• Nyttig fakta om råvaror

  Hejsan,

  varje vecka publicerar vi massor av nyttig fakta om olika råvaror i Paleoklubben. De här råvarorna har vi hittills skrivit om: nypon, nässlor, tranbär, kokos, gurka, vitlök, vitkål, rödbeta, kokbanan, jordärtskocka, jordmandel, persilja, ingefära, kanel, carob, gurkmeja, sötpotatis och cassava! Allt sparas i ett arkiv för medlemmarna.

   

  Denna gång var det dags för avokadon. Avokado är full med nyttiga vitaminer, mineraler och bra fetter. Här bjuder vi på inlägget så du som inte är medlem får se hur det brukar se ut!

   

  Välkommen till gemenskapen i Paleoklubben – vi växer och blir fler för varje dag som går. Gå med genom att klicka på fliken Paleoklubben i huvudmenyn.

   

  Fakta och kuriosa om avokado

  Avokado är i egentlig mening inte någon grönsak utan en trädfrukt.  Den växer vilt i t ex södra delarna av Mexiko men även på många andra tropiska platser där den trivs bäst. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år. Man har hittat fossiler som visat att avokado funnits väldigt länge på jorden, faktiskt miljontals år. Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatl på aztekernas språk. Det betyder ordagrant testikel (!) och kom till det svenska språket genom spanskan. Frukten kallades förr även advokatpäron, då formen är päronlik. Andra namn var krokodilpäron eller alligatorpäron, då skalet påminner om krokodilskinn.

  Nyttigheter

  Skärmavbild 2017-05-14 kl. 17.34.51

  Avokadon innehåller som bekant mycket omättat fett, samma som finns i olivolja. Fettet, tillsammans med fibrer, mättar bra och tar bort eventuellt sötsug och är därför optimalt som stapelvara inom paleo. Avokadon innehåller dessutom mängder av mineraler och vitaminer som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd. 100 g avokado innehåller mer än 20% av den dagliga rekommenderade dosen av vitamin K, folat, vitamin B5 och vitamin B6. Den är också en bra källa till kalium (liksom bananer) som är nödvändigt för normal hjärt- och muskelfunktion. Men den innehåller även andra mineraler som magnesium, mangan, fosfor och zink.

  Förutom att en avokado i sig innehåller mycket antioxidanter hjälper den även kroppen att ta upp antioxidanter från andra livsmedel, vilket bland annat skyddar kroppen mot fria radikaler. Avokado hjälper också till med upptaget av karotenoider, som finns i röda och orange frukter och grönsaker, vilket enligt forskning kan hjälpa till att skydda mot cancer.

  När är den mogen!?

  Skärmavbild 2017-05-15 kl. 15.42.46

  Ett knep som jag lärde mig för några år sedan är att ta bort den lilla ”knoppen” på avokadon. Om den är brun är den övermogen. Om den är grön omogen och om den är gul så är den perfekt.

  Många klämmer på avokadon för att avgöra om den är mogen, men eftersom man inte vet hur många som klämt tidigare på den stackars frukten så är denna metod väldigt osäker. Ett lite säkrare ”kläm-knep” jag känner till är att man trycker lätt på toppen. En mogen avokado ger efter en aning om man trycker försiktigt vid skaftfästet. Är den hård där, så kan den vara sönderklämd på mitten. Och vi vet ju alla vilken besvikelse det är att upptäcka att den är stenhård inuti.

  Om man köper hem avokado som är omogna kan man påskynda mognadsprocessen genom att lägga en eller två i en papperspåse ihop med ett äpple eller banan!

   

   

  Är du nyfiken på vilka recept som ligger i paleoklubben? Det är över 140 st nu. Kika i flödet under fliken recept här på sidan. 

   

  Denna veckan bjuder vi på:

  Baconsnacks med guacamole. De fungerar som minisnacks man äter med fingrarna. Se till att baconet blir torrt och kripsigt genom att laga det i ugnen på bakplåtspapper istället för att steka.

  Mangosallad med kräftstjärtar är en favorit hos oss. Blandningen med nötig ruccola ihop med mjuka smaker i mango och avokado och sältan i kräftstjärtarna är en hit.

  Gelégodis. Som de flesta redan vet är det bra att lägga till collagen i maten. Detta gör man enklast genom gelatin (eller koka sin egen benbuljong). Man kan variera gelégodis på många olika sätt och här bjuder vi på en variant med persika, äpplen och kanel.

   

  Varje vecka är det också en liten kockskola där vi visar hur man lagar ett av recepten i en film.

  Den här visar hur man gör mangosalladen:

   Paleoklubben – 14 dagar gratis prova på!

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments