• B-vitamin – varför är det viktigt?

  B-vitamin är ett viktigt vitamin för mängder av funktioner i kroppen. Har man brist på någon form av B-vitamin uttrycker det sig ofta i trötthet, yrsel, sköra naglar och sprött hår eller håravfall. I det här inlägget går vi igenom varför du bör se till att få i dig tillräckligt med B-vitaminer via maten eller tillskott.

   

  Inom antiinflammatorisk kost brukar vi ofta trycka på vikten av att äta extra mycket fisk och skaldjur. En av anledningarna till detta är att man då får i sig mycket av de så viktiga B-vitaminerna.

   

  B-vitaminerna behövs nämligen för att kroppens ämnesomsättning, immunförsvar, nervsystem och celldelning ska fungera normalt. Och det är som sagt är även viktigt för hud, hår och naglar. Men eftersom vi inte kan bilda vitaminerna i kroppen själva behöver vi tillgodogöra oss dem via kosten eller tillskott.

   

  Flera olika sorter

  Det finns totalt åtta olika B-vitaminer där alla har separata uppgifter och kan därför inte ersätta varandra. Några av de viktigaste är vitamin B6-, B12 och B9 (folsyra).

   

  B-vitaminer finns främst i animaliska råvaror som kött, fisk, skaldjur och ägg. Men B-vitamin finns även i broccoli, avokado, spenat och andra gröna bladgrönsaker.

   

  Vitamin B6

  B6 är bland annat viktigt för att kroppen enklare ska ta upp magnesium ur kosten. B6 är även viktigt för att nervernas funktion ska fungera optimalt.

   

  Äter du en antiinflammatorisk kost så hittar du framförallt ditt intag av B6 i animaliska livsmedel så som kött, fågel och nötter.

   

  Vitamin B12

  B12 är viktigt för att det behövs för att kroppen ska kunna tillverka röda blodkroppar, för cellernas ämnesomsättning och för att musklerna ska kunna få snabb energi. Vitaminet hjälper även signalämnena i hjärnan att ”prata” med varandra och är nödvändigt för tillverkningen av DNA, den genetiska kod som i sin tur programmerar alla nybildade celler.

   

  Vitamin B12 förekommer dock inte i tillräckliga mängder i vegetabiliska livsmedel. Det är därför vanligt att veganer och vegetarianer har brist på just B12. B12-brist är också vanligt hos äldre personer då de ofta har svårare att tillgodogöra sig vitaminet.

   

  Magproblem och läckande tarm

  Man kan ha brist på B-vitamin även om man äter en varierad kost. Detta beror då oftast på att man har en tarm som är i obalans. Har man en autoimmun sjukdom eller IBS så hänger det ofta ihop med skadad tarmslemhinna och läckande tarm.

   

  Detta ger i sin tur sämre näringsupptag i och med att de skadade tarmcellerna har svårt att ta upp vitaminer och mineraler. Men genom att äta autoimmun kost (en strikt form av den antiinflammatoriska kosten) så läker du effektivt tarmen igen och problemet är snart löst.

   

  Eftersom B-vitaminerna är vattenlösliga så lagras de inte in i kroppen – med undantag för B12.

   

  Sammanfattning:

  B-vitaminerna får du i dig genom kosten, de är vattenlösliga och behöver tillsättas regelbundet. Har man ätit en långvarig vegetarisk kost kan man lida av B12-brist. Har man en läckande eller skadad tarm så kan man också ha B-vitaminbrist.

   

  Det är då bara att lägga till lite extra fisk och skaldjur eller inälvsmat i kosten. Tillskott ska inte behövas i kosten om man inte har väldigt låga nivåer. Du kan kolla nivåerna enkelt med ett blodprov på vårdcentralen eller via Werlabs, som vi själva regelbundet använder oss av.

   

  B-vitaminerna behövs för att du ska ha starka naglar och bra hårkvalitet men de behövs även för bildandet av blodkroppar, läkning av sår och skador samt för att bygga upp ett effektivt immunförsvar.

   

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments