• Näringsjäst – gott, nyttigt och proteinrikt

    Näringsjäst kan användas på många olika sätt inom den antiinflammatoriska kosten. Den fungerar perfekt som smaksättare istället för ost och så innehåller den både mycket näring och protein.

     

    Här listar vi alla goda egenskaper med näringsjäst och du får också fyra riktigt goda antiinflammatoriska recept.

     

    Innehållsförteckning:

    1. Vad är näringsjäst?

    2. Var kan jag köpa näringsjäst?

    3. För alla ostälskare

    4. Näringsjäst innehåller mycket protein

    5. Varför behövs protein?

    6. Protein från animaliska livsmedel

    7. Protein från vegetariska livsmedel

    8. Hur mycket protein bör man äta?

    9. Näringsjäst och näringsämnen

    10. Näringsinformation

    11. Berikade med B-vitamin

    12. Recept med näringsjäst

     

    Vad är näringsjäst?

    Näringsjäst är gula flingor av jäst som innehållsmässigt liknar den jäst som används vid bakning. Skillnaden är att näringsjäst inaktiveras i slutproduktionen. Det vill säga den bidrar inte till att jäsa vid bakning längre, men den kan användas till många andra saker.

     

    näringsjäst flingor

     

    Vid framställning av näringsjäst använder man jästsvampen saccharomyces cerevisiae, samma som använts till bakning sedan urminnes tider. Denna svamp används också vid bryggning av öl. Under framställningen av näringsjäst bildas mängder av näringsämnen som gör den extra nyttig.

     

    Näringsjäst är naturligt fritt från socker, gluten, laktos och konserveringsmedel och kan användas både som smaksättare och som kosttillskott. Som tillskott finns den i form av tabletter eller kapslar som oftast kallas öljästtabletter. Bjäst är ett varumärke och bara ett annat namn för just näringsjäst.

     

    Var kan jag köpa näringsjäst?

    Vi har lagat hundratals recept med näringsjäst, och det märke vi tycker erbjuder överlägset bäst smak till ett bra pris är Carl-Bergh’s bjäst flingor som du hittar här.

     

    För alla ostälskare

    Näringsjäst smakar lite som ost, mer åt parmesanhållet än svensk hushållsost, vilket är suveränt när man vill ha ostsmak i olika rätter, bröd, kex och såser när man äter enligt antiinflammatorisk kost. Inom både autoimmun kost, AIP, och paleolistisk kost utesluter man vanligtvis samtliga mejeriprodukter och då kommer näringsjäst in som ett både gott och nyttigt alternativ. (Du kan läsa mer om varför mejeriprodukter utesluts i den här artikeln.)

     

    Det går också till och med bra att göra ett riktigt gott alternativ till vanlig ost med hjälp av näringsjäst. Den här osten görs på zucchini, gelatinpulver (för vegetarisk ost används agar agar – gelatin gjort på alger) och näringsjäst och går att smaksätta lite som man vill, det är gott med till exempel dragon eller oregano. ”Osten” går att skiva, riva och gratinera precis som vanlig ost och är en storfavorit bland våra medlemmar.

     

    Näringsjäst innehåller mycket protein

    Visste du att näringsjäst innehåller mer protein än både bönor och linser? Detta är mycket bra om man är vegan eller vegetarian och vill äta antiinflammatorisk autoimmun kost, AIP, eftersom baljväxter och nötter utesluts under elimineringstiden. Läs mer om hur du går tillväga för att äta vegetarisk antiinflammatorisk kost här.

     

    Det kan kanske vara lite svårt att hitta på hur man ska använda näringsjäst i maten så därför har vi satt ihop en del recept. Prova gärna vårt saftiga proteinbröd eller våra knapriga brödpinnar som innehåller näringsjäst. För fler exempel på recept kolla längst ner i artikeln.

     

    Varför behövs protein?

    Varför är det viktigt att få i sig protein då? Jo, självklart för att bygga nya celler i kroppen då aminosyror är byggstenar för cellerna. Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror varav nio är  essentiella (livsnödvändiga) och dessa får man endast i sig via kosten då kroppen själv inte producerar dem. Näringsjäst innehåller alla dessa nio aminosyror vilket gör det till ett komplett protein, lika bra som animaliskt protein.

     

    Näringsjäst är inte bara mer proteinrikt än baljväxter, utan innehåller också faktiskt mer protein per 100 gram än kött, fisk och fågel.

     

    Protein från animaliska livsmedel per 100g:

     

    jämförelser animalier proteininnehåll

     

    Källa: Livsmedelsverket

    Grönmarkerad text = inkluderas inom autoimmun kost (AIP)
    Rödmarkerad text = utesluts inom autoimmun kost (AIP)

     

    Protein från vegetariska livsmedel per 100 g:

     

    jämförelse grönsaker proteininnehåll

     

    Källa: Livsmedelsverket

    Grönmarkerad text = inkluderas inom autoimmun kost (AIP)
    Rödmarkerad text = utesluts inom autoimmun kost (AIP)

     

    Hur mycket protein bör man äta?

    Rekommendationen i de nordiska näringsrekommendationerna (NNR 2012) är att 10-20 procent av kalorierna vi äter bör komma från protein. Det motsvarar minst 50-70 gram protein per dag.

     

    Problemet med näringsjäst är att man behöver äta väldigt mycket om detta är enda proteinkällan eftersom det är så lätt i vikten. En vanlig påse brukar innehålla 160 gram. Så för att få i sig den dagliga dosen behöver du äta runt 100 gram.

     

    För att komma runt problemet kan du ta tillskott med öljästtabletter. 4 tabletter om dagen plus ett proteinbröd ger dig det protein du behöver. Du får även i dig en liten del protein från grönsakerna i våra recept.

     

    Näringsjäst och näringsämnen

    Näringsjäst är väldigt bra utifrån innehåll av näringsämnen – våra viktiga mineraler och vitaminer. Det är särdeles packat med naturliga B-vitaminer och ofta tillsätts även extra vitamin B12.

     

    Näringsinformation

    2 matskedar näringsjäst innehåller:

    Kalorier:

    50

    Protein:

    8 gram

    Fett:

    1 gram

    Kolhydrater:

    5 gram

    Fiber:

    4 gram

    Socker:

    0 gram

    Näringsjäst är en bra källa till:

    Tiamin (B1)

    Riboflavin (B2)

    Pyridoxin (B6)

    Kalium

    Zink

     

    Berikade med B-vitamin

    De flesta sorter av näringsjäst är också berikade med vitamin B12 och folsyra (B9). Dessa två vitaminer hjälper kroppen bland annat att tillverka röda blodkroppar och bygga ditt DNA.

     

    Det är inte alla sorter är berikade, så kolla på innehållsförteckningen när du köper näringsjäst. Vi rekommenderar till exempel denna produkt.

     

    Recept med näringsjäst

    Vi har ett antal goda recept att välja bland om du vill prova att laga mat och snacks med näringsjäst. Här är några av dem:

     

    AIP: Proteinbröd! Detta är ett saftigt bröd i form av lite kompakta frallor. De innehåller näringsjäst som är extra rikt på protein och smaksatt med basilika och oregano. Även jordmandelmjöl innehåller gott om protein och det berikar också brödet med mineraler.

    AIP: Brödpinnar som är knapriga och har en mild smak av ost tack vare näringsjäst. Eftersom näringsjäst både innehåller mycket B-vitamin och protein så är det ett perfekt innehåll i bröd för dig som äter vegetariskt. Du kan smaksätta dessa med vitlök, basilika och oregano eller äta neutrala.

    AIP: Smör! Gör ett gott alternativ till vanligt smör i form av AIP-smör. Tricket är att pressa stel kokosolja genom en finmaskig sil, sedan vispa upp det fluffigt tillsammans med näringsjäst och salt. Detta ”smör” kan du använda på ett av våra AIP-bröd, kex eller knäckebröd. Förvara i kylen men låt tina ganska länge innan du använder det.

    AIP: Vegetarisk ”risotto” med sparris, skogschampinjoner och riven blomkål. Toppa med persilja. Istället för vitt vin används en skvätt äppelcidervinäger.

    Grönsaksgratäng med mostäcke

    AIP: Grönsaksgratäng med mostäcke. Krämig stuvning med svamp, lök, purjolök och hyvlade morötter i botten och ett mostäcke på blomkål och palsternacka ovanpå. För lite ostsmak och gyllenbrun yta så toppar du med näringsjäst.

    AIP: Detta är en ersättning för ost som smakar väldigt likt ost tack vare näringsjästen.

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments