• Stapelvaror inom läkande kost (AIP)

    I och med att paleokost ofta utgår från färska råvaror, blir det väldigt få konserver eller torrvaror, men det finns ändå en hel del saker som du kan köpa hem. Konserverad fisk, kollagenpulver, kokosmjölk, oliver, avokadoolja, diverse kryddor, torkad frukt och svamp är sådana exempel.

     

    Andra basvaror är sådant som du själv kan göra och lagra i kylskåp, frys eller skafferi. Surkål och benbuljong eller snacks som rotfruktschips. Frysta dadelbollar är perfekt till fika när du vill bjuda på något gott. Snacks, glass, chips, benbuljong och surkål hittar du bland recepten.

     

    Här kommer en lista på lite blandat som du kan ha hemma.

     

    • Gelatin och kollagenpulver. Köp från t ex Nyttoteket då de har bra kvalitet från gräsbetande nötkreatur. Kollagenpulver är bra som ersättning till benbuljong om du inte orkar koka det eller inte hittar någon i affären.
    • Torkad svamp. Trattkantareller och champinjoner. Gott som smaksättare och innehåller vitamin D2.
    • Surkål. Gör en laddning syrade grönsaker och förvara i glasburkar i kylen. Bra att ha i sallader, som tillbehör till maten eller som mellanmål. Eller köp opastöriserad t ex av märket Tistelvinds. De har också syrade morötter.
    • Oliver. Gott att ha till det mesta – även som snacks, när du blir sugen på något salt. KOlla att de inte innehåller E330 citronsyra. Bäst kvalitet brukar kalamataoliver ha.
    • Kokos. Av alla de slag. Kokosolja, kokosflingor, kokosmjölk etc. T ex Garants kokosolja och kokosgrädde i tetra. De har inga tillsatser och är färdigvispade i förpackningen.
    • Kryddor. Se till att köp hem massor av de kryddor du hittar i listan på godkända råvaror. Till exempel ingefära, gurkmeja, saffran, kanel, citrongräs, koriander, dill, persilja, mejram, mynta, timjan, dragon, basilika, oregano, kamomill, vitlök, rosmarin och lavendel Även rostad lök är okej, men var noga med att köpa glutenfri. För örtsalt rekommenderar vi Herbamare som även innehåller jod.
    • Oljor och fetter. Vi har nämnt kokosolja, men du kan också använda många andra oljor. Avokadoolja är supergott i sallader och även vid matlagning. Andra oljor som du kan ha hemma är olivolja, ankfett och ister.
    • Ansjovis och sardeller. Köp hem några burkar och använd i matlagningen. Det är feta fiskar som innehåller mycket omega 3.
    • Vinäger. All vinäger är godkänd, men kontrollera innehållsförteckningen så att den du köper är glutenfri. Äppelcidervinäger är både nyttigt och uppfriskande att ha i ditt vatten. Annars är vinäger gott som bas i dressingar till sallader.
    • Arrowrot. Använd gärna arrowrot när du reder soppor och såser. Det fungerar även utmärkt att göra pannkakor på eftersom arrowrot ger lite frasig konsistens. Dorimax har arrowrot i stor påse.
    • Kassavamjöl kan man använda istället för vetemjöl i många recept. Äter du vanlig paleo finns det ju också nötmjöl att välja på, t ex mandelmjöl, hasselnötsmjöl.
    • Frysta bär. Blanda i en smoothie eller ät med lite uppvärmd kokosmjölk till frukost. Frys in efter säsong. Bra bär är blåbär, hallon, björnbär, tranbär, svartvinbär och jordgubbar.
    • Frysta grönsaker. Köp hem påsar med grönsaksblandningar. Till exempel fryst broccoli, blomkål, morötter och ärtor. Bra nödlösning när de färska grönsakerna tryter.
    • Frysta köttbullar och biffar. När du lagar småbiffar och köttbullar, se till att frysa in massor, de kan du äta till frukost, mellanmål och som lunch och middag. Gör många olika smaker när du väl håller på.
    • Fryst frukt. Exempelvis banan, mango och ananas. Dessa kan du göra paleoglass på när du vill bjuda på en efterrätt. Ofta kommer man på att lägga in just bananer i frysen alldeles för sent, så ta för vana att skala, dela och frys in minst två stycken när du köper hem en klase ekologiska bananer.
    • Fryst fisk, räkor och skaldjur. Köp hem lite extra fisk och skaldjur när du väl hittar ett bra pris.  Se till att köpa vildfångat och MSC-märkt.
    Kategorier:
    Taggar:

    Kommentarer

    guest
    7 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Eva-Lena Erlandsson-Mellberg
    Eva-Lena Erlandsson-Mellberg
    5 år sedan

    Hej! Tack för tydlig och bra information – ser fram emot att boken ska släppas 🙂

    Ann-Kerstin Alm
    Ann-Kerstin Alm
    4 år sedan

    Hur ser ni egentligen på söta saker? Karl Hulten säger att allt socker ska undvikas (honung mm är bara andra ord för socker) men här får jag känslan att det är OK att äta fikon, dadlar och honung.

    Sara Hull-Eriksson
    Sara Hull-Eriksson
    4 månader sedan
    Reply to  Swedish Paleo

    En fråga, det står här ovan att kokossocker går bort, men det finns ändå med i aip-recept? Hur ska man tänka där?
    Mvh Sara

    Swedish Paleo
    Swedish Paleo
    4 månader sedan

    Hej Sara. Tack för din fråga. Detta är en artikel från 2015, vi har reviderat och uppdaterat fakta sedan dess. Kokossocker är godkänt numera inom AIP i små mängder.

    Vi har nu uppdaterat inlägget! 🙂

    Maria Giöbel
    Maria Giöbel
    4 år sedan

    Väldigt bra blogg! 🙂
    Men en fundering i texten ovan. Det står: ”Det är väldigt bra att hitta nya rutiner också när du lagar maten. Just därför har vi satt samman ett veckoschema åt dig Där kan du hitta enkla recept att följa dag för dag.”
    Var hittar jag veckoschemat? Har boken, men det finns inte där heller (eller…?)

    Camilla Gavelin
    Camilla Gavelin
    4 år sedan

    Varför nöt före gris gällande gelatin? Jag har köpt ekologiskt gelatin av gris – är det dåligt?