• Grönkål – hur nyttigt är det egentligen?

  Grönkål är fylld med nyttigheter och är därför mycket bra att ha med i en antiinflammatorisk kosthållning. I det här inlägget går vi igenom alla fördelar med grönkål och du får också tips på hur du gör dina egna grönkålschips.

   

  Grönkål – vad är det bra för?

  Grönkål är till att börja med rik på både c-vitamin, a-vitamin och järn. Den innehåller dessutom antioxidanterna lutein och zeaxantin som bland annat hjälper till att skydda mot grå starr i ögonen och sjukdomar som angriper gula fläcken.

   

  Grönkål är också en utmärkt källa till ALA som omvandlas till omega-3-fettsyrorna DHA och EPA när vi äter den. Fettsyran DHA har även visat sig hjälpa mot depression och demens.

   

  Grönkålen innehåller massor med flavonoider som verkar antiinflammatoriskt. Flavonoiderna hjälper till att skydda kroppens celler och har även visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

   

  Fakta och kuriosa om grönkål

  Grönkål kallas också för bladkål eller kruskål.  Grönkål är vinterhärdig, den kan stå ute i snö och skördas efter behov.

   

  Grönkål är vanligt förekommande på julbordet. Förr mest som dekoration men numera oftare i maträtterna eller som tillbehör. I södra Halland (och även i nordvästra Skåne) är den extra vanlig då den är huvudingrediensen i långkål ett av julbordets måsten för många hallänningar.

   

  Recept med grönkål

  Ett tips är att blanda ner lite ekologisk grönkål i en god smoothie eller att äta den som den är till en sallad.

   

  Här nedan är ett mycket gott recept på hur du gör egna grönkålschips!

   

  Grönkålschips aip

  (AIP & Paleo): Nyttiga och goda grönsakschips som du enkelt kan göra själv. Här med saffran och kanel som smaksättning.

  Gå till receptet.

   

  Vill du ha mer inspiration på recept som innehåller grönkål så hittar du det i vår medlemsklubb.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments