• Candida – hur du förebygger och motverkar överväxt

  Candida är en jästsvamp som lever i våra tarmar och på kroppen. Den finns naturligt hos alla människor och hjälper i liten mängd till med bl a matsmältningen, men om den växer till sig för mycket eller läcker ut i blodet kan den bidra till sjukdom. Här går vi igenom vad candida är, nya forskningsrön och du får även en fullmatad lista på naturlig kost, örter och probiotika du kan äta för att bli av med candidaöverväxt.

   

  Vad är Candida?

  Candida är en typ av jästsvamp som ingår i den normala mikrofloran i magtarmkanalen och den finns i små mängder från munnen till och med tjocktarmen. Den hjälper till med matsmältningen och visst upptag av näring. Men candida ligger också bakom de flesta svampinfektioner, inte bara hos människan utan även bland djur. Den mest kända sorten är candida albicans och det är den som vi brukar prata om när det handlar om maghälsan.

   

  Har man t ex en immunrelaterad sjukdom och läckande tarm så kan candida både bidra till fortsatt läckande tarm och läcka ut i blodomloppet där den inte hör hemma. Där aktiverar den immunförsvaret. Jästsvampen, som lever på socker och andra snabba kolhydrater, kan också börja växa okontrollerat och orsaka överväxt i mage och tarm.

   

  Candidasvampens påverkan på kroppen

  Förekomst av candida är ett etablerat begrepp inom den svenska sjukvården. Men när man går in på vad candidasvampen kan orsaka för sjukdomar så går meningarna isär mellan skolmedicin (traditionell sjukvård) och alternativmedicin (funktionsmedicin, hälsokost och kostrådgivare).

   

  Å ena sidan har vi läkarkåren inom skolmedicinen som menar att candida finns hos alla människor och är en del av vårt innehåll i tarmen. Detta är helt sant, alla människor har lite candida i tarmen som en del av tarmens naturliga innehåll. Här påpekas det också ofta att candida blir ett allvarligt problem när den kommer ut i blodet och patienten redan har ett extremt nedsatt immunförsvar (som de som bär på HIV eller utvecklat AIDS). Detta kallas då för systemiska svampinfektioner. Tidigare var infektion med Candida albicans den vanligaste orsaken till systemiska svampinfektioner. Men de senaste åren har orsaken mer ofta varit aspergillus och andra svamparter. Denna förskjutning beror förmodligen till en viss del på att riskpatienter får förebyggande behandling mot candida. (1)

   

  Å andra sidan har vi många inom alternativmedicinen som menar att candida ligger bakom en lång rad symptom och sjukdomar redan i tarmen och att det endast behövs en egen checklista för att ställa en egen diagnos om man har candidaöverväxt. Som du förstår kan det bli missvisande om man endast pekar ut candida som enda orsak till sjukdom istället för att få en ordentlig undersökning och diagnos.

   

  Det finns dock forskning kring att candida och autoimmun sjukdom ofta hänger ihop. Det är speciellt intressant för de som genom kost vill läka sin autoimmuna sjukdom och t ex äter autoimmun kost, AIP. (Vi har ett arkiv med över 1000  AIP-recept i vår medlemsklubb.)

   

  Det finns även studier som visar att jästsvampen, som har runda bildningar, också kan bilda trådstrukturer – mycel. (2) Detta är en form av överlevnadsstrategi hos svampen. Dessa mycel har en förmåga att binda in sig i tarmslemhinnan, luckra upp och orsaka läckande tarm. När candida läcker ut i blodet kan den nu på många olika sätt invadera människans kropp. I och med att den triggar immunförsvaret bidrar den på det här sättet till autoimmuna sjukdomar. Men den bidrar också till mängder av andra problem:

   

  • Svampinfektioner i underlivet, öronen, på huden (ringorm) och tånaglarna
  • Magproblem som diarré, hård mage och uppblåsthet.
  • Hudproblem som eksem, rodnader och psoriasis (som är en autoimmun sjukdom).

   

  Vanliga symptom på Candida: kan vara annat

  Om man har magproblem och enbart fokuserar på candida kan man missa att ta tag i och utreda andra sjukdomar och tillstånd som kan vara orsak till problemen (eller bidragande orsak). Som till exempel SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen) eller inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohn’s. Dessa måste behandlas helt annorlunda än jästsvamp, även om tillstånden kan hänga ihop.

   

  Candida livnär sig på socker

  Jästsvamp är en naturlig ”inneboende” i våra tarmar, men den kan ställa till obalans i tarmens ekosystem. Här måste man också titta närmare på balansen mellan goda och dåliga (giftiga) bakterier i tarmen. Våra goda bakterier bekämpar naturligt candida i tarmen och håller på så vis ordning och reda.

   

  Är bakteriefloran störd, vilket den ofta är på grund av skräpmat, antibiotika, alkoholkonsumtion och socker, så bäddar det för en mer gästvänlig miljö för candidasvamp. Den kan då växa fritt eftersom den saknar en naturlig fiende och på grund av att den lever på och ”äter” snabba kolhydrater som finns i vitt socker, mjöl, mejerier (mjölksocker) och alkohol.

   

  Bra med Autoimmun kost (AIP) mot Candida

  En bra och väl fungerande metod att bekämpa candida är att äta antiinflammatorisk (läs om det här) och autoimmun (läs om det här) kost. Det behövs också ofta att man tillför extra probiotika (goda bakterier) för att bygga upp ett hälsosamt ekosystem igen. Lista på vad du bör äta hittar du längre ner.

   

  Senaste forskningen kring Candida

  Du har kanske hört talas om SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) , alltså överväxt av bakterier i tunntarmen, men nu har det också kommit ett samlingsnamn för candidaöverväxt i tunntarmen som kallas för SIFO. (3) Och det är alltså small intestinal fungal (svamp) overgrowth.

   

  I studierna fokuserade man helt på candidaöverväxt i tunntarmen. Två olika studier visade att en fjärdedel av patienterna i kontrollgrupperna – som led av olika magproblem eller IBS – också hade SIFO. Vilket är ganska många. Detta betyder alltså att sjukvården mycket väl kan missa att runt 25% av alla patienter som kommer in med magproblem också lider av candidaöverväxt. En sådan överväxt leder till i långa loppet försämrat näringsupptag och bidrar till läckande tarm och inflammationer i tarmslemhinnan.

   

  En annan studie på möss visade att jästsvamp försämrade inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns. (4)  En tredje rapport visade att skrumplever eller leversjukdom i samband med alkoholism eller hög alkoholkonsumtion kan försämras på grund av jästsvamp. (5)

   

  Här har vi alltså ny forskning som svart på vitt kan koppla samman olika sjukdomstillstånd med candida i specifika situationer.

   

  Hur testar man sig för Candida i tarmen?

  Det går tyvärr inte att bara gå till vårdcentralen och be om att få testa sig för candidaöverväxt. Man kan be dem göra en odling av candida, men det är inte vanligt att man gör det.

   

  Uppsöker man en funktionsmedicinsk klinik kan man be att få göra vissa avföringstester och tester i urinen. Dessa tester är inte heller 100 procent tillförlitliga. Mer forskning behövs. Det går också att göra blodprov för att se om det finns antikroppar mot candida i blodomloppet (IgG, IgA och IgM-tester). Dessa visar dock endast hur det ser i blodet och inte om det är en överväxt i själva tarmen.

   

  Det enkla salivtestet som man kan göra hemma genom att spotta i ett glas med vatten direkt på morgonen och sedan se om saliven sjunker till botten eller bildar trådar (vilket indikerar candida) är inte heller vetenskapligt prövat. Det kan ge en liten vägvisning, men bör tas med en stor nypa salt. Studier visar nämligen att salivet påverkas av så mycket mer än bara candida – t ex muntorrhet, bakterier, virus, förkylning etc – så det är långt ifrån en fullgod metod.

   

  Ät detta mot Candida (behandling och rådgivning)

  Men om du misstänker att du har candidaöverväxt och har ont i magen/krånglig mage, gaser eller en autoimmun sjukdom så kan man prova att äta på ett sätt som minskar candidasvamp i tarmen. Här rekommenderar vi en sockerfri, mjölfri och mejerifri kost i form av vanlig paleo eller AIP.

   

  Extra läkande

  Här är en lista på örter och oljor som motverkar candida. (7) Du hittar de flesta på hälsokosten:

   

  1. Olja från oregano och timjan (starkt och rekommenderas i väldigt liten dos).
  2. Laurinsyra – finns i kokos och kokosolja.
  3. Undekansyra (undecylensyra) och kaprylsyra – naturliga fettsyror som finns i kroppen och kan ätas i tablettform som tillskott.
  4. Uva-ört eller mjölon. En ljungväxt som liknar lingon. Finns också som tillskott.
  5. Kattklo – bark från ett träd i Indien. Finns som pulver eller droppar.
  6. Pau d´arco – te som tillverkas av bark.
  7. Oregon druva eller mahonia – en buskväxt. Finns som droppar.

   

  Probiotika

  Lägg till probiotika i kosten så att du bygger upp dina goda bakterier. Dessa är naturliga fiender till candida och håller ordning på ditt ekosystem i magen.

   

  1. Jordbaserade bakterier (till skillnad från traditionella bakterietillskott som är mjölksyrebakterier) T ex Prescript Assist.
  2. Megasporebiotik (sporer som finns naturligt i tarmen).
  3. Boulardii – eller Saccharomyces boulardii – en tropisk jästsvamp som är extra bra efter en antibiotikakur.
  4. Mjölksyrebakterier i form av surkål, kimchi, kombucha och syrade grönsaker.

   

  Inom AIP-kosten  finns det mängder av råvaror som också är bra mot candida och hjälper till vid dysbios i tarmfloran. Dessa är t ex:

   

  • Persilja
  • Äppelcidervinäger
  • Vitlök
  • Rödbeta
  • Gurkmeja
  • Vanlig lök
  • Kokosolja
  • Ingefära
  • Citron
  • Koriander
  • Gröna bladgrönsaker
  • Sparris
  • Jordärtskocka
  • Surkål

   

  Undvik detta för bättre tarmhälsa

  Genom att utesluta det som vi listat här motverkar du också candida:

   

  • Socker i alla former. Råsocker, vitt socker, farinsocker, kokossocker. Håll även ner mängden honung.
  • Processad (fabrikstillverkad mat)
  • Tillsatser och e-nummer
  • Spannmål som vete, havre, råg och korn
  • Vitt ris
  • Mejeriprodukter
  • Alkoholdrycker
  • Sojaprodukter

   

  Du kan testa att gå med i klubben helt gratis i 14 dagar och ta del av våra över 1000 autoimmuna och antiinflammatoriska recept. Välkommen!

   

  Bli medlem – 14 dagar gratis

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments