• 10 tecken på läckande tarm – och hur du läker dig från det

  Tillhör du kanske en av dem som går omkring med en läckande tarm utan att veta om det? Här hittar du 10 tecken på läckande tarm, vad som orsakar detta och vad du kan göra åt det.

   

  Enkelt förklarat så är läckande tarm när man har fått mikroskopiska hål i tarmslemhinnan som gör att osmälta matpartiklar, gifter och bakterier letar sig ut i blodomloppet. Och detta kan som följd ställa till stor skada runt om i kroppen.

   

  Läckande tarm ligger bakom många olika sjukdomstillstånd och man har det utan att känna av det. Forskning visar att man kan koppla läckande tarm till så vitt skilda sjukdomar som IBS, migrän, hudproblem och autoimmuna sjukdomar.

   

  10 vanliga tecken på läckande tarm

  Men hur vet man om man har läckande tarm? Här nedan är 10 vanliga tecken som listats av funktionsmedicinaren Leo Galland. Du kan ganska enkelt göra en egen diagnos genom att svara på frågorna nedanför.

   

  Har du några av följande symtom:

   

  1. Allmänna magproblem – uppblåst mage, diarré eller hård mage.
  2. Näringsbrister som återkommer (järnbrist, B12-brist, magnesiumbrist etc)
  3. Svagt immunförsvar – du blir ofta sjuk eller förkyld.
  4. Huvudvärk, minnesproblem, hjärndimma.
  5. Ovanlig trötthet.
  6. Hudrodnader, akne, rosacea eller eksem.
  7. Stort sötsug eller sug efter snabba kolhydrater (pasta, bröd).
  8. Artrit, ledvärk, kronisk inflammation.
  9. Depression, ångest, ADHD eller ADD.
  10. Autoimmun sjukdom. T ex hypotyreos, psoriasis, RA, Crohns, ulcerös kolit, vitiligo, celiaki osv.

   

  Har du svarat ja på några av symtomen ovan så finns det en stor risk att du går omkring med en läckande tarm. Vi rekommenderar i så fall att du testar den autoimmuna kosten, även kallad AIP. Detta är en antiinflammatorisk kost som är anpassad just för att reparera och läka en läckande tarm. Och det är först när din tarm har läkt som symtomen gradvis börjar försvinna i takt med att du noggrannt följer kostupplägget.

   

  Klicka här för att ladda ner mini E-boken: Snabbguide till AIP

   

  Vad är då läckande tarm?

  När vi äter en traditionell ”västerländsk” kost med socker, tillsatser och mjölmat så är tarmen ständigt ansatt. Mängder av det som finns i den här kosten är nämligen helt främmande för kroppen och något som vårt immunförsvar inte känner igen. Vi har exempelvis inte det enzym som krävs för att bryta ner glutenproteiner i kroppen, vilket leder till att det kan ligga osmält kvar och skava i tarmslemhinnan. Även socker är problematiskt eftersom det samlas i tunntarmen och orsakar inflammationer. Annat som stör tarmslemhinnan och tarmfloran (våra tarmbakterier) är alkohol och läkemedel. Till listan på det som stör kan du också lägga till candida (jästsvamp som förekommer i tarmen), bakterier, parasiter och virus.

   

   

  illustration för läckande tarmDet som händer när tarmslemhinnan är ansatt är att den blir inflammerad och luckras upp mer och mer. Till slut blir det små mikroskopiska hål som leder ut mot blodomloppet. Tarmen läcker. Vår målvakt – immunförsvaret – misslyckas till slut med att stoppa angriparna och de slinker förbi ut. Viktigt att poängtera är att det inte är stora bitar av osmält mat som läcker ut i blodet utan forfarande enskilda proteiner, så små att du inte kan se dem med blotta ögat. Men hela proteiner ska inte komma ut i blodet utan måste först brytas ner till enskilda byggstenar (aminosyror) för att kroppen ska kunna använda dem. Hålen möjliggör också att mängder av annat i tarmens innehåll kan komma att läcka ut i blodet, även tarmens egna bakterier. Allt som är så pass litet att det kan passera…

   

   

  Hur fungerar en frisk tarm?

  Hur ska då en frisk tarm fungera? Jo, när dryck och mat kommer ner i tarmen efter att ha smält i matsmältningssystemet är det dags för kroppen att ta upp all näring. Detta görs via tarmslemhinnan. Det är just här som vi också hittar den största delen av vårt immunförsvar.

   

  När kroppen fungerar som den ska är det inga som helst problem att ta upp all näring som behövs. Men när vi har en obalans i tarmfloran (bakterierna) och dessutom kanske utvecklat en läckande tarm så uppstår det problem.

   

  Naturligtvis måste vi stanna upp och tänka lite på varför det blivit så här. Att problem med tarm och bakterier hänger ihop med kosten kanske är självklart för vissa, men långt ifrån alla har klart för sig de skador som kosten kan göra på vår känsligaste del av kroppen – tarmslemhinnan.

   

  Immunsystemet skyddar kroppen

  Låt oss därför prata lite om tarmslemhinnan. I slemhinnan i både tunntarm och tjocktarm finns det speciella tarmceller vars enda uppgift är att identifiera och analysera det som kommer ner i tarmarna. Det kan vara en stor blandning av saker, inte bara mat och dryck, utan även gifter, bakterier och virus. De här speciella tarmcellerna skickar information om ämnena via signalsubstanser till vårt stora försvarssystem – immunförsvaret. Immunceller längre in i tarmslemhinnan sorterar sedan upp ämnena och bildar antikroppar mot det som försvaret inte känner igen. Effektivt och snabbt motas allt som är farligt för kroppen ut eller dödas (äts upp av andra celler). Och om det är ämnen som immunförsvaret känner igen och kroppen behöver så släpps detta naturligtvis igenom och ut i blodet.

   

  Tarmslemhinnans celler nybildas i rasande takt. Hela slemhinnan är helt utbytt var tredje eller fjärde dag!

   

  En tät tarm är en sund tarm

  Det här samspelet mellan cellerna i tarmslemhinnan och immunförsvaret kallas för tarmbarriären. Den byggs upp när allt är frid och fröjd och vi har en sund maghälsa. Nyttiga vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror från kosten transporteras genom barriären efter ett OK från immunförsvaret. Sådant som kan skada kroppen förstörs eller kommer ut den naturliga vägen.

   

  Immunförsvaret attackerar egna kroppen

  Men vid läckande tarm – när proteiner, bakterier och gifter kommer ut i blodet – sätter immunförsvaret igång en jakt på dessa. Det som händer då är att immunförsvaret börjar attackera olika vävnader i kroppen med antikroppar och t-celler. Så istället för att skjuta ner fienden i tarmen så skjuts det hejvilt inne i den egna kroppen. Detta leder ju naturligtvis till stora skador.

   

  Beroende på var attackerna sker så heter det olika saker – i huden så heter det psoriasis eller vitiligo, i lederna reumatism, i magen ulcerös kolit eller Crohns, i nervbanorna MS, i bukspottkörteln diabetes typ 1 och i sköldkörteln hypo- eller hypertyreos. Detta är ett urval av det vi kallar autoimmuna sjukdomar. Det finns upp mot 100 identifierade autoimmuna sjukdomar idag och antalet ökar för varje år.

   

  Attackerna kan även leda till sjukdomar och tillstånd som inte ingår i de autoimmuna sjukdomarna. Exempel på detta är migrän, rodnader på huden, hosta, allergier, astma, akne eller onormal trötthet, yrsel, huvudvärk, IBS (magproblem) eller hjärndimma.

   

   

  immunförsvaret attackerar kroppen illustrationSymptom som är kopplade till läckande tarm. (Ill. Magkliniken)

   

   

  Vad händer i kroppen vid läckande tarm?

  Det är mängder av processer som kan sättas igång vid ett läckage i tarmen. Här är några av de viktigaste:

   

  1. Triggar sjukdom

  Läckande tarm orsakar attacker från immunförsvaret som yttrar sig i form av inflammationer, allergier, astma, migrän och kroniska autoimmuna sjukdomar.

   

  2. Gifter läcker ut

  När det läcker ut gifter från tarmen ut i blodet så är det levern och njurarnas uppgift att rena blodet från dessa. Läcker det ut för mycket så hinner organen helt enkelt inte med reningsprocessen. Då tas gifterna upp och börjar lagras i kroppens vävnader istället. Detta kan märkas genom mer diffusa symptom som svullnader, molande värk, trötthet, stelhet, klåda, dålig andedräkt och illaluktande svett.

   

  3. Näringsbrist

  Näringsupptaget från den mat vi äter blir sämre vid läckande tarm. Detta leder ofta till att man har olika brister av vitaminer och mineraler som i sin tur gör att cellernas funktion försämras och byggandet av nya vävnader kan stanna av. Vi får glåmig hy och sprött hår, benskörhet och olika bristsjukdomar. Detta påverkar också leverens avgiftande funktion till det sämre.

   

  Så här läker du tarmen

  Att äta fel kost är en av de största anledningarna till läckande tarm. Vill du läka din tarm och hålla din tarmhälsa på topp med ett trimmat immunförsvar rekommenderar vi att du äter enligt en antiinflammatorisk kost, och det finns i huvudsak två olika kostupplägg att välja mellan beroende på hur du mår idag:

   

  1. Är du helt frisk och fri från sjukdom men vill hålla din hälsa på topp så rekommenderar vi en antiinflammatorisk paleolitisk kost. Den passar alla som vill ha en god och långsiktig hälsa.
  2. Har du däremot en kronisk inflammation, allergi eller autoimmun sjukdom som du vill bli symtomfri från rekommenderar vi istället den antiinflammatoriska autoimmuna kosten, även kallad AIP. I takt med att du börjar må bättre så är planen att du går över till den paleolitiska kosten.

   

  Undvik för att underlätta läkningen

  1. Processad mat (all mat från fabrik som innehåller tillsatser).
  2. Mjöl, spannmål och mjölmat som innehåller gluten.
  3. Socker.
  4. Alkohol (är en stor bidragande orsak till läckande tarm).
  5. Antibiotika och NSAID-mediciner (Non-steroid Anti-inflammatory Drugs) t ex Ibuprofen, Iprensa, Naproxen, Ipren och Treo). Ät istället de som innehåller paracetamol – Alvedon och Panodil.

   

  Lägg till för att påskynda läkning

  1. Probiotika i form av surkål, kimchi, kombucha, oliver och syrade grönsaker. Det är även bra att ta mjölksyrebakterier i form av tillskott.
  2. Prebiotika eller kostfibrer som är mat till de goda bakterierna. Olika former av fibrer finns att hitta i sparris, jordärtskocka, rotfrukter och frukter som päron, omogna bananer och kokbanan.
  3. Kollagenpulver eller benbuljong. Läs mer om kollagenets fantastiska egenskaper HÄR.
  4. Kokosolja och MCT-olja. Hjälper till att främja de goda bakterierna i tarmen och läkning av tarmens celler.
  5. Matsmältningsenzymer. Dessa kan behövas för att få igång upptaget av näringsämnen igen. Det är ett bra komplement som även stimulerar den egna produktionen av enzymer.
  6. Återhämtning i form av vila, yoga, mindfulness, meditation samt skonsam träning. Exempel på skonsam träning är promenader, mjuk cykling och simning. Det är också bra att få massage och bada bastu.

   

  Hur lång tid tar det att läka läckande tarm?

  Beroende på ditt utgångsläge tar det olika lång tid för tarmen att läka. För den som har autoimmun sjukdom brukar läkningen ta mellan fyra till tolv veckor. För andra kan det ta betydligt kortare tid och gå ganska snabbt. Tarmcellerna omsätts som sagt på några dagar, så inom en vecka har alla en helt ny tarmslemhinna.

   

  bild på antiinflammatorisk kost

  Men om en läckande tarm ska kunna läka är det självklart en förutsättning att du inte tillför något som kan irritera eller skada tarmslemhinnan under tiden.

  Genom att äta autoimmun och/eller antiinflammatorisk kost och se över sin livsstil i övrigt kan man ganska snabbt få tillbaka en god tarmhälsa med en läkt tarm och ett balanserat och fint fungerande immunförsvar.

  Tester för läckande tarm

  Vill du ta reda på om du har en läckande tarm kan du mäta det via olika tester. Det går bra att fråga efter dessa tester på en funktionsmedicinsk klinik. De två mest tillförlitliga sätten består av att göra ett urinprov där man mäter förekomst av sockerarterna laktulos och mannitol ett antal timmar efter intag. Det går också bra att göra ett antigentest som ser om du har LPS (lipopolysackarider), zonulin eller ockludin.

   

  Förekomst av laktulos i urinen tyder på läckande tarm och låg förekomst av mannitol tyder på bristande upptagningsförmåga av näringsämnen generellt.

   

  Kom igång redan idag

  Är du nyfiken på att testa den läkande kosten och se om det är något för dig? I vår medlemsklubb får du de allra bästa förutsättningarna till att lyckas. Där hittar du närmare 1000 läkande recept som du kan ta del av. Har du aldrig testat AIP tidigare så tipsar vi om att du börjar med vår populära kickstart (ingår i medlemskapet) som gör det enkelt att komma igång. Där får du ta del av färdiga veckomenyer tillsammans med inköpslistor, guide dag för dag, tips och inspiration kring kosten, med mera.

   

  Här kan du läsa mer om kickstarten.

   

  Grönsaksgratäng med mostäcke

  Är du inte redan medlem så är du varmt välkommen att testa medlemskapet 14 dagar helt kostnadsfritt för att se om det är något för dig.

   

  Här kan du påbörja din provperiod.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  3 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Rhoda
  Rhoda
  7 månader sedan

  Fantastisk info ! Stort tack!

  Filip Izgi
  Filip Izgi
  7 dagar sedan

  Så viktigt och bra! Tack.

  Charlotta Tilder
  Charlotta Tilder
  7 dagar sedan

  Tack för bra blogginlägg, tack!