Detta är Swedish Paleo – Den Läkande Maten

   

  Cecilia Nisbet Nilsson - Grundare till Swedish Paleo

  Cecilia Nisbet Nilsson. Ägare och grundare, Lic. Kostrådgivare och hälsokonsult.

   

  Swedish Paleo är grundat av Cecilia Nisbet Nilsson. Cecilia är Lic. PI Kostrådgivare (Paleo Institute) inom paleo och Autoimmun paleo, AIP. För konsultationer titta vidare HÄR.

   

  Cecilia är medicin- och vetenskapsjournalist och har arbetat som skribent, redaktör och tv-producent samt varit VD för två egna bolag.

   

  2013 startade hon Swedish Paleo för att förverkliga sin dröm att jobba med hälsa och kost på vetenskapliga grunder. Cecilia är medförfattare till Sveriges första kokbok med autoimmun kost. ”Auoimmin Kokbok – Läkande paleokost” tillsammans med Karl Hultén och hon har också skrivit en helt egen kokbok som heter ”Den Läkande Maten” som är en bok baserad på AIP, autoimmun kost med ett-70-tal nya recept.

   

  Boken ingår i Akademibokhandelns stora hälsokampanj under våren 2018.

   

  Cecilia driver även Paleoklubben – en prenumerationstjänst med receptbank på över 350 AIP-recept, kockskola med matlagningsfilmer, facebookgrupp, fakta om kost och råvaror med mera. Klubben kan du gå med i HÄR. 14 dagar gratis prova på, därefter 69kr/mån utan bindningstid.

  Mail: [email protected]

   

  OM AIP

  Som man hör på namnet riktar den sig först och främst till personer som ar autoimmuna sjukdomar, men under de år som metoden praktiserats har protokollet även visat sig fungera på många andra områden. Till exempel så har personer med allergier, IBS, kronisk inflammation och diffus värk i kroppen också blivit hjälpta eller helt symptomfria.

   

  AIP är en strikt antiinflammatorisk kosthållning, förmodligen en av de striktaste som finns. Man utesluter nästan precis allt som kan irritera mag- och tarmslemhinnan eller trigga inflammation. Det är antagligen just därför som man kan se så breda resultat. Autoimmun kost är i grunden sprungen ur evolutions- eller ursprungskost, i dagligt tal paleo. När man äter paleo äter man den kost som människan åt under evolutionen, det vill säga äldre stenåldern (för 2,3 miljoner år sedan fram till för cirka 10 000 år sedan). Den mat våra gener känner igen, kort sagt.

   

   

  Skillnaden mellan AIP och paleo är att man inom AIP fokuserar helt och hållet på näringstätheten i maten i syfte att läka eller häva sjukdomstillstånd. Man äter på så vis inom en snävare ram och man är striktare kring vad man utesluter ur den västerländska moderna kosten än om man äter paleo. Allt för att nå bäst resultat i jakten på hälsa. AIP är en elimineringskost som man ägnar sig åt under en viss tid, det vill säga man plockar bort de råvaror och produkter som står på elimineringslistan under en period för att sedan återinföra många av dem.

   

  Återintroduktionen sker genom provokationstest först när symptomen försvunnit eller sjukdomsbilden har blivit betydligt bättre. En guide till hur man återinför råvaror finns i paleoklubben. Man räknar med att man behöver äta den här speciellt läkande kosten under minst 30 till 90 dagar för att nå resultat. För många krävs det betydligt längre tid och då gäller det verkligen att ha tålamod.

   

  All fakta du behöver –  till listor och återintroduktion finns när du loggar in i klubben under Fakta om i klubben.

  Cecilias egen resa till hälsa

  Hej och välkommen hit! Nu ska jag berätta om min egen hälsoresa och därigenom hoppas jag att jag kan inspirera till din.

   

  Min egen resa till en helt symptomfri tillvaro är förhållandevis kort om jag jämför med hur länge jag var sjuk. I sammanlagt 13 år plågades jag av olika autoimmuna sjukdomar, ledvärk, astma och allergier. Det tog mig drygt ett år att bli av med alla krämpor och symptom, med hjälp av det autoimmuna protokollet. Jag har AIP att tacka för att jag fått mitt liv tillbaka och är fri från sjukdom. 2006 hade jag tre olika diagnoser på autoimmuna sjukdomar: psoriasis, psoriasisartrit och hashimotos (autoimmun attack på sköldkörteln). Dessutom led jag av mängder av allergier och svår astma. Jag åt dagligen flera mediciner, tog puffar mot astma och hade badrumsskåpet fullt av krämer och salvor. Jag förlitade mig på mina läkare och trodde att det var min lott i livet att vara sjuk; jag hade väl fått en dålig hand i det genetiska lotteriet. Det skulle dröja hela sex år innan jag hittade den autoimmuna kosten och kunde ta tag i min hälsa på egen hand. Det jag inte visste då var att mina sjukdomar hade utvecklats successivt under många år, där en sjukdom hade triggat en annan. När jag tittar tillbaka vet jag att allt började redan år 2000. Jag var trött, yr, gick upp i vikt och kände mig ovanligt frusen. Så jag gick till en privatläkare på Södermalm i Stockholm. Han tog prover och konstaterade en underfunktion av min sköldkörtel, men avfärdade det som en ”kvinnosjukdom som brukar komma och gå, du behöver ingen medicin för detta”.

   

  Jag hade naturligtvis stor otur när jag hamnade hos den här läkaren och hade ingen aning om att konsekvenserna av läkarbesöket skulle bli så förödande för min hälsa. Det som förmodligen hände var att jag genom min obehandlade hashimotos triggade immunförsvaret att hitta nya mål att angripa. Jag var under attack!

   

  Mitt intresse för matlagning har jag med mig från min uppväxt på landet utanför Markaryd i Småland. Mamma och pappa var lärare och valde att bosätta sig på landet i början av 1960- talet som ”gröna vågare” redan innan gröna vågen var ett fenomen.

   

  De odlade grönsaker i en del av trädgården som kallades Örtagården. Där fanns lök, rödbetor, morötter, sallad, bönor och kål med mera.

   

  Kryddväxter odlades i en annan del som kallades Linnéträdgården, en miniatyr av Linnés örtagård i Råshult. Jag och mina fem syskon fick tidigt lära oss vad alla växter hette och vi fick förutom våra tilltalsnamn också varsitt kryddnamn som började på samma bokstav. Mitt är Cecilia Citronmeliss.

   

  Vi åt kött från bonden på andra sidan åkern, egenfångad ål i ryssja och ägg från de egna hönsen. Vi stoppade korv, gjorde kalvsylta och la in rödbetor. Nyponen på buskarna blev nyponsoppa och sylt gjordes på blåbär, lingon, tranbär och hjortron som vi plockade i skogen. Jag fick också lära mig vilka läkande funktioner örter och annat i trädgården hade. Vid förkylning fick vi te med kamomill och opastöriserad honung från granngården, och blev man stungen av ett bi gnuggades det onda med rabarberblad.

   

  När jag kom i kontakt med naturlig mat och paleo för första gången för sex år sedan var det lite som att komma hem för mig. Jag läste om alla hälsovinster som andra hade fått med paleokost och det kändes rätt. Kunde man verkligen äta sig fri från symptom? Jag måste testa!

   

  Jag började med vanlig paleo 2012. Jag tog bort gluten, socker och mejeriprodukter från min kost. Ganska omgående började bra saker hända med min hälsa. Jag kände verkligen att jag var på rätt spår, blev piggare och gick ner i vikt. Ett år senare hade jag hittat det autoimmuna protokollet och började äta enligt den metoden. Då lossnade det verkligen.

   

  Min psoriasis försvann liksom min astma. Dessutom hade alla mina allergier försvunnit på vägen. Jag som tidigare hade varit allergisk mot damm, kvalster, tygfibrer, pollen, stenfrukter och vissa pälsdjur kunde nu leva ett normalt liv utan att vara rädd för en allergis  reaktion så fort jag skulle städa, vara ute i naturen eller äta frukt. Men den allra största glädjen var att min värk i lederna klingade av och försvann helt.

   

  Inspirerad av min egen hälsoresa bestämde jag mig för att börja jobba med hälsa på heltid. Jag lämnade mina uppdrag inom tv-branschen i Stockholm, flyttade till Nynäshamn och valde att satsa allt på mitt nya företag Swedish Paleo. Man kan säga att jag mellan 2013 och 2014 experimenterade mig fram till ”anti-autoimmun” hälsa via utländska hälsosajter och böcker. Världens första AIP-kokbok The Autoimmune Paleo Cookbook från 2014 av Mickey Trescott, USA, var min husbibel. Inspirerad av denna bok och andra recept på utländska sajter satte jag och min kollega Karl Hultén igång arbetet med att göra en svensk kokbok.

   

  Samtidigt utbildade jag mig till kostrådgivare och hälsocoach vid Paleo Institute och kunde börja ta emot klienter lagom tills kokboken var klar. Boken Autoimmun kokbok –  läkande paleokost har sålt otroligt bra och mängder av personer vittnar om hur boken har hjälpt dem.

   

  Min nya bok- Den läkande maten är en förlängning och utveckling av den första kokboken och ett resultat av min nästan dagliga kontakt med klienter. Numera har jag också Sveriges största arkiv med AIP-mat på min sida med flera hundra läkande recept, och där kan du hitta mer inspiration. I min medlemsklubb på nätet finns också recept på mat som bör äta efter AIP. När du slutat med AIP och har kunnat föra in de livsmedel som du eliminerat rekommenderar jag nämligen att du fortsätter att äta kost som är läkande. Detta innebär att du ska undvika gluten, mejeriprodukter, socker samt onödiga tillsatser och fokusera på näringstät mat och dryck som ger dig de bästa förutsättningarna till en fortsatt långsiktig hälsa.

   

  Jag hoppas att du kommer att få nytta och glädje av min sida. I klubben finns uppdateringar av protokollet, massor av nya recept och förhoppningsvis mängder av inspiration. Att dela med mig av min kunskap till alla som fortfarande lider av kroniska inflammationer, allergier och autoimmuna sjukdomar är den största gåva jag kan tänka mig.

   

  Cecilia Nisbet Nilsson

   


  Du kan skriva till oss på  [email protected]

  Vi tar gärna emot förslag på spons och samarbete kring paleo, kost och hälsa.

  Telefonnummer: 0708382506

   

  Adress:

  Swedish Paleo

  Skolgatan 3

  14930 Nynäshamn

   

  Har du frågor om paleo?

   

  Ditt namn

  Din epost

  Ditt meddelande

  [recaptcha]