Cecilias egen resa till hälsa

   

  Min egen resa till en helt symptomfri tillvaro är förhållandevis kort om jag jämför med hur länge jag var sjuk. I många år (ca 12-13 år) plågades jag av olika autoimmuna sjukdomar, ledvärk, astma och allergier. Det tog mig bara drygt ett år att bli av med alla krämpor och symptom, med hjälp av det autoimmun kost, AIP.

   

  Jag har AIP att tacka för att jag fått mitt liv tillbaka och att jag idag är helt frisk.

   

  Mängder av sjukdomar

  2006 hade jag tre olika diagnoser på autoimmuna sjukdomar: psoriasis, psoriasisartrit och hashimotos (autoimmun attack på sköldkörteln). Dessutom led jag av mängder av allergier och svår astma. Jag åt dagligen flera mediciner, tog puffar mot astma och hade badrumsskåpet fullt av krämer och salvor. Jag förlitade mig på mina läkare och trodde att det var min lott i livet att vara sjuk; jag hade väl fått en dålig hand i det genetiska lotteriet.

   

  Det skulle dröja hela sex år innan jag hittade den autoimmuna kosten och kunde ta tag i min hälsa på egen hand. Det jag inte visste då var att mina sjukdomar hade utvecklats successivt under många år, där en sjukdom hade triggat en annan.

   

  När jag tittar tillbaka vet jag att allt började redan år 2000. Jag var trött, yr, gick upp i vikt och kände mig ovanligt frusen. Så jag gick till en privatläkare på Södermalm i Stockholm. Han tog prover och konstaterade en underfunktion av min sköldkörtel, men avfärdade det som en ”kvinnosjukdom som brukar komma och gå, du behöver ingen medicin för detta”.

   

  Jag hade naturligtvis stor otur när jag hamnade hos den här läkaren och hade ingen aning om att konsekvenserna av läkarbesöket skulle bli så förödande för min hälsa. Det som förmodligen hände var att jag genom min obehandlade Hashimotos triggade immunförsvaret att hitta nya mål att angripa. Jag var under attack!

   

  Mitt intresse för matlagning har jag med mig från min uppväxt på landet utanför Markaryd i Småland. Mamma och pappa var lärare och valde att bosätta sig på landet i början av 1960- talet som ”gröna vågare” redan innan gröna vågen var ett fenomen. De odlade grönsaker i en del av trädgården som kallades Örtagården. Där fanns lök, rödbetor, morötter, sallad, bönor och kål med mera.

   

  Hände saker genast

  När jag kom i kontakt med naturlig mat och paleo för första gången för sex år sedan var det lite som att komma hem för mig. Jag läste om alla hälsovinster som andra hade fått med paleokost och det kändes rätt. Kunde man verkligen äta sig fri från symptom? Jag måste testa!

   Jag före och efter jag la om kosten.

   

  Jag började med vanlig paleo 2012. Jag tog bort gluten, socker och mejeriprodukter från min kost. Ganska omgående började bra saker hända med min hälsa. Jag kände verkligen att jag var på rätt spår, blev piggare och gick ner i vikt. Ett år senare hade jag hittat det autoimmuna protokollet och började äta enligt den metoden. Då lossnade det verkligen.

   

  Min psoriasis försvann liksom min astma. Dessutom hade alla mina allergier försvunnit på vägen. Jag som tidigare hade varit allergisk mot damm, kvalster, tygfibrer, pollen, stenfrukter och vissa pälsdjur kunde nu leva ett normalt liv utan att vara rädd för en allergisk reaktion så fort jag skulle städa, vara ute i naturen eller äta frukt. Men den allra största glädjen var att min värk i lederna klingade av och försvann helt.

   

  Inspirerad av min egen hälsoresa bestämde jag mig för att börja jobba med hälsa på heltid. Jag lämnade mina uppdrag inom tv-branschen i Stockholm, flyttade till Nynäshamn och valde att satsa allt på mitt nya företag Swedish Paleo.

   

  Symtom vid hypotyreos försvann

  Under åren som följde fick jag även hjälp med mina symtom vid hypotyreos. Jag slapp hjärndimma, frusenhet och många andra symtom. Listan var lång. Jag fasade ut Levaxin och började äta ett naturligt sköldkörtelhormon Nature Throid som jag får på licens från läkemedelsverket. Tyvärr måste jag fortsätta att äta NT eftersom min sköldkörtel blivit så pass skadad under de år som jag gick obehandlad och attacken från immunförsvaret förstörde vävnad på sköldkörteln. Jag mår idag lika bra som jag gjorde före år 2000 och jag har även gått ner i vikt, börjat träna och går regelbundet på yoga för att hålla mig i form.

   

  Skillnaden i ansiktet före och efter.

   

  Jag hoppas att du kommer att få nytta och glädje av min sida. I klubben finns uppdateringar av protokollet, massor av nya recept och förhoppningsvis mängder av inspiration. Att dela med mig av min kunskap till alla som fortfarande lider av kroniska inflammationer, allergier och autoimmuna sjukdomar är den största gåva jag kan tänka mig.

   

  Cecilia Nilsson