• AIP och paleo – vad är skillnaden?

    Funderar du på att börja med en hälsosam antiinflammatorisk kosthållning men undrar om AIP eller paleo passar bäst? I den här artikeln går vi igenom skillnaderna mellan de olika kosthållningarna, vad du kan förvänta dig för resultat, hur länge man äter enligt kostuppläggen och vilken kost som kan vara mest fördelaktig för just dig.

     

    Paleokostens grunder:

    • Ursprung och historia: Paleo, även känd som ”stenålderskost”, är inspirerad av den kost våra förfäder åt under den paleolitiska eran – för över cirka 10 000 år sedan.
    • Basprinciper och vilken mat som ingår/utesluts: Inom paleo fokuserar man på att äta hela livsmedel som kött, fisk, fågel, nötter, frön, frukt och grönsaker, medan man undviker bearbetade livsmedel (processad mat), spannmål, mejeriprodukter och raffinerade sockerarter. Paleokosten har dock på senare tid utvecklats och numera finns det även liberal paleo och modern paleo. Inom liberal paleo inkluderar man även smör och ghee (klarnat smör utan mjölkproteiner) samt vissa mejeriprodukter som halloumi, fetaost och chèvre. Och inom modern paleo inkluderas även baljväxter, glutenfria spannmål, fermenterad soja, ris, svensk majs och helfeta mjölkprodukter.
    • Hälsosamma fördelar med paleo: Studier har visat att man bibehåller en god tarmhälsa genom att äta mat av bra kvalitet enligt paleo. Det är även vanligt att man uppnår förbättrad energi, bättre mental hälsa, viktnedgång vid övervikt och en minskning av inflammatoriska sjukdomar.

     

    Vill du läsa mer om paleokosten så finns det en bra guide här.

     

    AIP (Autoimmuna protokollet, autoimmun kost):

    • Vad är AIP? AIP är en striktare version av paleokosten. Kosten är utformad för att hjälpa människor att lindra symtom vid autoimmuna sjukdomar då den minskar inflammationer som är kopplade till immunförsvaret. Kosten hjälper även tarmens slemhinna att läka när man har läckande tarm (läs mer om läckande tarm här). Detta görs genom att man eliminerar livsmedel som är tarmirriterande, allergena och inflammationsskapande under en viss tid, ofta mellan 4 till 12 veckor. Därefter kan man gå över till att äta den lite bredare paleokosten.
    • Basprinciper och mat som ingår/utesluts: Förutom att utesluta alla de livsmedel som utesluts inom paleokosten, så undviker man inom AIP även ägg, nötter, frön och potatisväxter (som tomater, paprika, chili, aubergine, physalis och potatis) eftersom dessa livsmedel kan vara störande för tarmen. Här fokuserar man även på att äta mer näringsrika livsmedel som främjar maghälsan och immunförsvarets normala reglering. Därför rekommenderas även bland annat att man lägger till benbuljong, kollagenpulver och surkål.
    • Hälsosamma fördelar med AIP: Genom att utesluta potentiellt skadliga och tarmstörande livsmedel kan indivder med autoimmuna sjukdomar, allergier och magproblem som IBS uppleva minskning av symtom, bättre tarmhälsa, förbättrad energi, viktnedgång vid övervikt och ett ökat allmänt välbefinnande. Här kan du läsa en rad olika framgångshistorier från personer som ätit enligt AIP-kosten.

     

    Vill du läsa mer om AIP-kosten så finns det en bra guide här.

     

    Jämförelse mellan AIP och Paleo:

     

    Liknande drag:

    • Gemensamma matvaror: Både AIP och paleo förespråkar att i bästa fall äta färsk, obehandlad mat som gräsbetat kött, viltfångad fisk, färska grönsaker (med några undantag i AIP) och måttliga mängder frukt.
    • Delade hälsosamma fördelar: Båda kosthållningarna bidrar till en förbättring av tarmhälsan, minskning av inflammatoriska sjukdomar, viktminskning vid övervikt, förbättrad energi och mental klarhet.
    • Allmäna riktlinjer och principer: Båda kosthållningarna fokuserar på mat som är bra och näringsrik för kroppen samt att ta bort bearbetade livsmedel. Detta med målet att uppnå en god helhetshälsa.

     

    Skillnader:

    • Det som skiljer sig mellan den mat du kan äta: Då paleo tillåter nötter, frön, ägg och potatisväxter, så utesluts dessa vid AIP.
    • Mål och syfte med varje kosthållning: Paleo är en hälsosam kothållning som du med fördel kan äta genom hela livet, medan AIP är specifikt skapat för att hjälpa individer att bli av med symtom vid autoimmuna sjukdomar, allergier och magproblem som IBS. Inom AIP är målet att börja återintroducera råvaror till kosten för att man sedan ska hamna i en individanpassad paleokost. Under återintroduktionsfasen får du reda på vad du är överkänslig mot och kan på så vis lättare veta vad du bör undvika i framtiden.
    • Potentiella utmaningar: AIP är en striktare kosthållning och kan därför vara svårare att följa på lång sikt, medan paleo är mer flexibel och enklare att följa.

     

    Vilken kost passar dig bäst?

     

    Vilka paleo kan vara lämpligt för:

    • De som vill ha en nystart: För dem som önskar en enklare övergång till en hälsosammare kost och göra en nystart utan att behöva fundera på vad som är bra eller dåligt att äta.
    • De som är intresserade av potentiella hälsosamma fördelar: För dem som letar efter förbättrad energi, viktnedgång eller bättre mental hälsa.
    • De som vill undvika tillsatser och processad mat: Paleo är en naturlig väg för dem som vill ”detoxa” då kosten är helt fri från processad mat och livsmedel som innehåller tillsatser och andra artificiella ingredienser.
    • De som vill bli av med sockerberoende: Personer som överäter socker i olika former når ofta bra resultat med hjälp av paleo som är helt fritt från raffinerat socker.

     

    Vilka AIP kan vara lämpligt för:

    • Individer med autoimmuna sjukdomar, allergier och magproblem som IBS: AIP kan ge minskade symtom (eller helt ta bort symtomen) vid autoimmuna sjukdomar som exempelvis sköldkörtelsjukdom,  RA (reumatoid artrit), ME, ulcerös kolit, psoriasis, samt alla övriga autoimmuna sjukdomar. AIP kan också hjälpa till att lindra astma. AIP botar dock inte sjukdomarna.
    • De som har försökt med andra kosthållningar med inte nått önskat resultat: AIP kan vara nästa steg för dem som inte har sett förbättringar med andra kosthållningar.
    • De som är beredda att ta tag i sin hälsa med ett större engagemang: Med tanke på att AIP är en strikt kosthållning bör de som överväger att följa den vara beredda på en omfattande förändring av sina kostvanor. Detta eftersom man kan behöva eliminera flera av sina favoritlivsmedel, åtminstone tillfälligt.

     

    Så en kort sammanfattning är att vi rekommenderar AIP för den som har en aktiv autoimmun sjukdom (som kommer och går i skov eller som är pågående), långvarig inflammation i kroppen som ledvärk, svullnader och ömhet samt för den som har allergier, överkänsligheter i övrigt eller astma. Paleo rekommenderar vi när man vill vässa sin hälsa och äta den kost som ger dig de bästa förutsättningarna för ett långt friskt liv. Efter man är klar med AIP rekommenderas därför att man övergår till en paleolitisk kost.

     

    Att tänka på:

    • Övergången: Äter du idag en kost som innehåller mycket processad mat, gluten, mejerier och raffinerat socker så rekommenderar vi att du genomgår en anpassningsperiod där du ger din kropp tid att vänja sig vid den nya kosten. Vi har ett startprogram på 4 veckor där du får en bra och enkel vägledning genom denna övergång. Här kan du läsa mer om startprogrammet.
    • Omställningsbesvär: Det är individuellt hur man sedan reagerar på den nya kosten och därför är det viktigt att lyssna på kroppen och göra justeringar när det behövs för att undvika eventuella omställningsbesvär.  Här är en artikel du kan läsa om detta.
    • Hälsokontroll: Något vi rekommenderar är att man regelbundet (minst en gång om året) gör hälsokontroller för att få bra koll på sina näringsvärden i kroppen. Det är viktigt att du har en balanserad nivå av vitaminer, mineraler samt blodfetter för att du ska må bra. Om du gör en kontroll innan du börjar med kostomläggningen så vet du också om du behöver lägga till några kosttillskott. Här kan du läsa mer om hur du gör en hälsokontroll.

     

    Hur kommer du bäst igång?

    Vi vet att det kan vara en utmaning att börja på egen hand med en kostomställning. Därför har vi skapat kompletta startprogram som gör det enkelt och smidigt för dig att komma igång. Och för dig som vill ha många recept att välja bland så finns över 1100 recept i våra receptarkiv (både AIP och paleo).

     

    Vill du börja med AIP? Här hittar du en guide till hur du bäst kommer igång.

     

    Vill du börja med paleo så rekommenderar vi dig att följa våra veckomenyer och/eller botanisera bland receptarkiven. Alla recept som är enligt AIP går självklart också bra att äta för dig som följer den paleolitiska kosten. Det är ett populärt val då det finns så många goda AIP-recept att välja mellan.

     

    I vårt medlemskap ingår allt detta och mycket mer!

     

    Varmt välkommen!

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments