• Nå framgång med AIP-kost

  Att börja äta enligt den läkande AIP-kosten kan kännas överväldigande till en början, men med rätt förberedelse och inställning kan det bli en betydligt enklare resa. I den här artikeln delar vi med oss av praktiska tips och råd vi samlat på oss under årens lopp för att du ska lyckas med AIP och nå dina hälsomål.

   

  Vet du inte vad AIP är för något ännu så tipsar vi om att först läsa vår artikel där vi förklarar grunderna. Den hittar du HÄR.

   

  Kortfattat syftar kosten till att minska inflammation och hjälpa till att läka tarmen. Detta uppnås genom att ta bort livsmedel som kan trigga inflammation, såsom spannmål, mejeriprodukter, socker med mera, samtidigt som man tillför extra skonsamma, nyttiga och hälsosamma livsmedel till kosten. På så sätt får kroppen chansen att återhämta sig och läka från symtom vid kroniska tillstånd som autoimmuna sjukdomar, allergier och magproblem som IBS.

   

  Börja med en plan

  Att ha en tydlig plan är avgörande för att lyckas med AIP. Här är några steg för att komma igång:

   

  1. Börja med att rensa hemma. Gör en inventering och rensa ut livsmedel från ditt skafferi, kyl och frys som inte är AIP-godkända. Ta bort halvfabrikat och allt som innehåller vetemjöl, socker samt mejeriprodukter. Gör gärna egna hyllor med bara din mat i hushållet om ni är fler personer. Exempelvis en hylla för dina konserver, tetra och mjöl i skafferiet och en låda med dina rätter, kött, fisk, kyckling, grönsaker och bär i frysen, och så vidare.
  2. Följ en måltidsplan där du planerar dina måltider för minst en vecka framåt. Detta hjälper dig att hålla dig på banan och undvika frestelser som kan uppkomma på vägen. Vill du ha en färdig måltidsplan att följa så rekommenderar vi vår populära kickstart här på Swedish Paleo. Där har vi plockat fram enkla, goda och näringsrika recept där du får i dig alla de vitaminer och mineraler som behövs för att stötta läkningsprocessen.
  3. Förbered dig mentalt. Var beredd på att de första veckorna kan vara lite extra utmanande, men att resultatet är värt ansträngningen. Många vittnar även om att det blir enklare med tiden, och att man snabbt vänjer sig vid kostomställningen. En bra morot är att det ofta bara tar 4-12 veckor innan man märker av resultat, och då kan börja återinföra många av de livsmedel man uteslutit genom att följa ett återintroduktionsschema. Även detta får du hjälp med i vårt kickstartsprogram.

   

  Handla smart

  När du handlar är det bra att ha ett fokus på att köpa rena, obearbetade råvaror och livsmedel. Tänk att ju färre ingredienser det är på innehållsförteckningen, desto bättre. Här är några livsmedel som är särskilt bra att ha hemma:

   

  • Färska grönsaker och frukter
  • Kött, fågel och fisk av hög kvalitet
  • Kokosprodukter (kokosmjölk, kokosgrädde, kokos aminos, kokos olja)
  • Örter och kryddor. Undvik dock de som inte är AIP-godkända, såsom paprika, kummin och peppar.
  • Naturliga sötningsmedel som honung (och i måttliga mängder).

   

  Vi har även sammanställt en lista på stapelvaror som är av stor nytta för dig som följer AIP-kosten. Den listan hittar du HÄR.

   

  Lär dig nya recept

  Att laga mat på ett nytt sätt kan vara både roligt och inspirerande. Vi har över 1000 recept du kan bläddra bland i vår AIP-receptbank. Vill du testa att göra några enkla och goda recept redan idag så är här tre bra recept du kan börja med:

   

  • Zucchinigröt med äpple och banan. Vi har många grötrecept att välja bland, och det här är ett riktigt gott recept där zucchini efterliknar gröt väldigt bra i konsistensen. Genom att blanda banan och äpple så blir gröten söt. Krydda med kanel på toppen om du vill. Passar mycket bra till frukost.
  • Kålpudding i panna. En storfavorit. Enkel att göra och väldigt gott. Du gör den snabbt i stekpannan. Servera med rårörda lingon. Perfekt till både lunch och middag.
  • Nyttiga gelégodisar med ingefära och citron. Smakar precis som en stark ingefära/gurkmeja-shot fast i geléform. Perfekt att ta på morgonen, och håller länge i kylskåpet. Gelatin, som är en ingrediens i detta recept, innehåller gott om läkande aminosyror, och är något vi rekommendear att man äter lite extra av under läkningstiden.

   

   

  Hitta stöd och inspiration

  Att ha en stödjande gemenskap kan göra stor skillnad. Gå gärna med i vår slutna Facebook-grupp som vi kallar för Paleoklubben. Där kan du dela med dig av dina erfarenheter, recept och även ställa frågor vilket kan kännas tryggt och bra när man följer AIP på egen hand. Facebook-gruppen hittar du HÄR.

   

  Ett annat tips är att du följer vår offentliga Facebook-sida Swedish Paleo. Där delar vi varje vecka med oss av veckans recept samt olika artiklar som handlar om hälsa och välmående, framförallt med fokus på AIP och paleolitisk kost. Gruppen hittar du HÄR.

   

  Det kan också vara bra att läsa några framgångshistorier från folk som redan lyckats med kosten. Vi har lagt upp över 100 framgångshistorier på vår hemsida som du hittar HÄR.

   

  Ha tålamod

  Det kan ta lite tid innan du ser och känner av några resultat. Men ha tålamod och ge dig själv utrymme att anpassa dig till de nya matvanorna. Kom ihåg att det handlar om långsiktig hälsa och inte några snabbfixar. Kosten hjälper dig att gå till grunden med dina besvär så att du i bästa fall kan leva ett friskt och symtomfritt liv.

   

  Ibland är det bättre att börja i lugn takt, särskilt om du har ett stressigt liv eller har svårt för att göra stora plötsliga förändringar, då rekommenderar vi att du gör en mjukstart. Här kan du läsa mer om mjukstarten.

   

  Hantera utmaningar

  Det finns några utmaningar som vi ofta får frågor kring, och här är några bra tips du kan tänka på:

   

  • Restaurangbesök. Detta är extra klurigt och helst något vi avråder från under tiden du följer AIP-kosten. Men om du bestämmer dig för att äta ute så är det bra om du väljer restauranger som erbjuder enkla rätter, och be gärna om anpassningar så att de passar dina önskemål. Här är en artikel vi skrivit om ämnet.
  • Förbered mellanmål. Ett bra tips är att alltid ha AIP-vänliga mellanmål till hands för att undvika frestelser. Gör exempelvis våra populära nöt- eller kycklingbiffar som du kan frysa in eller något av våra AIP-bröd som går fort att tina och värma.
  • Lyssna på din kropp. Märker du att du reagerar på något livsmedel så prova att lägga det åt sidan under ett tag för att lyckas identifiera vad som orsakar problemet. Här är det bra att använda sig av en matdagbok om man känner sig osäker på vad man ätit.

   

   

  Balans i tillvaron

  Ytterligare en pusselbit som du behöver för att nå optimala resultat med AIP-kosten är en balans gällande stress, sömn och återhämtning. Det har visat sig vara viktigt för kroppens läkning att man inte tränar för hårt, stressar för mycket eller sover dåligt. Vill du läsa mer om hur du kan påverka din hälsa i en positiv riktning gällande detta genom dessa åtgärder finns det en artikel att läsa HÄR.

   

  Att börja med AIP kan som sagt kännas som en stor förändring, men med rätt inställning, planering och stöd så kan du nå mycket bra resultat. Fokusera på att skapa hållbara vanor, utforska nya recept och njut av resan mot bättre hälsa. Glöm inte heller att varje steg du tar är ett steg närmare ditt hälsomål.

   

  Vill du komma igång redan idag så tipsar vi om vårt populära kickstartsprogram. Där får du guide och vägledning genom de fyra första veckorna med AIP-kosten, inklusive vägledning kring hur du gör en effektiv återintroduktion av livsmedel när du börjat må bättre. Du kan som medlem även mejla alla dina frågor och funderingar till oss på Swedish Paleo så svarar vi så snabbt vi har möjlighet.

   

  Stort lycka till på din hälsoresa!

  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments