• 8 extra läkande livsmedel vid AIP

  Alla livsmedel och råvaror inom AIP (autoimmun kost) är utplockade i syfte att stötta din hälsa. Med en inflammerad tarm, ett immunförsvar som är överaktiverat och en störd bakterieflora kan det dock vara svårt för kroppen att tillgodogöra sig alla nyttigheter. Du kan hjälpa kroppen på traven genom att fokusera på den kost som är speciellt läkande.

   

  I den här artikeln går vi igenom råvaror och livsmedel som är extra bra att lägga till i sin kost, och som dessutom hjälper till att påskynda läkningen under tiden du äter enligt AIP.

   

  Fisk och skaldjur

  Det är bra att ta för vana att äta skaldjur och fisk minst tre gånger i veckan. Vildfångad fisk är bäst, så se till att hitta det i första hand. Vill du ha vildfångad fisk av högsta kvalitet så hittar du det här.

   

  Numera kan man även köpa ekologisk odlad lax av bra kvalitet i många matvarubutiker runt om i Sverige. Fryst fisk är precis lika nyttigt som färsk fisk så se till att ladda på frysen med torsk, sej, kummel, lax, musslor och räkor. Genom att äta mycket skaldjur och fisk får du i huvudsak i dig mycket med omega-3-fettsyror, selen, jod samt vitaminerna B12, D och E.

   

  Omega-3 består av antiinflammatoriska fettsyror och är särskilt bra för din tarmflora då de hjälper dina goda bakterier genom att tillföra de nyttiga fettkedjorna DHA och EPA. Du hittar omega-3 i all fisk och skaldjur men extra mycket i fet fisk så som lax, sill, strömming, ansjovis, pinklax och makrill.

   

  Det är också bra att äta alger och sjögräs tack vare innehållet av jod och kalcium.

   

  Grönsaker av alla de sorter

  Bäst är gröna bladgrönsaker, kålsorter och färgstarka rotfrukter som morötter, sötpotatis och rödbetor eftersom att dessa är packade med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Detta behövs för att reparera all sorts inflammation i kroppen och hjälper på så vis till att påskynda läkningen inom autoimmun kost.

   

   

  Det är också bra att ha ett extra fokus på att äta grönsaker som innehåller gott om kostfibrer eftersom att det behövs som näring åt våra goda bakterier i magen. Och har du brist på goda bakterier så märks det av genom att magen bullrar och att du blir gasig. Ett bra test för att se om du har tillräckligt med goda bakterier är att äta lite jordärtskocka. Här hittar du ett självtest med jordärtskocka som du enkelt kan göra hemma.

   

  Du hittar bra med kostfibrer i sparris, jordärtskocka, avokado, rotsaker, gröna lite omogna bananer, kokbananer och kokos.

   

  Inälvsmat i form av till exempel lever och njure

  Gör din egen leverpastej (recept i klubben) eller ta för vana att lägga i kyckling- eller ungnötslever i grytor och långkok. Inälvsmat innehåller vitamin A, B12, D, folsyra samt mineraler som koppar, järn och zink. För dig som inte gillar smaken av inälvsmat kan du nu även köpa frystorkad inälvsmat på kapsel, klicka här för att läsa mer.

   

  Fördelar med att regelbundet äta inälvsmat:

   

  1. Det är en rik källa på aminosyror som hjälper till att läka tarmen
  2. Det innehåller hela B-vitaminkomplexet
  3. Du får i dig både Omega-3 och D-vitamin
  4. Mineralerna i inälvsmat stöttar ditt immunförsvar
  5. Det innehåller flera kraftfulla antioxidanter
  6. Det innehåller mycket fullvärdigt protein som är bra för musklerna
  7. Innehållet av mikronäringsämnen är överlägset störst bland alla livsmedel

   

  Här kan du läsa en genomgående artikel om inälvsmat och varför det är betraktat som den bästa animalska källan vid autoimmun kost.

   

  Örter och kryddor med antiinflammatoriska egenskaper

  Gurkmeja, vitlök, ingefära och persilja är några exempel. Både gurkmeja och ingefära kan dock verka störande i tarmen för en del. Får du besvär i form av magknip så dra ner på konsumtionen. Persilja och vitlök är det däremot helt fritt fram med och något du bör inkludera dagligen när du äter en antiinflammatorisk kost.

   

  Övriga kryddor som är bra att äta är saffran, dill, oregano och äkta kanel.

   

  Kokosolja, avokado/avokadoolja och olivolja

  Dessa fetter är bra för tarmen och är viktiga att få in i kosten regelbundet.

   

  Kokosoljan förbättrar upptaget av fettlösliga vitaminer, mineraler och aminosyror. En av de medellånga fettsyrorna i kokosolja, laurinsyra, omvandlas i tarmen till något som heter monolaurin. Detta hjälper immunförsvaret mot virus- och bakterieangrepp.

   

  En av de andra syrorna, kaprylsyran, gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och speciellt mjölksyrabakterier. Kaprylsyran som finns i kokosoljan har nämligen visat sig ha en ph-reglerande effekt i tarmen. Detta skapar en gynnsam miljö för de nyttiga tarmbakterierna.

   

  Olivolja är bra att äta vid autoimmun kost då den hjälper kroppen att ta upp de viktiga mineralerna kalcium och magnesium ur kosten. Oljan bidrar också till en bättre matsmältning och hjälper även till att sänka LDL-kolesterolet vilket är bra för att motverka hjärt-kärlsjukdom.

   

  Är det så att du ska använda olivolja till stekning är det viktigt att du köper en högkvalitativ olja som tål högre temperaturer, annars finns det risk att de nyttiga fettkedjorna bryts ner när oljan börjar ryka. Ett alternativ är att du steker maten i kokosolja eller avokadoolja istället då de båda klarar av en högre upphettning.

   

   

  Avokado är ett perfekt litet mellanmål, och gärna tillsammans med något proteinrikt som kyckling, en köttfärsbiff eller en bit fisk.

   

  Probiotika

  Probiotika är levande mikroorganismer som samarbetar tätt med immunförsvaret och hjälper till vid reperation av en läckande tarm. Och den vanligaste formen av probiotika är mjölksyrebakterier som du får i dig via fermenterade eller syrade grönsaker och surkål. Det finns också probiotika i kombucha, oliver, ofiltrerad äppelcidervinäger och kapris.

   

  Att äta probiotika kan också lindra en orolig mage och återställa tarmfloran efter en antibiotikakur eller annan tillfällig störning i tarmfloran som man kan få genom att exempelvis äta mycket ”skräpmat” och socker.

   

  Eftersom att det kan vara lite klurigt att få i sig tillräckligt med probiotika så är kosttillskott ett populärt alternativ. Här hittar du en lista på probiotiska tillskott som vi rekommenderar och själva använder.

   

  Prebiotika

  Prebiotika är kolhydratskedjor (fibrer) som blir mat åt dina goda bakterier i tarmen. Detta är viktigt så att dina tarmbakterier ska kunna växa till sig och slå ut de dåliga bakterierna (exempelvis socker och spannmål) som inte hör hemma i tarmen. Dessutom så hjälper tarmbakterierna till att skydda oss från virus, parasiter och onyttiga tillsatser i maten.

   

  Prebiotika finns exempelvis att hitta i kokbananer, rotfrukter, sparris och jordärtskocka.

   

  Vid läkning av tarmen är det bra att äta både probiotika och prebiotika, men håll lite uppsikt här. Tänk på att en inflammerad tarm behöver lite hjälp i taget. Här kan du läsa en längre artikel vi skrivit om både probiotika och prebiotika.

   

  Kollagen

  Kollagen är något som finns att hitta i alla delar av kroppen men framförallt i leder, muskler, hud, hår, brosk och ligament. När vi blir äldre minskar vår egen produktion av kollagen vilket man tydligast kan se genom att vi blir rynkiga.

   

  Kollagen är en viktig byggsten när vi bildar celler i kroppen, och när man äter AIP så ligger fokus på att reparera en läckande tarm. Här kan lite extra kollagen bidra till att skynda på lagningen av tarmens slemhinna.

   

  Det finns många aminosyror i kollagen som är bra för oss och som kroppen använder som byggstenar. C-vitamin hjälper kroppen att ta upp kollagen så se till att äta c-vitaminrika frukter och grönsaker i samband med att du tar ditt kollagenpulver.

   

  Här kan du läsa en mer djupgående artikel om kollagen och varför det är bra för din helhetshälsa.

   

  Vill du ha tips på ett bra kollagenpulver så är här en lista på vad vi rekommenderar och själva använder oss av.

   

  Ha tålamod

  För att uppnå bästa resultat vid läkning genom kosten rekommenderar vi att du äter enligt AIP i minst 4-12 veckor. För många kan det dock krävas betydligt längre tid. Detta beror på att vi alla har olika utgångspunkter. Har du exempelvis varit sjuk i många år i en kronisk inflammation eller autoimmun sjukdom kan det ta längre tid för kroppen att återställa balansen i tarmen och reparera en läckande tarm. Först när tarmen är läkt kan immunförsvaret återgå till att fungera som det ska och inte attackera den egna kroppens vävnader.

   

  Det är viktigt att vara strikt när man kör den här metoden. Läkningen av tarmen tar tid och skulle du äta till exempel gluten under tiden så kan immunförsvaret aktiveras snabbt igen. Skulle du av misstag få i dig något som inte ingår inom AIP är det bara att inrikta sig på nästa måltid och fortsätta på den inslagna vägen.

   

  Det är också viktigt att understryka att metoden inte ersätter traditionell sjukvård utan ska ses som ett komplement. Rådgör alltid med din läkare gällande medicin.

   

  Här kan du läsa mer om hur autoimmun kost fungerar.

  Taggar:

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments