• Om C-vitaminets viktiga funktion

  C-vitamin är enkelt att få i sig när man äter autoimmun kost, AIP, eller paleo. Det finns massor av c-vitamin i både grönsaker och frukt och framförallt bär. Ladda på genom att exempelvis äta blåbär. Här går vi igenom varför det är nödvändigt för oss att äta tillräckligt mycket av denna dundervitamin.

   

  Kroppen behöver alla vitaminer för livsviktiga funktioner och vissa – som D-vitamin – kan kroppen producera på egen hand, medan andra måste tillföras via kosten. C-vitamin är en av de vitaminer som vi människor inte själva kan tillverka utan vi måste få i oss det via mat och dryck. Detta beror på att vi saknar det enzym som behövs för att producera det i kroppen. Däremot finns detta enzym hos många djur.

   

  C-vitamin heter också askorbinsyra och det går bra att köpa det i sin rena form i mataffären. Det finns i påsar bland kryddorna. Naturligtvis förespråkar vi att man äter frukt och bär för att komma åt C-vitamin eftersom du då får i dig mängder andra vitaminer och mineraler samt bra fibrer.

   

  Askorbinsyra ska du inte förväxla med citronsyra. Citronsyra är ett E-nummer (330) och har inget med citroner att göra utan är ofta tillverkat av svartmögel. Citronsyra kallas även surhetsreglerande medel eller citric acid på engelska – lär dig skilja på citronsyra och askorbinsyra.

   

  Stöttar produktion av kollagen

  C-vitamin är väldigt viktigt för att många av kroppens funktioner ska fungera korrekt. Huvuduppgiften är att vitaminet ska fungera som ett koenzym (katalysator eller hjälpmedel) när kroppen tillverkar kollagen. Aminosyrorna i kollagenet, exempelvis glycin och L-glutamin, är viktiga för tarmens läkning – men hjälper också till att bygga upp hy, hår, senor, bindväv, brosk, blodkärl och ben.

   

  Det är bra att ta extra kollagen i form av pulver eller benbuljong när man läker en läckande tarm, som de flesta har som lider av autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergier. Om du dessutom får i dig C-vitamin optimerar du alltså även kroppens egen tillverkning av kollagen.

   

  C-vitaminet hjälper också kroppen att enklare ta upp järn ur kosten. Så tänk på att äta grönsaker som är rika på C-vitamin tillsammans med fisk, kött och inälvsmat som innehåller mycket järn.

   

  Stöttar immunförsvaret

  Det kanske mest kända med C-vitamin är att det är en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress. Detta förhindrar sjukdom och åldrande samt hjälper immunförsvaret att kämpa ner inflammationer, infeketioner och förkylningar. Dessutom har C-vitamin visat en positiv påverkan på din energinivå.

   

  Så den gamla huskuren att pressa citron i en kopp te och äta extra apelsiner vid förkylning stämmer bra. Det bästa och enklaste knepet att få i sig tillräckligt med C-vitamin varje dag är att ta för vana att alltid klippa lite persilja över maten.

   

  Gör du drycker som smoothies eller citronvatten ska du tänka på att dricka upp dem ganska snabbt och inte låta dem stå framme i rumstemperatur. När man till exempel skivar och mixar frukt och bär bryts nämligen C-vitaminet ner av syre. Du kan fördröja processen genom att ställa dryckerna i kylen med åtskruvat lock. C-vitamin bevaras bättre i kyla. Så förvara alltid bär och jordgubbar i kyl eller frys. Frysta bär och grönsaker har kapslat in C-vitaminet åt dig, så det är lika nyttigt med frysta som färska råvaror.

   

  När du äter en autoimmun eller antiinflammatorisk kost får du naturligt i dig C-vitamin via grönsaker som broccoli, spenat, persilja och kålrot. Det finns även mycket C-vitamin i blåbär, nypon, citrusfrukter och jordgubbar.

   

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments