Meny

Swedish Paleo - Cecilias resa till hälsa

Cecilias resa från multisjuk till symtomfri

Cecilia är grundare av Swedish Paleo, och här får du läsa hennes personliga berättelse om hur hon gick från sjuk i en rad olika autoimmuna sjukdomar och allergier till att bli helt symtomfri med hjälp av den antiinflammatoriska AIP-kosten.

Cecilia porträtt balkong

Min hälsoresa från multisjuk till symtomfri

Hej! Cecilia Nilsson heter jag och här kommer jag att dela med mig av min egen hälsoresa från mycket sjuk i många olika kroniska sjukdomar och besvär till hur jag idag lever ett helt symtomfritt liv – något jag tidigare trodde var omöjligt.

Min egen resa till en helt symtomfri tillvaro är förhållandevis kort om jag jämför med hur länge jag var sjuk. I cirka 12-13 år plågades jag av olika autoimmuna sjukdomar, ledvärk, astma och allergier. Det tog mig bara drygt ett år att bli av med alla krämpor och symtom och detta med hjälp av AIP-kosten som jag idag förespråkar här på Swedish Paleo.

Hur allting började

När jag idag blickar tillbaka vet jag att allt började redan år 2000. Jag var ständigt trött och gick dessutom sakta upp i vikt från att ha haft en välbalanserad vikt i hela mitt liv. Jag visste ju att det inte stod rätt till och gick till en privatläkare på Södermalm i Stockholm. Han tog prover och konstaterade en liten underfunktion av min sköldkörtel, men avfärdade det som en ”kvinnosjukdom som brukar komma och gå, du behöver ingen medicin för detta”.

Jag hade naturligtvis stor otur när jag hamnade hos den här läkaren och hade heller ingen aning om att konsekvenserna av läkarbesöket skulle bli så förödande för min hälsa. Det som förmodligen hände var att jag genom min obehandlade sköldkörtelsjukdom gick omkring med ett överaktiverat immunförsvar som attackerade kroppen – vilket ledde till att jag fick fler immunrelaterade sjukdomar som följd.   

Vi spolar fram till 2006. Då hade jag tre olika diagnoser på autoimmuna sjukdomar, dessa var psoriasis, psoriasis artrit och hashimotos (autoimmun sköldkörtelsjukdom). Dessutom led jag av mängder av allergier samt svår astma. Jag åt dagligen flera mediciner, tog puffar mot astma och hade badrumsskåpet fullt av krämer och salvor.

 

Jag förlitade mig på mina läkare och trodde att det var min lott i livet att vara sjuk. Att jag helt enkelt hade fått en dålig hand i det genetiska lotteriet.

8B945FA1-43BA-4756-B736-CFD17E9A6B4E
- Jag före och efter jag la om kosten

Det skulle dröja hela 6 år till innan jag hittade den autoimmuna kosten (AIP) och för första gången kunde ta tag i min hälsa på egen hand. Då hade min vikt också sakta gått uppåt hela 18 kilo trots att jag tränade på gym och simmade regelbundet.

Till en början var jag mycket skeptisk till om kosten verkligen skulle hjälpa mig – läkarna hade ju sagt att det inte gick att bli av med autoimmuna sjukdomar? Att det var något jag skulle dras med hela livet? Dessutom kommer jag från en medicinjournalistisk bakgrund och har lärt mig att vara mycket källkritisk till det jag läser. Så jag bestämde mig för att läsa på om allt jag hittade om kosten och mängder av framgångshistorier från människor som blivit hjälpta. Jag kände mig till slut tillräckligt peppad och motiverad till att testa själv – och idag är det absolut det bästa beslutet jag gjort i hela mitt liv. För det var precis det som gav mitt liv tillbaka!

8B945FA1-43BA-4756-B736-CFD17E9A6B4E
Jag före och efter jag la om kosten

Det hände saker på en gång!

Jag började min hälsoresa med att först fasa ur gluten, socker och mejeriprodukter från min kost för att sedan gå över till strikt AIP (autoimmun kost). Bara efter ett par veckor så märkte jag att saker började hända med min hälsa. Jag fick genast mer energi samtidigt som min övervikt för första gången snabbt började gå ner.

Efter några månader med kosten så började mina allergier successivt att avta mer och mer för att till slut försvinna helt och hållet. Jag som tidigare hade varit allergisk mot damm, kvalster, tygfiber, pollen, stenfrukter och vissa pälsdjur kunde nu leva ett normalt liv utan att vara rädd för en allergisk reaktion så fort jag skulle städa, vara ute i naturen eller äta frukt.

Men den allra största glädjen var att min kroniska värk i lederna klingade av och försvann helt. Detta är ungefär som att jämföra att ha haft en ständig molande huvudvärk i flera år som till slut försvann. Mitt liv var äntligen tillbaka, något jag aldrig trodde skulle hända!

Även symtom vid min hypotyreos försvann

Under åren som följde fick jag även hjälp med mina symtom vid hypotyreos. Jag slapp hjärndimma, frusenhet och många andra symtom. Listan var lång. Jag fasade ut levaxin (medicin du tar vid sköldkörtelsjukdom) och började äta ett naturligt sköldkörtelhormon som jag får på licens från läkemedelsverket. Tyvärr måste jag fortsätta att äta detta eftersom min sköldkörtel blivit så pass skadad under de år som jag gick obehandlad vilket resulterade i att attackerna från immunförsvaret till slut förstörde vävnad på sköldkörteln. Något jag kunde ha undvikit om jag hittat kosten tidigare.

Skillnad i ansiktet före och efter.

Inspirerad av min egen hälsoresa bestämde jag mig för att det var mitt kall att hjälpa andra människor att hitta och lyckas läka med hjälp av den här fantastiska kosten. Jag som i flera år desperat letat runt överallt efter en lösning hade äntligen träffat rätt – och nu vill jag så gott jag kan hjälpa och inspirera andra att göra samma sak. Därför bestämde jag mig för att börja jobba med hälsa på heltid och lämnade mina uppdrag inom tv-branchen i Stockholm för att satsa allt på Swedish Paleo. Jag började först med att ubilda mig till licensierad kostrådgivare via Paleo Institute inom antiinflammatorisk- och autoimmun kost (AIP) för att sedan gå vidare till att bli certiferad AIP-coach genom världens största AIP-utbildning i USA.

Idag mår jag lika bra (om inte bättre!) som jag gjorde före år 2000 då jag fick mina första sjukdomsbesvär. Jag både tränar, promenerar och går på yoga regelbundet för att hålla mig i form och har även gått ner till en hälsosam nivå gällande min vikt.

 

Idag äter jag en blandning mellan AIP och paleo. Det innebär att jag utesluter gluten, mejeriprodukter och socker och undviker även halvfabrikat. När jag känner att jag har låg energi brukar jag alltid ta några dagar med strikt AIP för att ge mitt immunförsvar en extra boost. AIP har blivit en bästa vän i livet som jag alltid kan återvända till och känna mig trygg med.

Jag hoppas verkligen att min berättelse inspirerat och om du själv är intresserad av att börja med AIP-kosten så har vi under flera år arbetat ihop ett medlemskap där du får all den hjälp du behöver för att lyckas. Detta innebär färdiga kostprogram som berättar hur du går till väga från start till mål, flertal olika veckomenyer som du kan följa samt över 1000 recept du kan välja mellan. Att dela med mig av min kunskap till alla som fortfarande lider av kroniska inflammationer, allergier och autoimmuna sjukdomar är den största gåvan jag kan tänka mig.

Cecilia Nilsson

Grundare av Swedish Paleo