Detta är Swedish Paleo

   

  Om Cecilia Nisbet Nilsson. Ägare och grundare, Lic. Kostrådgivare och hälsokonsult. Swedish Paleo är grundat av Cecilia Nisbet Nilsson. Cecilia är Lic. PI Kostrådgivare (Paleo Institute) inom antiinflammatorisk- och Autoimmun kost AIP. Hon är medicin- och vetenskapsjournalist och har arbetat som skribent, redaktör och tv-producent samt varit VD för två egna bolag.

  Cecilia är medförfattare till Sveriges första kokbok med autoimmun kost. ”Auoimmin Kokbok – Läkande paleokost” tillsammans med Karl Hultén och hon har också skrivit två egna kokböcker utgivna på Lava förlag:   ”Den Läkande Maten”  och Det autoimmuna köket. Båda är baserade på AIP, autoimmun kost.

   

  Swedish Paleo

  På vår hemsida hittar du Paleoklubben – en prenumerationstjänst med receptbank på över 450 AIP-recept, matlagningsfilmer, AIP-skola, hälsoapotek, fakta om kost och veckomenyer med inköpslistor som löpande blir nya varje vecka.  Klubben kan du gå med i HÄR. 14 dagar gratis prova på, därefter 69kr/mån utan bindningstid.

  Mail: [email protected]

   

  OM AIP

  Som man hör på namnet riktar den sig först och främst till personer som ar autoimmuna sjukdomar, men under de år som metoden praktiserats har protokollet även visat sig fungera på många andra områden. Till exempel så har personer med allergier, IBS, kronisk inflammation och diffus värk i kroppen också blivit hjälpta eller helt symptomfria.

   

  AIP är en strikt antiinflammatorisk kosthållning. Man utesluter det som kan irritera mag- och tarmslemhinnan och därmen orsaka läckande tarm.

  Inom AIP fokuserar vi mycket på näringstätheten i maten i syfte att läka läckande tarm och därmed häva sjukdomstillstånd. AIP är en elimineringskost som man ägnar sig åt under en viss tid, det vill säga man plockar bort de råvaror och produkter som står på elimineringslistan under en period för att sedan återinföra många av dem.

  Cecilias egen resa till hälsa

   

  Min egen resa till en helt symptomfri tillvaro är förhållandevis kort om jag jämför med hur länge jag var sjuk. I sammanlagt 13 år plågades jag av olika autoimmuna sjukdomar, ledvärk, astma och allergier. Det tog mig drygt ett år att bli av med alla krämpor och symptom, med hjälp av det autoimmuna protokollet. Jag har AIP att tacka för att jag fått mitt liv tillbaka och är fri från sjukdom. 2006 hade jag tre olika diagnoser på autoimmuna sjukdomar: psoriasis, psoriasisartrit och hashimotos (autoimmun attack på sköldkörteln). Dessutom led jag av mängder av allergier och svår astma. Jag åt dagligen flera mediciner, tog puffar mot astma och hade badrumsskåpet fullt av krämer och salvor. Jag förlitade mig på mina läkare och trodde att det var min lott i livet att vara sjuk; jag hade väl fått en dålig hand i det genetiska lotteriet. Det skulle dröja hela sex år innan jag hittade den autoimmuna kosten och kunde ta tag i min hälsa på egen hand. Det jag inte visste då var att mina sjukdomar hade utvecklats successivt under många år, där en sjukdom hade triggat en annan. När jag tittar tillbaka vet jag att allt började redan år 2000. Jag var trött, yr, gick upp i vikt och kände mig ovanligt frusen. Så jag gick till en privatläkare på Södermalm i Stockholm. Han tog prover och konstaterade en underfunktion av min sköldkörtel, men avfärdade det som en ”kvinnosjukdom som brukar komma och gå, du behöver ingen medicin för detta”.

   

  Jag hade naturligtvis stor otur när jag hamnade hos den här läkaren och hade ingen aning om att konsekvenserna av läkarbesöket skulle bli så förödande för min hälsa. Det som förmodligen hände var att jag genom min obehandlade hashimotos triggade immunförsvaret att hitta nya mål att angripa. Jag var under attack!

   

  Mitt intresse för matlagning har jag med mig från min uppväxt på landet utanför Markaryd i Småland. Mamma och pappa var lärare och valde att bosätta sig på landet i början av 1960- talet som ”gröna vågare” redan innan gröna vågen var ett fenomen. De odlade grönsaker i en del av trädgården som kallades Örtagården. Där fanns lök, rödbetor, morötter, sallad, bönor och kål med mera.

   

  Kryddväxter odlades i en annan del som kallades Linnéträdgården, en miniatyr av Linnés örtagård i Råshult. Jag och mina fem syskon fick tidigt lära oss vad alla växter hette och vi fick förutom våra tilltalsnamn också varsitt kryddnamn som började på samma bokstav. Mitt är Cecilia Citronmeliss.

   

  Vi åt kött från bonden på andra sidan åkern, egenfångad ål i ryssja och ägg från de egna hönsen. Vi stoppade korv, gjorde kalvsylta och la in rödbetor. Nyponen på buskarna blev nyponsoppa och sylt gjordes på blåbär, lingon, tranbär och hjortron som vi plockade i skogen. Jag fick också lära mig vilka läkande funktioner örter och annat i trädgården hade. Vid förkylning fick vi te med kamomill och opastöriserad honung från granngården, och blev man stungen av ett bi gnuggades det onda med rabarberblad.

   

  När jag kom i kontakt med naturlig mat och paleo för första gången för sex år sedan var det lite som att komma hem för mig. Jag läste om alla hälsovinster som andra hade fått med paleokost och det kändes rätt. Kunde man verkligen äta sig fri från symptom? Jag måste testa!

   

  Jag började med vanlig paleo 2012. Jag tog bort gluten, socker och mejeriprodukter från min kost. Ganska omgående började bra saker hända med min hälsa. Jag kände verkligen att jag var på rätt spår, blev piggare och gick ner i vikt. Ett år senare hade jag hittat det autoimmuna protokollet och började äta enligt den metoden. Då lossnade det verkligen.

   

  Min psoriasis försvann liksom min astma. Dessutom hade alla mina allergier försvunnit på vägen. Jag som tidigare hade varit allergisk mot damm, kvalster, tygfibrer, pollen, stenfrukter och vissa pälsdjur kunde nu leva ett normalt liv utan att vara rädd för en allergis  reaktion så fort jag skulle städa, vara ute i naturen eller äta frukt. Men den allra största glädjen var att min värk i lederna klingade av och försvann helt.

   

  Inspirerad av min egen hälsoresa bestämde jag mig för att börja jobba med hälsa på heltid. Jag lämnade mina uppdrag inom tv-branschen i Stockholm, flyttade till Nynäshamn och valde att satsa allt på mitt nya företag Swedish Paleo.

   

  Jag hoppas att du kommer att få nytta och glädje av min sida. I klubben finns uppdateringar av protokollet, massor av nya recept och förhoppningsvis mängder av inspiration. Att dela med mig av min kunskap till alla som fortfarande lider av kroniska inflammationer, allergier och autoimmuna sjukdomar är den största gåva jag kan tänka mig.

   

  Cecilia Nisbet Nilsson

   


  Du kan skriva till oss på  [email protected]

  Vi tar gärna emot förslag på spons och samarbete kring paleo, kost och hälsa.

  Telefonnummer: 0708382506

   

  Adress:

  Swedish Paleo

  Skolgatan 3

  14930 Nynäshamn

   

  Har du frågor om paleo?

   

  Ditt namn

  Din epost

  Ditt meddelande