• Varför är det bra att göra en hälsokontroll?

  Genom att regelbundet göra hälsokontroller är det lättare att nå bra resultat med antiinflammatorisk och läkande kost. Vissa vitaminer och mineraler är direkt nödvändiga för en god hälsa – och många har brister utan att veta om det. Här går vi igenom varför du bör hålla koll på dina hälsovärden, var man gör en hälsokontroll och hur du går till väga.

   

  Undrar du ibland hur det står till med din allmänna hälsa? Hur är det med nivåerna av vitaminer och mineraler i kroppen? Hur är det med hormonerna? Går du i sådana funderingar så finns det jättebra hälsokontroller som du kan ta för att få en tydlig och klar bild.

   

  Vi använder oss regelbundet av Werlabs Hälsokontroll XL Plus. Vi går igenom varför vi valt just denna hälsokontroll längre ner i artikeln.

   

  Varför göra hälsokontroll?

  Detta är bra utifrån många olika aspekter. Först och främst så får du koll på om det är något du behöver boosta och på så vis må bättre rent generellt. Men ännu viktigare är att du kan ta kontrollen över din egen hälsa, hitta brister och fel i tid samt förebygga sjukdom. Människokroppen är väldigt komplex och brister på olika mikronäringsämnen blir allt vanligare.

   

  Äter du en antiinflammatorisk kost (AIP eller paleo) för att vässa din hälsa är det mycket viktigt att du inte har några brister på mikronäringsämnen eftersom det kan motverka din förmåga att läka. Ett tips är att du gör ett hälsotest innan du börjar med antiinflammatorisk kost så att du vet vad du behöver fylla på med. Har du redan börjat att äta antiinflammatorisk kost, men inte gjort något hälsotest, rekommenderar vi att du gör det så fort som möjligt så du kan komplettera din kost och ge dig själv de bästa förutsättningarna till att läka.

   

  Förebygg ohälsa

  Faktum är att många av våra vanligaste sjukdomar beror på kost och livsstil, ca 70 %, och resterande 30 % beror på gener och arv.

   

  Många av dessa sjukdomar kan man också undvika om man upptäcker vissa signaler i tid. Genom att göra regelbundna tester, en gång per halvår eller år, kan du upptäcka riskfaktorer och på så vis vara väl förberedd för att slippa sjukdomar som till exempel typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.

   

  När du gör en stor genomgång av kroppen får du en djupare kunskap om hur just du mår. Du får också insikt om hur du kan påverka detta själv, både genom kost och livsstil. Och när du senare gör återkommande samt regelbundna kontroller kan du också följa dina framsteg och se den positiva effekten av dina livsstilsförändringar.

   

  Var gör man hälsokontroller?

  Du kan gå till din närmaste vårdcentral och be om ett hälsotest, men oftast inkluderas tyvärr inte samtliga markörer om du inte har en specifik anledning eller kan peka på symtom som kan vara kopplade till en viss sjukdom. Vanliga tester som vårdcentraler gör är för sköldkörteln, blodsockret, järn (hos kvinnor) samt levern.

   

  Det andra och mycket mer lämpade alternativet för dig som äter en antiinflammatorisk kost är att göra ett test via Werlabs. Där får du nämligen alla de resultat du behöver på en och samma gång. Ofta är det ju också så att man inte kan gissa sig till vilka brister man kan råka ha och då är en stor hälsokontroll perfekt att börja med. Vi på Swedish Paleo använder oss själva regelbundet av detta test.

  Hur funkar Werlabs hälsokontroller?

  Du går in på Werlabs och kryssar i vad du vill göra, lägg in en beställning och sedan får du automatiskt en remiss till alla provtagningsställen i Werlabs nätverk (totalt över 140 stycken runt om i Sverige). Vi rekommenderar att du väljer Werlabs Hälsokontroll XL Plus där du får en komplett översikt av dina hälsovärden. Du får där reda på exakt vad du behöver fylla på extra med, och vad som ligger på en godkänd nivå.

   

  Efter du gjort din beställning så söker du sedan upp den vårdcentral eller det provtagningsställe som du vill gå till (det finns ofta drop-in) för att ta ett blodprov. Sedan är det bara att vänta på svar, vilket brukar ta ett par dagar. Du kan sedan logga in och läsa utförliga svar i din privata journal som skapats på Werlabs hemsida. Det är ett stort team av läkare som är knutna till Werlabs, så du kan känna dig trygg i att du är i goda händer.

   

  Vad ingår i en hälsokontroll?

  Det finns lite grovt räknat sju olika områden i kroppen som är viktiga att kolla upp när det gäller din hälsa. Alla dessa har olika hälsomarkörer kopplade till sig.

   

  När du gör en Hälsokontroll XL Plus får du information om 38 olika hälsomarkörer inom områdena: Hjärta och kärl, sköldkörteln, diabetes, vitaminer och mineraler, lever, njure samt blodstatus. Som kille kan du även lägga till kontroll av prostata och testosteron.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments