• Magnesium – vad är det bra för?

  Magnesium är en livsviktig mineral som bland annat påverkar leverns funktion, våra hormoner och vår immunförsvar. Förutom detta är så är magnesium även bra för både blodtryck och blodsockernivån.

   

  Magnesium är bland det första vi får brist på vid stress, så allt detta sammantaget gör att det är av största vikt att man fokuserar på livsmedel som innehåller magnesium när man äter antiinflammatorisk kost.

   

  Magnesiumbrist – vanliga symtom

  Så många som 30% av alla svenskar beräknas ha brist på magnesium. Magnesium är ett av de första ämnena du får brist på vid stress, så livsstilsfaktorer spelar helt klart in här. Det är också kopplat till en störd tarmflora och bristfällig kost.

   

  Magnesiumbrist yttrar sig på väldigt många olika sätt, här är några av de vanligaste symtomen:

   

  • Kramp i benen och i fötterna och restless legs
  • Förstoppning
  • Högt blodtryck
  • Trötthet och håglöshet
  • Sämre immunförsvar
  • Sämre näringsupptag
  • Sämre kalciuminlagring i skelettet (vilket kan leda till osteoporos, benskörhet)
  • Migrän

   

  Vitamin B6 förbättrar upptaget av magnesium från kosten. B6 finns i livsmedel som nötter, kött, kyckling och fisk. Å andra sidan hämmar kalciumtillskott upptaget av magnesium. Så se till att ta kalcium vid en annan tidpunkt på dagen om du även tar extra magnesium.

   

  Tillskott med magnesium

  Magnesiumtillskott som vi själva använder oss av och rekommenderar hittar du här.

   

  Undvik Magnesiumoxid, magnesiumhydroxid och magnesiumkarbonat då dessa har dålig biotillgänglighet, det vill säga kroppen har svårt att ta upp dessa varianter.

   

  Minskar inflammation

  Magnesium spelar en viktig roll i att minska inflammation i kroppen och är därför extra viktigt för personer med kronisk inflammation orsakad av autoimmuna sjukdomar. Förutom att bidra till omvandlingen av solljus till vitamin D, fungerar magnesium även som en antioxidant som skyddar kroppen mot oxidativ stress.

   

  När man följer en läkande AIP-kost, som är en antiinflammatorisk kost inriktad på läkning vid kroniska sjukdomar, är det viktigt att ta extra tillskott av magnesium om man inte får i sig tillräckligt med kött, fisk och gröna bladgrönsaker. Eftersom många källor till magnesium inte ingår i AIP, kan det bli svårt att få i sig tillräckligt via kosten. Du hittar en lista över naturliga källor till magnesium längre ner i artikeln.

   

  Förutom dessa egenskaper är magnesium även fördelaktigt på andra sätt. Det hjälper till att minska risken för diabetes och depression, har en muskelavslappnande effekt och används ofta för att behandla både förstoppning och sömnproblem.

   

  Mängden magnesium i kroppen regleras av njurarna. Den främsta orsaken till magnesiumbrist är otillräckligt intag genom kosten eller problem med tarmfunktionen, såsom dysbios samt läckande tarm.

   

  Några naturliga källor till magnesium

  Vill du öka upptaget av magnesium är det bra att äta följande råvaror:

  Kött och fisk och skaldjur, inälvsmat och vilt.

  Gröna bladgrönsaker som mangold, pak choi, spenat och grönkål, avokado, nypon, banan, kokbanan, jordmandlar, mandlar, sesamfrön och pumpakärnor. 

  Övrigt: mörk choklad innehåller mycket magnesium. Även mineralsalt eller havssalt innehåller mycket magnesium.

   

  Observera att bland dessa livsmedel är följande inte AIP (men alla kan återintroduceras efter AIP-tiden): mandlar, sesamfrön, pumpakärnor och mörk choklad. Jordmandlar är dock okej då dessa inte räknas in bland nötter utan är en jordknöl från ett gräs.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments