Meny

AIP-UTMANINGEN 2021

Swedish Paleo - Långsam start med AIP

Långsam start med AIP

Detta upplägg passar dig som är helt ny inför den läkande autoimmuna kosten och som vill ha en lugn och metodisk övergång till AIP.

 

Har du däremot ätit AIP/paleo tidigare så går det bra att börja med AIP direkt genom vår kickstart.

Vill du bli fri från kronisk inflammation, astma, allergi och symtom vid autoimmuna sjukdomar? Gör då som tusentals andra redan gjort och följ den autoimmuna läkande kosten, även kallad AIP.

Det här programmet med långsam start är perfekt för dig som är helt ny inför AIP. Syftet med den långsamma starten är att du på ett lugnt och behagligt sätt ska få all den hjälp du behöver för att förbereda dig inför en start med AIP-kosten. Här följer vi de internationella riktlinjer som praktiseras av certifierade AIP-coacher världen över. 

Du följer vårt schema som sträcker sig över fem veckor. Och för varje vecka plockar du bort störande livsmedel, samtidigt som du för in nya läkande livsmedel. På så vis hinner du vänja dig vid den nya kosten samtidigt som du minimerar risken för omställningsbesvär.

När fem veckor har gått är du redo att komma igång med strikt AIP-kost som du sedan ska äta under minst 4-12 veckor för att kroppen ska få chans att läka. Här rekommenderar vi att du börjar med vårt populära kickstartsprogram.

Välkommen till långsam start med AIP. Här får du detaljerad vägledning i hur du ska göra för att långsamt fasa in din kost till strikt AIP. 

 

Enligt ett schema som löper över fem veckor plockar du bort successivt bort vissa livsmedel och lägger till andra. På så vis hinner du vänja dig vid den nya kosten, handla hem råvaror och livsmedel du behöver och du ge kroppen tid att ställa om. 

 

När fem veckor har gått står du sedan på en strikt AIP-kost som du ska äta under fyra till tolv veckor.

Vem passar långsam start?

En långsam start passar de allra flesta. Väljer du mellan att köra igång kickstarten eller långsam start men är osäker på vilket som passar dig bäst så rekommenderar vi att du börjar med den långsamma starten för att sedan övergå till kickstarten.

 

Här är några fler anledningar till att börja med det långsamma startprogrammet:

Den långsamma starten kan även hjälpa dig att uppnå bättre resultat med AIP-kosten eftersom du ger din kropp möjlighet till att vänja sig vid det nya kostupplägget. Gör du däremot en tvär omställning så är det mer vanligt med omställningsbesvär, vilket tyvärr ibland kan leda till att man tappar både motivation och lust att fortsätta. Detta är alltså något du nästan helt undviker tack vare att du börjar med en långsam start istället.

En långsam övergång passar många bättre än en tvär övergång från en dag till en annan. En mjuk och individanpassad infasning till AIP kan bidra till att man får bättre resultat med AIP, undviker felsteg och att man ger upp för tidigt. Man får helt enkelt bättre förutsättningar att lyckas på lång sikt. 

 

Erfarenheter visar också att man får mindre kännbara problem vid utrensning av socker, gluten, tillsatser och skräpmat om man vänjer kroppen successivt vid den nya kosten. 

 

När du är klar med den mjuka långsamma starten så är du redo att börja vår kickstart eller direkt hoppa in på ett eget schema med autoimmun kost.

Fördelar med att börja långsamt

Den långsamma starten kan faktiskt hjälpa dig att uppnå bättre resultat med AIP-kosten eftersom du ger din kropp möjlighet till att vänja sig vid det nya kostupplägget. Gör du däremot en tvär omställning så är det mer vanligt med tillfälliga omställningsbesvär (som huvudvärk, ont i magen, illamående, med mera), vilket tyvärr ibland kan leda till att man tappar både motivation och lust att fortsätta. Detta är alltså något du nästan helt undviker tack vare att du börjar med en långsam start istället.

Det finns många fördelar med att göra en långsam övergång till AIP-kosten. Till att börja med så minskar du som sagt risken för utrensningssymtom som lätt kan uppstå när du gör en kostförändring. Detta kan vara huvudvärk, ont i magen, illamående med mera. Ofta beror dessa problem på att man har en tarmflora i obalans eller börjar äta grönsaker som man inte är van vid. 

Chansen är också större att du lyckas hålla dig kvar med kostomläggningen om du exempelvis är stressad, har ett tajt schema, har mycket att stå i med familjen, inte är van vid att laga mat eller har svårt att planera.

Att börja med AIP innebär ofta en övergång till helt nya vanor för många. Det är viktigt att komma ihåg att nya vanor tar tid att sätta sig, vanligtvis mellan tre till fyra veckor. Så med hjälp av en långsam start kan du alltså bygga upp de nya vanorna i en lugn och stabil takt.

Är man dessutom är sjuk i en autoimmun sjukdom eller kronisk inflammation kan det vara extra ansträngande att börja med ny en kost. Immunförsvaret är då nedsatt och felreglerat, tarmhälsan är satt ur spel med läckande tarm, obalans i tarmfloran och svårigheter med näringsupptag. Genom att börja lugnt och metodiskt möjliggör du för kroppen att successivt anpassa sig och svara positivt på denna näringsrika och läkande kost.

Känner du dig redo att börja? Då kan du sätta igång redan idag. I den första delen får du veta hur du bäst förbereder dig inför starten.

Detta ingår i långsam start med AIP

När du är klar med den långsamma starten kan du fortsätta med vårt enkla kickstartsprogram där du följer en komplett veckomeny med guide dag för dag. Det går också bra att sätta ihop sitt eget kostschema utifrån recepten i vår receptbank.

Vill du ta del av AIP-Utmaningen genom mejlutskick? Det kan vara skönt att få en liten påminnelse varje dag i sin inkorg. I så fall fyller du i din e-postadress nedan.

Varför är det bra att äta enligt AIP-kosten?

När du äter AIP utesluter du livsmedel som orsakar inflammation i kroppen. Istället tillför du extra näringsrik mat. På så vis kan kroppen läka från obalans i tarmfloran, läckande tarm och inflammationer. Symtom vid autoimmun sjukdom kan lindras eller helt försvinna. Syftet med AIP är också att vässa ditt immunförsvar så du står dig stark inför framtiden.


Vill du läsa mer om autoimmun kost och sätta dig in i ämnet kan du läsa mer på vår hemsida, t ex HÄR.


När du följer kickstarten behöver du bara laga varm mat en gång om dagen. Du lagar två portioner på kvällen och sparar en till morgondagens lunch. Du får även ta del av enkla frukostförslag som du kan variera hur du vill.

Läs om andras framgång med AIP-kosten

Vill du ha lite extra inspiration inför din resa med AIP-kosten så rekommenderar vi att du läser några framgångshistorier som våra medlemmar delat med sig av.

 

Vanliga frågor

Varför just två veckor?

De två första veckorna ger en bra start, och här får du hjälp att komma över vanliga hinder som man upplever i början.

 

Vi hjälper dig att komma igång med kosten och därefter kan du fortsätta på egen hand med hjälp av våra recept och veckomenyer i vår medlemsklubb.

Måste jag äta exakt från er veckomeny?

Nej det behöver du inte. Det går mycket bra att ändra om i menyn precis som man själv vill. Gillar du en frukost extra mycket går det exempelvis bra att äta den varje morgon.

 

Vill du ha andra rätter att välja bland så kan du välja fritt bland samtliga AIP-recept i receptarkivet.

Kan man ställa frågor till er på Swedish Paleo under utmaningen?

Absolut, det går bra att både ringa vår kundtjänst och/eller mejla oss direkt så svarar vi på alla frågor du har.

Passar AIP alla människor?

Ja, det gör det. Den här kosten är väldigt skonsam och extra läkande för kroppen.

Mejla oss gärna!

Om du har frågor eller funderingar går det bra att mejla till info@swedishpaleo.se.