• 10 tecken på läckande tarm – och hur du läker dig från det

  Tillhör du kanske dem som går omkring med en läckande tarm utan att veta om det? Här hittar du 10 tecken på läckande tarm, vad som orsakar detta och vad du kan göra åt det.

  Läckande tarm är när man har fått mikroskopiska hål i tarmslemhinnan som gör att osmälta matpartiklar, gifter och bakterier letar sig ut i blodomloppet. Detta kan ställa till stor skada. Läckande tarm ligger bakom många olika sjukdomar och man kan gå omkring med det utan att känna av det. Forskning visar att man kan koppla läckande tarm till så vitt skilda sjukdomar som IBS, migrän, hudproblem och autoimmuna sjukdomar.

   

  10 vanliga tecken på läckande tarm

  Men hur vet man att man har läckande tarm? Här är 10 vanliga tecken som listats av funktionsmedicinaren Leo Galland, Du kan ganska enkelt göra en egen diagnos genom att svara på följande frågor. Lider du av några av följande symptom:

   

  1. Allmänna magproblem – uppblåst mage, diarré eller hård i magen.
  2. Näringsbrister som återkommer (järnbrist, B12-brist, magnesiumbrist etc)
  3. Svagt immunförsvar – du blir ofta sjuk eller förkyld.
  4. Huvudvärk, minnesproblem, hjärndimma.
  5. Du är ovanligt trött.
  6. Hudrodnader, acne, rosacea eller eksem.
  7. Stort sötsug eller sug efter snabba kolhydrater (pasta, bröd).
  8. Artrit, ledvärk, kronisk inflammation.
  9. Depression, ångest, ADHD eller ADD.
  10. Autoimmun sjukdom. T ex Hypotyreos, psoriasis, RA, Crohns, ulcerös colit, vitiligo, celiaki osv.

   

  Vad är då läckande tarm?

  När vi äter en traditionell ”västerländsk” kost med socker, tillsatser och mjölmat så är tarmen ständigt ansatt. Mängder av det som finns i den här kosten är nämligen helt främmande för kroppen och något som vårt immunförsvar inte känner igen. Vi har till exempel inte det enzym som krävs för att bryta ner glutenprotein. Glutenproteinet kan därför ligga osmält kvar och skava i tarmslemhinnan. Socker samlas i tunntarmen och orsakar inflammation. Annat som stör tarmslemhinnan och tarmfloran (bakterierna) är alkohol och läkemedel. Till listan på det som stör kan du också lägga candida (jästsvamp som förekommer i tarmen), bakterier, parasiter och virus.

   

  illustration för läckande tarm

  Det som händer när tarmslemhinnan är ansatt är att den blir inflammerad och luckras upp mer och mer. Till slut blir det små hål ut mot blodomloppet. Tarmen läcker. Vår målvakt immunförsvaret misslyckas med att stoppa angriparna och de slinker förbi ut. Det är mikroskopiska små hål i tarmslemhinnan det handlar om. Det är inte alls så att stora bitar av osmält mat läcker ut i blodet utan fortfarande enskilda proteiner, så små att du inte kan se dem med blotta ögat. Men hela proteiner ska inte komma ut i blodet utan måste först brytas ner i enskilda byggstenar (aminosyror) för att kroppen ska kunna använda dem. Hålen möjliggör också att mängder av annat i tarmens innehåll kan komma att läcka ut i blodet, även tarmens egna bakterier. Allt som är så pass litet att det kan passera…

   

  Hur fungerar en frisk tarm?

  Hur ska då en frisk tarm fungera? Jo, när dryck och mat kommer ner i tarmen efter att ha smält i matsmältningssystemet är det dags för kroppen att ta upp all näring. Detta görs via tarmslemhinnan. Det är just här som vi också hittar den största delen av vårt immunsystem.

   

  När kroppen fungerar som den ska är det inga som helst problem för kroppen att ta upp all näring som behövs. Men när vi har en obalans i tarmfloran (bakterierna) och dessutom kanske utvecklat en läckande tarm så uppstår det problem. Vi återkommer till dessa lite längre ner.

   

  Naturligtvis måste vi stanna upp och tänka lite på varför det blivit så här. Att problem med tarm och bakterier hänger ihop med kosten kanske är självklart för vissa, men långt ifrån alla har klart för sig de skador som kosten kan göra på vår känsligaste del av kroppen – tarmslemhinnan.

   

  Immunsystemet skyddar kroppen

  Låt oss därför prata lite om tarmslemhinnan. I slemhinnan i både tunntarm och tjocktarm finns det speciella tarmceller vars enda uppgift är att identifiera och analysera det som kommer ner i tarmarna. Det kan vara en stor blandning av saker, inte bara mat och dryck, utan även gifter, bakterier och virus. De här speciella tarmcellerna skickar information om ämnena via signalsubstanser till vårt stora försvarssystem – immunförsvaret. Immunceller längre in i tarmslemhinnan sorterar sedan upp ämnena och bildar antikroppar mot det som försvaret inte känner igen. Effektivt och snabbt motas allt som är farligt för kroppen ut eller dödas (äts upp av andra celler). Och om det är ämnen som immunsystemet känner igen och kroppen behöver så släpps detta naturligtvis igenom och ut i blodet.

   

  Tarmslemhinnans celler nybildas i rasande takt. Hela slemhinnan är helt utbytt var tredje eller fjärde dag!

   

  En tät tarm är en sund tarm

  Det här samspelet mellan cellerna i tarmslemhinnan och immunsystemet kallas för tarmbarriären. Den byggs upp när allt är frid och fröjd och vi har en sund maghälsa. Nyttiga vitaminer, mineraler, aminosyror och fettsyror från kosten transporteras genom barriären efter ett OK från immunförsvaret. Sådant som kan skada kroppen förstörs eller kommer ut den naturliga vägen.

   

  Immunförsvaret attackerar egna kroppen

  Men vid läckande tarm – när proteiner, bakterier och gifter kommer ut i blodet – sätter immunförsvaret igång en jakt på dessa. Det som händer då är att immunförsvaret börjar attackera olika vävnader i kroppen med antikroppar och t-celler. Så istället för att skjuta ner fienden i tarmen så skjuts det hejvilt inne i den egna kroppen. Detta leder ju naturligtvis till stora skador.

   

  Beroende på var attackerna sker så heter det olika saker – i huden så heter det psoriasis eller vitiligo, i lederna reumatism, i magen ulcerös colit eller Crohns, i nervbanorna MS, i bukspottkörteln diabetes typ 1 och i sköldkörteln hypo- eller hypertyreos. Detta är ett urval av det vi kallar autoimmuna sjukdomar. Det finns upp mot 100 identifierade autoimmuna sjukdomar idag och antalet ökar för varje år.

   

  Attackerna kan även leda till sjukdomar och tillstånd som inte ingår i de autoimmuna sjukdomarna. Till exempel migrän, rodnader på huden, hosta, allergier, astma, acne eller bara onormal trötthet, yrsel, huvudvärk, IBS (magproblem) eller hjärndimma.

   

   

  immunförsvaret attackerar kroppen, illustrationSymptom som är kopplade till läckande tarm. (Ill. Magkliniken)

   

   

  Vad händer i kroppen vid läckande tarm?

  Det är mängder av processer som kan sätta igång vid ett läckage i tarmen. Här är några av de viktigaste:

   

  1. Triggar sjukdom

  Läckande tarm orsakar attacker från immunförsvaret som yttrar sig i inflammation, allergier, astma, migrän och kroniska autoimmuna sjukdomar.

   

  2. Gifter läcker ut

  När det läcker ut gifter från tarmen ut i blodet så är det levern och njurarnas uppgift att rena blodet från dessa. Läcker det ut för mycket så hinner organen helt enkelt inte med reningsprocessen. Då tas gifterna upp och börjar lagras i kroppens vävnader istället. Detta kan märkas genom mer diffusa symptom som svullnader, molande värk, trötthet, stelhet, klåda, dålig andedräkt och illaluktande svett.

   

  3. Näringsbrist

  Näringsupptaget blir sämre vid läckande tarm. Detta leder till att när man har läckande tarm ofta också har olika brister på vitaminer och mineraler som i sin tur gör att cellernas funktion försämras och byggandet av nya vävnader stannar av. Vi får glåmig hy och sprött hår, benskörhet och olika bristsjukdomar som järnbrist. Detta påverkar också leverns avgiftande funktion till det sämre.

   

  Så här läker du tarmen

  Att äta fel kost är en av de största anledningarna till läckande tarm. För att må bättre och läka tarmen rekommenderar vi att du äter antiinflammatorisk kost och om du har en kronisk inflammation, allergi eller autoimmun sjukdom även provar den striktare antiinflammatoriska autoimmuna kosten, AIP.

   

  Undvik för att underlätta läkningen

  1. Processad mat (all mat från fabrik som innehåller tillsatser).
  2. Mjöl, spannmål och mjölmat som innehåller gluten.
  3. Socker.
  4. Alkohol (är en stor bidragande orsak till läckande tarm).
  5. Antibiotika och NSAID-mediciner (Non-steroid Anti-inflammatory Drugs) t ex Ibuprofen, Iprensa, Naproxen, Ipren) Ät istället de som innehåller paracetamol – Alvedon och Panodil.

   

  Lägg till för att påskynda läkning

  1. Probiotika i form av surkål, kimchi, kombucha, oliver och syrade grönsaker. Det är även bra att ta mjölksyrebakterier i form av tillskott.
  2. Prebiotika som är mat till de goda bakterierna. Olika former av fibrer i grönsaker som sparris, jordärtskocka, rotfrukter och frukter som päron och omogna bananer och kokbanan.
  3. Kollagenpulver eller benbuljong. (bild nedan) Läs mer om kollagenets fantastiska egenskaper HÄR.
  4. Kokosolja – främjar goda bakterier och läkning. Här är ett märke på MCT-olja som vi själva använder.
  5. Matsmältningsenzymer. Kan behövas för att få igång upptaget av näringsämnen igen. Det är ett bra komplement som även stimulerar den egna produktionen av enzymer. Här är märken på matsmtälningsenzymer som vi själva använder och rekommenderar.
  6. Återhämtning i form av vila, yoga, mindfulness samt varsam träning.

  kollagen

   

  Hur lång tid tar det att läka läckande tarm?

  Beroende på ditt utgångsläge tar det olika lång tid för tarmen att läka. För den som har autoimmun sjukdom brukar läkeprocessen ta mellan två till tolv veckor. För en del tar det alltså betydligt kortare tid och kan gå ganska snabbt. Tarmcellerna omsätts som sagt på några dagar, så inom en vecka har alla en helt ny tarmslemhinna.

   

  bild på antiinflammatorisk kost

  Men om en läckande tarm ska kunna läka är det självklart en förutsättning att du inte tillför något som kan irritera eller skada tarmslemhinnan under tiden.

  Genom att äta autoimmun och/eller antiinflammatorisk kost och se över sin livsstil i övrigt kan man ganska snabbt få tillbaka en god tarmhälsa och ett balanserat och fint fungerande immunförsvar.

   

  Tester för läckande tarm

  Är du nyfiken på om din tarm har läkt kan du mäta det via olika tester i form av urinprover. De två mest tillförlitliga sätten består av antingen ett urinprov där man mäter förekomst av laktulos (eller likvärdig sockerart) och mannitol ett antal timmar efter intag av dessa sockerarter, dels ett antigentest för LPS (lipopolysackarider), zonulin eller ockludin.

  Förekomst av laktulos i urinen tyder därför på läckande tarm och låg förekomst av mannitol tyder på bristande absorption generellt.

   

  Kom igång redan idag

  Är du nyfiken på den kost vi har här på Swedish Paleo kan du läsa om våra recept HÄR. 

   

  Grönsaksgratäng med mostäcke

  Vill du börja med läkande kost redan idag? Gå med i vår medlemsklubb där det finns hundrtals olika antiinflammatoriska- och autoimmuna läkande recept. Samtliga rekommenderas som bra och nyttig kost vid läckande tarm.

   

  Bli medlem – 14 dagar gratis

   

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments