• 8 extra läkande nyttigheter vid AIP

  Alla livsmedel och råvaror inom AIP (autoimmun kost) är utplockade i syfte att stötta din hälsa. Med en inflammerad tarm, ett immunförsvar som är överaktiverat och en störd bakterieflora kan det dock vara svårt för kroppen att tillgodogöra sig alla nyttigheter. Du kan hjälpa kroppen på traven genom att fokusera på den kost som är speciellt läkande. I den här artikeln går vi igenom vad du helt enkelt bör äta lite extra av!

   

  Fisk och skaldjur

  Vildfångad fisk är bäst. Försök att äta skaldjur och fisk minst tre gånger i veckan. Genom att äta mycket skaldjur och fet fisk får du i dig omega-3, selen, jod samt vitaminerna B12, D och E. Hit hör även alger och sjögräs som är bra att äta tack vare höga nivåer av bland annat jod och kalcium.

   

  Grönsaker av alla de sorter

  Bäst är gröna bladgrönsaker, kålsorter och färgstarka rotfrukter som morötter, sötpotatis och rödbetor.

   

   

  Genom grönsaker får du i dig massor av vitaminer och mineraler. Till exempel är lök, blomkål och broccoli bra källor till kalcium.

   

  Inälvsmat i form av till exempel lever och njure

  Gör din egen leverpastej (recept i klubben) eller ta för vana att lägga i kyckling- eller ungnötslever i grytor och långkok. Inälvsmat innehåller vitamin A, B12, D, folsyra samt mineraler som koppar, järn och zink. För dig som inte gillar smaken av inälvsmat kan du nu köpa frystorkad inälvsmat på kapsel, klicka här för att läsa mer.

   

  Örter och kryddor med antiinflammatoriska egenskaper

  Gurkmeja, vitlök, ingefära och persilja är några exempel. Både gurkmeja och ingefära kan dock verka störande i tarmen för en del. Får du besvär i form av magknip så dra ner på konsumtionen. Persilja och vitlök är det däremot helt fritt fram med och något du bör inkludera dagligen.

   

  Kokosolja, avokado/avokadoolja och olivolja

  Dessa fetter är bra för tarmen och är viktiga att få in i kosten regelbundet. Men se upp med upphettning av olivolja. När oljan börjar ryka sker nämligen en nedbrytning av de nyttiga fettkedjorna. Häll istället olivolja över den färdiga maten eller stek på låg värme. Det är bättre att steka i kokosolja eller avokadoolja eftersom dessa tål högre värme.

   

   

  Avokado är perfekt mellanmålsmat, gärna tillsammans med något proteinrikt som kyckling, en köttfärsbiff eller fisk.

   

  Probiotika

  Det får du via fermenterade eller syrade grönsaker och surkål. Det finns också probiotika i oliver, ofiltrerad äppelcidervinäger och kapris. Detta är bakteriekulturer som du behöver för att bygga upp din tarmhälsa. De goda bakterierna samarbetar också med immunförsvaret.

   

  Prebiotika

  Prebiotika är kolhydratkedjor som inte absorberas i tunntarmen och blir mat till dina tarmbakterier. Prebiotika eller resistent stärkelse/kostfiber finns i till exempel kokbananer, rotfrukter, sparris och jordärtskocka. Vid läkning av tarmen är det bra att äta både pro- och prebiotika men håll lite uppsikt här. Tänk på att en inflammerad tarm behöver hjälp lite i taget. Det kan bli för mycket pro- och prebiotika på en gång för tarmfloran och en bullrande mage med obehag. Här kan du läsa en längre artikel vi skrivit om både probitoika och prebiotika.

   

  Kollagen

  Glycin är en läkande aminosyra som finns i brosk, gelatin, kollagen och benbuljong. Kokar du egen benbuljong är det viktigt att du väljer ben med brosk, till exempel oxsvans eller hela kyckling- eller fiskskrov. Det fungerar inte med märgben. Det går bra att tillsätta gelatin- och kollagenpulver i kosten som en genväg om du tycker att det är omständligt att koka benbuljong. Häll en matsked pulver i en smoothie eller sprinkla lite över frukostgröten. Istället för ägg kan man göra gelatinägg. Blanda en matsked gelatinpulver med fyra matskedar vatten i en kastrull och vispa under uppvärmning. Gelatinägg kan i många fall ersätta vanliga ägg vid bakningunder uppvärmning. Gelatinägg kan i många fall ersätta vanliga ägg vid bakning. Här kan du läsa mer om kollagen och varför det är bra för din helhetshälsa.

   

  Ha tålamod

  För att uppnå bästa resultat rekommenderar vi att du äter enligt AIP i cirka 8-12 veckor. För många kan det dock krävas betydligt längre tid. Det beror på att vi alla har olika utgångspunkter. Har du varit sjuk i många år i en kronisk inflammation eller autoimmun sjukdom kan det ta längre tid för kroppen att återställa balansen i tarmen. Det är viktigt att inte fuska när man kör den här metoden. Läkningen av tarmen tar tid och skulle du äta till exempel gluten under tiden så aktiveras immunförsvaret snabbt igen. Skulle du av misstag få i dig något som är med på elimineringslistan är det bara att inrikta sig på nästa måltid och fortsätta på den inslagna vägen, men det kan ta mycket längre tid att nå målet om man gör misstag på vägen.

   

  Det är också viktigt att understryka att metoden inte ersätter traditionell sjukvård utan ska ses som ett komplement. Rådgör alltid med din läkare innan du slutar med medicin.

  Taggar:

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments