• C-vitamin – vad är det bra för?

  C-vitamin är enkelt att få i sig när man äter enligt en antiinflammatorisk kosthållning eftersom att det finns att hitta i både grönsaker, frukt och framförallt bär. I den här artikeln går vi igenom varför det är nödvändigt för oss att få i oss tillräckligt mycket av c-vitamin och hur det påverkar vår hälsa.

   

  Kroppen kan inte producera eget C-vitamin

  Kroppen behöver alla vitaminer för livsviktiga funktioner och vissa – som D-vitamin – kan kroppen producera på egen hand, medan andra måste tillföras via kosten. C-vitamin är en av de vitaminer som vi människor inte själva kan tillverka utan vi måste få i oss det via mat och dryck. Detta beror på att vi saknar det enzym som behövs för att producera det i kroppen. Däremot finns detta enzym hos många djur.

   

  Naturligtvis förespråkar vi att man äter frukt och bär för att komma åt C-vitamin eftersom du då får i dig mängder andra vitaminer och mineraler samt bra fibrer.

   

   

  Lär dig skilja på citronsyra och askorbinsyra

  C-vitamin heter också askorbinsyra och det går bra att köpa det i sin rena form i mataffären. Det finns i påsar bland kryddorna.

   

  Askorbinsyra ska du inte förväxla med citronsyra. Citronsyra är ett E-nummer (330) och har inget med citroner att göra utan är ofta tillverkat av svartmögel. Citronsyra kallas även surhetsreglerande medel eller citric acid på engelska.

   

  Stöttar produktion av kollagen

  C-vitamin är väldigt viktigt för att många av kroppens funktioner ska fungera korrekt. Huvuduppgiften är att vitaminet ska fungera som ett koenzym (katalysator eller hjälpmedel) när kroppen tillverkar kollagen. Aminosyrorna i kollagenet, exempelvis glycin och L-glutamin, är viktiga för tarmens läkning – men hjälper också till att bygga upp hy, hår, senor, bindväv, brosk, blodkärl och ben.

   

  Det är bra att ta extra kollagen i form av pulver eller benbuljong när man läker en läckande tarm, som de flesta har som lider av autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergier. Om du dessutom får i dig C-vitamin optimerar du alltså även kroppens egen tillverkning av kollagen. Här hittar du tips på märken med kollagen vi rekommenderar.

   

  kollagenpulver c-vitamin

   

  C-vitaminet hjälper också kroppen att enklare ta upp järn ur kosten. Så tänk på att äta grönsaker som är rika på C-vitamin tillsammans med fisk, kött och inälvsmat som innehåller mycket järn.

   

  Stöttar immunförsvaret

  Det kanske mest kända med C-vitamin är att det är en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress. Detta förhindrar sjukdom och åldrande samt hjälper immunförsvaret att kämpa ner inflammationer, infeketioner och förkylningar. Dessutom har C-vitamin visat en positiv påverkan på din energinivå.

   

  Så den gamla huskuren att pressa citron i en kopp te och äta extra apelsiner vid förkylning stämmer bra. Det bästa och enklaste knepet att få i sig tillräckligt med C-vitamin varje dag är att ta för vana att alltid klippa lite persilja över maten.

   

  te med citron

   

  Gör du drycker som smoothies eller citronvatten ska du tänka på att dricka upp dem ganska snabbt och inte låta dem stå framme i rumstemperatur. När man till exempel skivar och mixar frukt och bär bryts nämligen C-vitaminet ner av syre. Du kan fördröja processen genom att ställa dryckerna i kylen med åtskruvat lock. C-vitamin bevaras bättre i kyla. Så förvara alltid bär och jordgubbar i kyl eller frys. Frysta bär och grönsaker har kapslat in C-vitaminet åt dig, så det är lika nyttigt med frysta som färska råvaror.

   

  När du äter antiinflammatorisk kost, eller den läkande autoimmuna kosten (en striktare form av antiinflammatorisk kost), får du naturligt i dig C-vitamin via grönsaker som broccoli, spenat, persilja och kålrot. Det finns även gott om C-vitamin i blåbär, nypon, citrusfrukter och jordgubbar.

   

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments