• Guide till hur du börjar med läkande AIP kost

  Funderar du på att börja med autoimmun läkande kost, AIP, men vet inte riktigt hur man gör? I den här artikeln har vi sammanställt de bästa metoderna och knepen för att hjälpa dig komma igång med AIP på ett så smidigt sätt som möjligt!

   

  Med den läkande AIP-kosten får du hjälp att bli av med eller lindra symtom vid autoimmuna sjukdomar, kronisk inflammation och magbesvär. Denna metod är också effektiv för att hantera andra problem relaterade till immunförsvaret, såsom allergier och hudproblem. Genom att följa AIP-kosten kan man dessutom uppleva fördelar som viktnedgång vid övervikt, förbättrad mental hälsa och ett generellt ökat välbefinnande.

   

  AIP är en kosthållning som du följer under en period för att ge din kropp en chans att läka. Rekommendationen är att följa AIP i minst 30 dagar, och upp till cirka tre månader eller längre, beroende på ditt behov. Tiden det tar att läka varierar mycket från person till person. När man börjar se positiva resultat – såsom att tarmen har läkt och immunförsvaret fungerar normalt igen – kan man successivt börja återinföra de flesta livsmedel och råvaror i sin kost.

   

  Att äta enligt AIP innebär att du lagar din egen mat från grunden. Genom åren har vi komponerat goda och enkla recept för att underlätta för alla som vill följa denna kosthållning. I vårt medlemskap hittar du över 1100 recept att välja mellan!

   

  Men hur gör man då om man vill komma igång med denna kost? Du kan naturligtvis skapa ditt eget upplägg genom att själv plocka ihop recept. Men om du önskar vägledning finns det två populära strategier att välja mellan. Du kan antingen kickstarta eller så kan du ställa om långsamt för en mjukare start. Vilken metod passar bäst för dig och din livsstil?

   

  Kickstarta med AIP

  Kickstart – passar dig som:

   

  ✔ Är villig att göra stora förändringar i din vardag, särskilt när det gäller matlagning.

  ✔ Har tid att prioritera den planering som krävs för en snabb start med AIP.

  ✔ Är redo att omedelbart sätta igång.

  ✔ Vanligtvis hanterar förändringar bra.

   

  Så här gör du:

  Du går in på vår hemsida och anmäler dig till vårt kickstartsprogram. Kickstarten är ett komplett startprogram för dig som vill börja läka med hjälp av AIP-kosten. Här får du veckomenyer, inköpslistor och dagliga guider som du kan följa under dina 4 första veckor med kostupplägget. Vi har valt att bara inkludera lättlagad och god mat för att ge dig en så enkel och smidig start som möjligt. Du hittar kickstartsprogrammet här.

   

  När du kickstartar med AIP går du direkt över till den nya maten redan från dag ett. Det är många råvaror och livsmedel som du då tar bort från en dag till en annan.

   

  Livsmedel att ta bort direkt:

  Spannmål med gluten, bönor och linser, potatisväxterna där potatis, tomater, paprika, chili och aubergine ingår. Du utesluter även kaffe, kakao, mejeriprodukter, ägg, nötter, frön, växtoljor med omega-6, socker och alkohol.

   

  Anledningen till att dessa råvaror tas bort från kosten är för att de kan störa vårt immunförsvar eller vår tarmslemhinna. Många av dessa är även bland våra vanligaste allergener, det vill säga de livsmedel som man vanligast utvecklar en allergi mot, samt innehåller höga halter av antinutrienter. För mer information om antinutrienter, läs här. Vill du fördjupa dig i den autoimmuna kosten (AIP) kan du läsa en mer utförlig artikel här.

   

  Anledningen till att man tar bort dessa specifika råvaror är eftersom de kan störa vårt immunförsvar eller irritera vår tarmslemhinna. Några av dem är också våra vanligaste allegener – det vill säga de livsmedel som man vanligast utvecklar en allergi mot – samt de råvaror som innehåller höga halter av antinutrienter. För mer information om antinutrienter, läs här. Vill du fördjupa dig i den autoimmuna kosten (AIP) kan du läsa en mer utförlig artikel här.

   

  När du tagit bort så många råvaror och livsmedel från kosten kan man ju undra vad som blir kvar? Svaret är faktiskt väldigt mycket. Allt detta nedan kan du välja bland:

   

  När du tar bort så många råvaror och livsmedel från din kost kan man fråga sig vad som återstår? Svaret är faktiskt en hel del. Här är ett urval av det du kan välja bland:

   

  • Samtliga animalier, såsom kött, inälvsmat, fisk, skaldjur och fågel.
  • Grönsaker, såsom broccoli, sparris, vitkål, sötpotatis, morötter, spenat, palsternacka, kålrot, zucchini, pumpor, blomkål, rödbetor, lök, purjolök, surkål, syrade grönsaker, vitlök och samtliga kryddor (utom frökryddor, peppar och chili), framförallt persilja, ingefära, gurkmeja, basilika, oregano, timjan, dill, koriander och rosmarin. Bladgrönsaker som spenat, grönkål, ruccola och mangold ingår också.
  • Du kan även äta alla frukter och bär, utom physalis (som tillhör potatisväxterna).
  • Det går bra att baka bröd och bakverk av kokosmjöl, kassavamjöl, bananmjöl, jordmandelmjöl, potatismjöl, sötpotatismjöl, arrowrot och konjakrotmjöl.
  • Istället för kakao kan du använda carobpulver, och istället för kaffe finns cirkoriakaffe eller olika sorters te.
  • Inom AIP används kokosmjölk som ersättning för vanlig mjölk.
  • De huvudsakliga fetterna som används inom AIP är olivolja och kokosolja, men även avokadoolja är ett utmärkt alternativ.

  Här kan du börja med kickstartprogrammet.

   

  Långsam omställning till AIP

  Långsam omställning – passar dig som:

   

  ✔ Har ett fullbokat schema.

  ✔ Känner stress över att behöva ändra din kosthållning från en dag till en annan.

  ✔ Föredrar att göra förändringar stegvis och över längre tid för att lättare vänja dig.

  ✔ Är en person som ofta tänker ”allt eller inget”, vilket brukar leda till att du avbryter projekt efter ett tag.

   

  Gör så här:

  För många kan det kännas överväldigande att utesluta en mängd livsmedel från en dag till en annan. Det är därför möjligt att göra övergången gradvis genom att successivt ta bort några livsmedel varje vecka, under en period av fem veckor.

   

  Långsam omställning – några grupper i veckan.

  I denna ordning plockar du bort de livsmedel och råvaror som inte ingår i AIP-kosten:

   

  • Vecka 1: Spannmål med gluten, spannmålsliknande växter och alkohol.
  • Vecka 2: Baljväxter och potatisväxter.
  • Vecka 3: Kaffe, kakao och mejeriprodukter.
  • Vecka 4: Ägg och socker.
  • Vecka 5: Nötter och frön, inklusive fröbaserade kryddor.

   

  När du plockat bort alla livsmedelsgrupper så har du automatiskt hamnat i en strikt AIP-kost.

  Du kan välja att gå med i en långsam omställning hos oss, då får du hjälp vecka för vecka i hur du ska göra.

   

  Här kan du börja med det långsamma startprogrammet.

   

  Nu kör vi!

  När du bestämt dig för vilken metod du vill välja, ska du följa AIP-kosten mellan 30 till 90 dagar. Under denna period, som kallas för läkningstiden, är det även bra att lägga till:

  • Kollagenpulver: Detta kan du blanda i maten eller i en kopp te. Kollagen hjälper kroppen att bilda nya celler i leder, hud, tarmslemhinnan och muskler.
  • Probiotika i form av tillskott eller fermenterade livsmedel som surkål, hemmagjord kokosyoghurt och kombucha (fermenterat te). Probiotika består av nyttiga bakterier som stärker ditt immunförsvar och hjälper till med näringsupptaget från maten.
  • Inälvsmat eller kapslar med frystorkad ekologisk inälvsmat (finns att köpa online här). Inälvsmat är rikt på vitaminer och mineraler.

   

   

  Här är ytterligare 7 tips när du ska lägga om kosten:

  1. Välj ett startdatum

  Förbered dig genom att välja ett specifikt startdatum. Det kan exempelvis vara den första dagen i nästa månad, eller en helg då du vet att du har tid att laga mat.

  2. Berätta för andra

  Berätta gärna för din familj, vänner och kollegor att du planerar att börja med en antiinflammatorisk kost. När man formulerar någonting högt för andra brukar det motivera extra att verkligen komma igång. Det kan också vara bra för din omgivning att vara lite förberedd.

  3. Rensa ut och släng

  Börja med att rensa ut skafferiet, kylskåpet och frysen. Du måste helt enkelt ta kontroll över vad du har hemma. Nyckeln till att lyckas är planering. Ta bort all processad mat och halvfabrikat, samt allt som innehåller vetemjöl, socker och alla mejeriprodukter. Om du tycker det är synd att slänga, ge då bort det till någon.

  4. Gör egen plats

  Skapa egna hyllor med bara din mat i hushållet, särskilt om ni är flera personer. T ex en hylla för dina konserver, tetrapack och mjöl i skafferiet, och en låda för dina rätter, kött, fisk, kyckling, grönsaker och bär i frysen.

  5. Laga mycket mat på en gång

  För att undvika akuta nödlägen utan något hemma är det ett bra tips att laga extra mycket mat och frysa in. Du kan till exempel göra ett par plåtar med ugnsrostade rotfrukter, extra många biffar, en stor vegetarisk eller annan gryta, tillaga ett par kycklingar i ugnen, eller tillreda några dubbla satser av en favoriträtt från medlemsklubben.

  6. Handla hem i förväg

  Kokos aminos ger en god smak till det mesta och är ett nyttigt alternativ till soja. Du hittar den i välsorterade butiker eller online. Kokos aminos ingår även i många av våra recept, så det kan vara bra att inhandla detta i förväg. Detsamma gäller de glutenfria mjölsorter vi använder vid bakning, såsom kokosmjöl, arrowrotmjöl, jordmandelmjöl och kassavamjöl. Förslag på märker som vi rekommenderar finns i vår webbshop här.

  7. Ha tålamod

  Kom ihåg att det är bäst att följa AIP-kosten i minst fyra till tolv veckor för att uppnå bästa resultat. Börja inte återintroducera mat förrän du mår bättre och dina symtom börjat försvinna.

   

  Efter AIP

  Efter elimineringsfasen kan du gravid börja återinföra nötter, frön, ägg, baljväxter, potatis, tomater, paprika, chili och växtbaserade mjölkprodukter, såsom mandelmjöl, i din kost.

   

  Vi rekommenderar dock att du undviker att återgå till raffinerat socker eller gluten. Dessa kan driva på inflammation och orsaka läckande tarm, vilket i sin tur kan trigga igång autoimmuna sjukdomar, kroniska inflammationer och allergier igen. Det är också klokt att vara försiktig med mejeriprodukter då det kan korsreagera med gluten. Vissa personer tål dock vissa produkter som getost, fetaost och buffelmozzarella.

   

  Efter tiden med AIP är det bra att fortsätta med en antiinflammatorisk paelokost för att behålla sin hälsa även i framtiden. På Swedish Paleo erbjuder vi tillgång till ett stort receptarkiv med paleorecept, samt veckomenyer med inköpslistor. Detta gör att du enkelt kan göra välgrundade val kring din kost. Dessutom är det möjligt att periodvis återgå till en AIP-baserad ”kur” några veckor om året för att vässa ditt immunförsvar och ge en extra boost av näringsrik och läkande mat.

   

  Här på Swedish Paleo får du all den hjälp du behöver för att på bästa sätt lyckas med den läkande kosten. För tillgång till alla våra recept, startprogram och veckomenyer, kan du registrera dig för ett medlemskap hos oss. Medlemskapet inleds med en 14 dagars provperiod, där du själv får avgöra om detta är något som passar dig. Efter provperioden har du möjlighet att fortsätta medlemskapet och betala månadsvis, kvartalsvis eller årsvis, om du vill ge AIP en riktig chans. Här kan du starta din provperiod på medlemskapet.

   

  Vi har idag haft tusentals nöjda medlemmar hos oss på Swedish Paleo. Och om du är intresserad av att läsa några inspirerande framgångshistorier så hittar du dem här.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments