mycket i Romarriket. Men sedan verkar den fallit lite i glömska fram tills dessa att man kom på fermentering under den senare delen av medeltiden och började göra surkål. Senare under 1700-talet började man göra stuvad vitkål i Sverige och även tjock redd kålsoppa.

   

  Numera är vitkålen en väl etablerad svensk grönsak som du kan hitta i butik året runt. När den är färsk i butik på våren är den också extra god – och billig. Visste du förresten att spetskål bara är en variant av vitkålen? Tänk därför efter en aning innan du köper den dyrare spetskålen – det är precis lika gott och nyttigt med vanlig vitkål.

   

  Tre recept med vitkål

  Vi har många recept med vitkål i vårt stora receptarkiv, men här är våra absoluta favoriter:

  AIP: Kålpudding. Denna kålpudding påminner om kåldolmar i smaken och kan serveras med rårörda lingon.

  AIP: Coleslaw med vitkål och surkål. En extra nyttig variant av coleslaw som du gör med avokado och surkål. Det går bra att använda färdig surkål på burk.

  AIP: Kyckling med vitkål, sötpotatis och grönkål Strimlad vitkål och sötpotatis som steks ihop med grönkål och kokosmjölk. Lägg i strimlad kyckling och massor av persilja mot slutet. Jättegod och enkel vardagsrätt!

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  2 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Kjell
  Kjell
  1 år sedan

  Tack tack för den fina informationen !

  Leonora
  Leonora
  10 månader sedan