• Fakta om palsternacka och dess nyttigheter

  Palsternacka är en av våra vanligaste rotfrukter, men visste du att den också är väldigt nyttig? Att äta palsternacka kan både sänka blodtrycket och ge bra tillskott av en rad olika vitaminer. Palsternacka är därför även rotfrukt som gjort sig mycket populär inom antiinflammatorisk kost.

   

  Nyttigheter om palsternacka

  Palsternacka är en väldigt god och användbar rotfrukt som dessutom är mycket näringsrik. De är t ex fulla av vitamin Cfolat och vitamin B3. Folat (vitamin B9) behövs bland annat för att bilda nya celler och röda blodkroppar.

   

  Den innehåller även mycket kalium vilket är bra för blodtrycket. Släktingen rödbeta brukar ta åt sig äran vad gäller blodtrycksregerande egenskaper, men det går alltså även bra med palsternacka. En mängd studier (som publicerats i British Medical Journal) visar att 3-4 gram kalium via maten per dag kan kopplas till sänkt blodtryck hos vuxna. Kalium finns i många livsmedel som spenat, bananer, kött, fågel, dadlar och ägg. Men du behöver endast 2 palsternackor (ca 400 g) för att få i dig hela den rekommenderade dagsdosen.

   

  Palsternacka innehåller också mycket av kostfibrer som är bra mat för våra nyttiga tarmbakterier (så kallad prebiotika). När du äter palsternacka gör du alltså både dig själv och dina nyttobakterier en tjänst.

   

  Fakta och kuriosa om palsternacka

  Palsternackan tillhör samma släkte som morot och persiljerot och härstammar ursprungligen från medelhavsområdet. Den odlades redan under antiken och man tror att den kom till Sverige någon gång under medeltiden. Först användes den som medicinalväxt men så småningom kom den in i köket.

   

  Den är tålig och lätt att odla och dessutom billig, speciellt på hösten. Den går att vinterlagra så det går att få tag i svensk palsternacka nästan hela året – med uppehåll på sena våren och försommaren innan den första nya skörden kommer.

   

  Palsternacka är en mycket användbar rotfrukt och kan med fördel ätas i soppor, som mos eller strips. Den använda ofta för att ge smak åt grönsaksbuljonger och grytor tillsammans med t ex libbsticka och lagerblad. I Storbritannien har den en självklar plats på jultallriken tillsammans med brysselkål och potatis.

   

  Bland våra recept i medlemsklubben hittar du ofta palsternacka i grytor och soppor och vi har även stomp och mos på palsternacka.

   

  3 goda recept med palsternacka

  Chips på palsternacka

  AIP: Ljuvligt goda chips på palsternacka. Smaksatta med lite olivolja och örtsalt. Superenkelt, gott och nyttigt snack. Chipsen är gjorda enligt autoimmun kost.

  Paleo: Wallenbergare på torsk med mos på palsternacka. Ljuvligt gott mos som passar bra till fisk som serveras med gröna ärtor. Detta recept är gjort enligt modern paleokost.

  Cottage pie

  Paleo: Cottage pie är en riktig klassiker i det brittiska köket. Traditionellt täcks köttfärsröran av potatismos, men här har vi gjort en variant på blomkål och palsternacka. En gnutta kanel i fyllningen blir supergott.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments