• A-vitamin och dess funktion för kroppen

  A-vitamin är en livsviktig byggsten som behövs för att bilda celler i hela kroppen. Du får i dig massor av A-vitamin genom att äta antiinflammatorisk kost.  Mest finns det i fisk, kött och inälvsmat men även i många grönsaker, frukter och bär. 

   

  A-vitamin lagras i kroppen

  Tack vare att kroppen kan lagra A-vitamin från kosten så är det väldigt ovanligt med brist. Vi får faktiskt i oss det vi behöver genom mat och dryck. A-vitaminet lagras framförallt i levern i form av retinylestrar, men det lagras även en viss del i lungor, njurar och fettvävnader. Detta lager kan i sin tur täcka behovet av vitaminet under några månader om A-vitamin skulle saknas i kosten.

   

  A-vitaminet är framförallt nödvändigt för att bygga upp cellerna i vår hud, våra slemhinnor och kanske mest känt – våra ögon.

   

  Det finns en stark koppling mellan vitamin A och synen.  A-vitamin hjälper till exempel till att sakta ner åldersförändringar i gula fläcken och motverka grå starr.

   

  A-vitamin är även viktigt för immunförsvaret och hjälper bland annat till att öka kroppens tolerans mot infektioner, förgiftningar och allergiska reaktioner i kroppen. Det hjälper på så vis till att läka skador på ben, hud, hår och tandkött.

   

  Gott om A-vitamin i kosten

  Att knapra på morötter är ju ett gammalt tips för att få bra syn. Och detta stämmer bra eftersom morötter innehåller en form av karoteniod, betakaroten, som är en antioxidant som omvandlas till A-vitamin i levern. Det finns gott om så kallade karotenoider i vanliga grönsaker och även frukter och bär: pumpa, sötpotatis, aubergine, spenat, tomater, pumpa, selleri, sallad, majs, aprikos, banan, apelsin och mango.

   

  Den animaliska formen av A-vitamin, retinol och retinylestrar, finns i lever, fisk och skaldjur samt kyckling och nötkött.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  1 Kommentar
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Eva Petersson
  Eva Petersson
  3 år sedan

  Jag har nyligen blivit medlem, och är supernöjd. Jag äter AIP-kost, som jag startade i fredags (21/8). Jag lär mig hela tiden, och allt som ni skriver insuper jag, för att lära mer om kroppens sätt att läka. Jag åt LCHF-kost innan, det är stor skillnad. Något som jag njuter av nu är banan, har nog inte förstått att jag saknat det så mycket. Tack för att ni gör detta möjligt🥰.