Strömmingslåda (AIP)
AIP/PALEO. En rätt som passar bra på buffébordet men som även är god vardagsmat. Strömming är en bra källa till omega-3 och jod. Tänk på att köpa MSC-märkt fisk som är fångad i Nordsjön eller Atlanten, inte i Östersjön.
Läs merTortilla med tapenade och räkor (AIP)
AIP/PALEO. Oliver är riktigt nyttigt med mycket antioxidanter, och räkor är fulla av selen och D-vitamin. En perfekt kombo med andra ord. Använd tortilla som du hittar under kategorin bröd.
Läs merFyra sorters kål (AIP)
AIP/PALEO. Mitt bästa kålrecept är att blanda fyra sorters kål på tallriken. De ska alla tillagas separat (förutom grönkålen) på traditionellt sätt. Brunkålen ska in i ugnen i vattenbad, rödkålen stekas ihop med äpple och mald nejlika och brysselkålen kokas först och steks sedan. (Gärna i baconfett). Alla tre recepten kan man göra separat till jul- eller påskbordet.
Läs merSvartrötter och sparris med sardelldressing (AIP)
AIP/PALEO. Svartrötter – eller fattigmanssparris – är söta och goda. Och väldigt nyttiga också, precis som de flesta underjord-grönsaker. Koka, skala och servera med sparris och en salt sardelldressing med tryck i.
Läs merKantarellsallad med kyckling (Paleo)
PALEO. Stekta kantareller med lök som blandas i en ljummen sallad med kyckling och små goda tomater. Lyft tomaterna så blir salladen AIP.
Läs merSötpotatisrösti med lingon (AIP)
AIP. Sötpotatis innehåller bra resistent stärkelse och är mättande till frukost. För lite extra sälta stek lite bacon eller rökt sidfläsk till röstin.
Läs merCottage pie (AIP)
AIP/PALEO. Cottage pie är en riktig klassiker i det brittiska köket. Traditionellt täcks köttfärsröran av potatismos, men här har vi gjort en variant på blomkål och palsternacka. En gnutta kanel i fyllningen blir supergott.
Läs merBiffar i muffinsform med pumpa (AIP)
AIP/PALEO. Små saftiga biffar som innehåller pumpapuré och som lagas i muffinsformar i ugnen. Smidigt att göra en stor plåt och frysa in. Gör pumpapuré i förväg och frys in det som blir över eller förvara i kylen och använd den till exempelvis till en god soppa. Recept på soppa hittar du HÄR.
Läs merPanerad torsk & blomkålsmos med dill (AIP)
AIP/PALEO. Panerad stekt torsk med ett gott mos till. Det går bra att steka fisken utan gelatinägget, eller om man äter vanlig paleo, använda ett vispat ägg.
Läs merFärsfräs med thaismaker (AIP)
AIP. Svarvad zucchini, lök, vitlök, persilja, kokosmjölk och nötfärs. Stek ihop och du har en enkel vardagsrätt som är både god, nyttig och mättande.
Läs merSpenat- och purjopaj med räkor (AIP)
AIP/PALEO. En fantastiskt smakrik vegetarisk paj som är krämig trots att den inte innehåller ägg. Det går bra att byta ut spenat mot t ex grönkål, men purjolöken ger en helt magisk smak ihop med pajdegen gjord på kokt kokbanan och kokosmjöl. Toppad med handskalade räkor blir den extra god.
Läs mer”Pasta” bolognese (AIP)
AIP/PALEO. Klassisk bolognese som är väldigt smakrik trots att den saknar tomater. Äter du vanlig paleo kan du tillsätta två msk tomatpuré i köttfärssåsen. Servera med zucchini-pasta som man enklast gör i en så kallad spiralizer, men det går bra att göra strimlor med en potatisskalare. Då blir det mer som bandspagetti.
Läs merLasagne på rotselleri (AIP)
AIP. Rotselleri passar bra som ersättning till vanliga lasagneplattor. Hemligheten med det här receptet är att man kokar samman såsen längre innan man sätter ihop lasagnen och att man lagar till rotsellerin i förväg i ugnen. Rätten tar drygt en timme att göra. Serveringstips: nomatsås. (under såser och tillbehör)
Läs merItalienska köttbullar med nomatsås (AIP)
AIP. Italienska köttbullar är större än svenska köttbullar och brukar serveras i en het tomatsås med pasta. Här har vi gjort en variant med nomatosås (recept under såser och tillbehör). Gott tillbehör istället för pasta är svarvad zucchini.
Läs merSalladsbåtar med svamp, guacamole och kycklingfärs (AIP)
AIP. Ett gott snack eller mellanmål som också passar bra att ha med på utflykten. Lägg stekt svamp (t ex kantareller) guacamole och stekt kycklingfärs på salladsblad och ät med fingrarna.
Läs merRostad blomkål, kött och sås (AIP)
AIP/PALEO. Kött, sås och ugnsrostad blomkål med vitlök, lök och citron. En riktig söndagsmiddag. På bilden syns kalkonfilé.
Läs merBiff á la Lindström – parisersmörgås (Paleo)
PALEO. Biff á la Lindström med kapris och inlagda rödbetor. För en AIP-variant uteslut ägg i köttfärssmeten. Stek i ugnen så håller de ihop bättre.
Läs merPyttipanna med råstekt jordärtskocka (AIP)
AIP. Jordärtskocka är väldigt fiberrik. När man råsteker dem blir de lite knapriga vilket är gott i pyttipanna. Blanda med rester du har i kylen, köffärsbiffar, kyckling eller t ex lammkorv.
Läs merKokbanan-nuggets med bacon (AIP)
AIP. Kokbanan, ekologisk bacon, vitlök och basilika är allt du behöver för att göra dessa goda nuggets. Perfekt som snacks på utflykten eller som mellanmål.
Läs merLasagne med degplattor (AIP)
AIP. Det här receptet utgår helt från AIP och det går bra att använda vår nomatsås i köttfärssåsen för mer färg och smak.
Läs merRäksallad med melon och jordgubbar (AIP)
AIP. Somrig sallad med jordgubbar, melon, kalamataoliver och stora färska räkor.
Läs mer