• Matcha – finmalet pulver med många hälsofördelar

  Matcha är ett mycket finmalet grönt pulver av teblad som är nyttigt och hälsosamt. Det kan användas i många olika recept, och i det här inlägget får du tips på två goda och nyttiga varianter med matcha som ingrediens.

   

  Vad är matcha te?

  Matcha te är ett mycket hälsosamt grönt te som ursprungligen kommer från Japan. Själva matchapulvret är stenmalet och du blandar det tillsammans med vatten när du dricker upp det, vilket skiljer sig från våra klassiska teer där vi istället slänger tebladen.

   

  matcha te

   

  Matcha teet anses även vara ett av världens finaste teer och ett tips är att du håller utkik efter ett matcha av hög kvalitet när du är ute och handlar för bästa smakupplevelse.

   

  Vad är nyttigt med matcha?

  Till att börja med så innehåller matcha gott om så kallade polyfenoler, vilket är en sorts antioxidant som visat sig skydda mot bland annat högt blodtryck, hjärtsjukdom och cancer. Ämnet ska dessutom hjälpa till att motverka kroppens åldrande och stimulera ämnesomsättningen.

   

  Eftersom att plantan skyddats från solljus innan skörd ökar mängden klorofyll och därmed även näringsinnehållet. Den färdiga matchadrycken blir ett koncentrat av de hälsofördelar som finns i det gröna teet, och i en kopp matcha ryms det cirka 10 gånger mer näring än i en kopp klassiskt bryggte. För att sätta det i perspektiv är koncentrationen av antioxidanter i matcha 500 gånger mer än i ett vanligt äpple.

   

  Matcha – bra alternativ till kaffe

  Matcha innehåller ämnet l-teanin som har en lugnande effekt på kroppen och sinnet. Men det innehåller även tre gånger så mycket koffein jämfört med en vanlig kopp te. Resultatet från denna kombination blir att du får en mer harmonisk än uppiggande känsla som håller under en längre tid.

   

  harmoni

   

  Matcha är också godkänt inom den läkande autoimmuna kosten (AIP) och kan därför vara ett bra alternativ till kaffe (som utesluts helt under läkningsfasen). Vet du däremot om att du är känslig för koffein så bör du möjligen undvika detta te under läkningsfasen då det inte är bra att stressa kroppen i onödan.

   

  Var kan jag köpa matcha?

  Matcha finns att köpa i de flesta välsorterade hälsokostbutiker. Vi rekommenderar att du köper ett matcha med hög kvalitet för att det ska vara riktigt gott att dricka, helst efter årets skörd.

   

  Här hittar du ett matcha te vi rekommenderar och själva använder oss av.

   

  Hur produceras matcha idag?

  Matcha har under många hundratals år varit en viktig mittpunkt i Cha-no-yu som är en japansk, traditionell teceremoni. Numera produceras matcha genom att utvinna det från Tencha som är ett ångat grönt te.

   

  Tencha odlas i skugga genom att tebuskarna övertäcks av tyger de sista veckorna innan skördetid. Detta görs för att öka mängden klorofyll i växten och få fram smakerna ytterligare.

   

  Till skillnad från traditionella japanska teer som brukar rullas efter ångningen så torkas matchateet istället. Det är under torkningsprocessen som alla fibrer och stjälkar tas bort, detta görs för att pulvret ska bli extra finmalet när det är färdigt. När teet har torkat så mals det i en kvarn, traditionellt av sten, till ett finfördelat pulver.

   

  Recept med matcha

  Vill du testa att göra ett gott te på matcha så ska du se till att ha vattnet på 80 grader när du blandar det med pulvret, är det varmare än så finns risken att matchan förstörs. Ett tips är att avvakta 5-10 minuter efter du kokat upp vattnet innan du blandar i pulvret.

   

  Vi har fler recept på matcha som du hittar i vår medlemsklubb, här är tips på två goda recept:

  matcha latte

  Matchalatte (AIP & Paleo): Mjölkfritt varmt te på matcha blandat med kollagenpulver som gör den extra läkande. Även ett bra alternativ till kaffet.

   

  matchabollar

  Matchabollar (Paleo): Ett gott och nyttigt alternativ till fikat för att ladda upp med extra nyttigheter.

   

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments