• Inälvsmat – superfood på riktigt

  Inälvsmat är fantastiskt bra för hälsan och vi rekommenderar alla att äta det med jämna mellanrum. Äter du dessutom enligt den autoimmuna läkande kosten, AIP, så är inälvor den absolut bästa källan till alla de vitaminer och mineraler som du behöver för att stötta ditt immunförsvar vilket i sin tur hjälper dig i din läkningsprocess.

   

  I det här inlägget går vi igenom exakt vad det är i inälvsmat som är så bra för oss och varför det är särskilt bra att äta om du har autoimmun sjukdom, kronisk inflammation, allergi eller magproblem som IBS.

   

  Vad är det då som är så nyttigt med inälvsmat?

  Till att börja med så innehåller inälvsmat från gräsbetande djur bra fett i form av omega-3 samt viktiga aminosyror som glycin och prolin. Detta är extra bra för uppbyggnad av såväl hjärnan, musklerna, hjärtat som immunförsvaret.

   

  Inälvsmat innehåller också en armada av vitaminer och mineraler som hjälper kroppen att fungera som den ska. Inälvsmat har faktiskt en högre koncentration av samlade vitaminer, mineraler och enzymer än några andra livsmedel – vilket gör det till riktig superfood!

   

  Det som är så bra med inälvsmat är också att näringsämnena har en väldigt god biotillgänglighet, vilket betyder att kroppen lätt kan ta upp och absorbera dem. Särskilt bra att äta inälvsmat är det därför när du ska läka från inflammationer eller häva attacker från immunförsvaret vid autoimmun sjukdom då kroppen behöver all den extra boost den kan få under läkningsprocessen. Mer om detta längre ner.

   

  Lever, njure och hjärta är bäst

  Det finns många olika typer av inälvsmat, och en del är nyttigare än andra. Men de vanligaste och nyttigaste delarna är lever, njure och hjärta.

   

  Lever

  Lever innehåller kofaktorn Q10, biotillgängligt hemjärn (som är bra vid järnbrist) samt de fettlösliga vitaminerna A, D, K och E.  Lever från gräsbetande nötkreatur är faktiskt naturens mest koncentrerade källa till just vitamin A. Du får även i dig lättupptagligt koppar, zink, krom, vitamin B6, B2 och B5.

   

  Njure

  Njure har en extra hög andel av selen som är en mineral som är viktigt för immunförsvaret. Precis som med lever innehåller njure även höga doser av vitamin A, hela B-vitamnkomplexet samt hemjärn. Njure innehåller också DAO  (diamine oxidase) som är ett enzym som hjälper till med nedbrytningen av histamin i kroppen.

   

  Hjärta

  Nöthjärta innehåller överlägset mest av Q10 – ett av våra viktigaste koenzym som är ett vitaminlikt ämne och en kraftfull antioxidant som bildas naturligt i kroppen och som behövs för energiproduktionen i cellerna. q10 behövs extra av när man lider av hjärt-kärlsjukdom. Du får även högkvalitativt och lättupptagligt selen, fosfor hemjärn, koppar och zink genom att äta hjärta.

   

  Bra kvalitet på inälvsmat är viktigt

  Sedan är det också viktigt att se till att inälvsmaten kommer från gräsbetande djur – och att inälvorna är fria från tillväxthormoner, bekämpningsmedel och antibiotika.

   

  Att få tag i inälvsmat från friska gräsbetande djur kan både vara svårt och ganska dyrt. Och eftersom många inte heller gillar smaken av inälvsmat kan allt detta sammantaget bli hinder på vägen till att både köpa och tillaga lever, hjärta eller njure.

   

  Inälvsmat i form av tillskott

  Om du tillhör dem som inte gillar smaken av inälvsmat så finns det en lösning i form av smakfria tillskott med frystorkad inälvsmat från gräsbetande nötkreatur. Detta är en väldigt bra lösning för dig som vill slippa allt krångel med osäker tillgång, dålig kvalitet och även matlagning.

   

  Genom att äta tillskotten kommer du snabbt igång med att äta inälvor regelbundet. Eftersom inälvsmaten har genomgått varsam frystorkning så bevaras alla de viktiga vitaminerna och mineralerna.

   

  Det finns olika sorter av tillskott att välja mellan – kapslar med nötlever, nötnjure, nöthjärta eller allt samlat i ett och samma tillskott som kallas orgamnix. Dessa kapslar är helt fria från tillsatser, färgämnen och konserveringsmedel och är dessutom godkända att äta inom den autoimmuna kosten, AIP.

  organmix

   

  Här kan du beställa hem organtillskotten.

   

  Inälvsmat bra vid läkning

  Alla mikronäringsämnen i inälvsmat är bra för läkning av kroppen. Speciellt bra är det att äta extra av inälvsmat när du är sjuk och till exempel lider av symtom vid autoimmuna sjukdomar, kronisk inflammation, värk eller har problem med magen i form av IBS.

   

  Ett sätt att bli bättre och läka från dessa besvär är att äta en autoimmun kost, AIP. Äter du dessutom regelbundet inälvsmat i så optimerar du din läkning till max. Då går det nämligen mycket fortare att fylla på dina depåer med näringsämnen snabbt och på så vis hjälper du immunförsvaret att jobba mer effektivt.

   

  Boost med nyttigheter

  Här är en komplett lista på vilka mikronäringsämnen du får i dig genom att äta inälvsmat, oavsett form.

   

  Glycin

  Tryptofan

  Omega-3

  Vitamin A

  Vitamin C

  Vitamin D

  Vitamin E

  Vitamin K

  Vitamin B12 + hela B-vitaminkomplexet

  Folat

  Mangan

  Järn

  Koppar

  Selen

  Kalium

  Zink

  Magnesium

  Q10

  Kalcium

  Fosfor

   

  Inälvsmat innehåller också mycket fullvärdigt protein som bland annat är viktigt för att bygga och upprätthålla musklerna i kroppen.

   

  Inälvsmat är rent

  Ett stort missförstånd är att lever och njure skulle innehålla tungmetaller och gifter eftersom detta är kroppens reningsorgan. Det är faktiskt precis tvärtom. Både lever och njure renar och skickar sedan vidare de produkter som inte ska finnas i kroppen via avföringen och urinen. Kvar i organen finns sedan mängder av de nyttiga näringsämnen som kroppen behöver mer av.

   

  Sammanfattningsvis så är fördelarna med inälvsmat många

  1. Det är en rik källa på aminosyror som läker tarmen
  2. Det innehåller hela B-vitaminkomplexet
  3. Du får i dig både Omega 3 och D-vitamin
  4. Mineralerna i inälvsmat stöttar ditt immunförsvar
  5. Det innehåller flera kraftfulla antioxidanter
  6. Det innehåller mycket fullvärdigt protein som är bra för musklerna
  7. Innehållet av mikronäringsämnen är överlägset störst bland alla livsmedel

   

  Recept och maträtter med inälvsmat

  Vill du tillaga din egen inälvsmat men vill undvika smaken så finns det några olika bra tips.

   

  • Stek och frys sedan in lever, njure eller hjärta i småbitar. Sedan kan du plocka fram en bit och smula i maten. På så vis får du i dig alla nyttigheter utan att smaken tar över.
  • Gör en köttgryta som får koka i flera timmar och addera fint hackade delar av inälvsmat mot slutet. Den mustiga smaken av grytan tar då över.
  • Det går också bra att ”dölja” smaken i mängder av kryddor. I receptet med nötfärsbiffarna nedan ingår det kycklinglever, men i och med att de kryddade med vitlök, basilika och oregano så slår inte leversmaken igenom.

   

  Gott recept med kycklinglever

  köttfärsbiffar med kycklinglever

  Ett gott recept på köttfärsbiffar med smak av basilika, oregano, vitlök, lökpulver och lök.  Tack vare de många kryddorna så slår inte smaken av lever igenom.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments