• 5 anledningar till varför kyckling är nyttigt

  Kyckling förekommer ofta bland våra recept. Anledningen är att det är många som tycker att det är gott såklart, men framförallt så är det nyttigt med kyckling. Kyckling innehåller mycket näring i form av fullvärdigt protein och bra fett, men även massor av livsviktiga mineraler och vitaminer. Här får du reda på allt du behöver veta om kyckling och vi delar med oss av de tre mest populära kycklingrätterna i medlemsklubben.

   

  Nyttigheter i kyckling

  I Sverige äter vi ca 23 kilo kyckling per person och år. Det är nästan en fördubbling på 15 år.

  Men är det nyttigt då? Om det är! Här är fem orsaker till att du ska äta kyckling – och gärna även kycklinglever – regelbundet:

   

  1. Det innehåller högvärdigt protein
  2. Du kan koka kollagenrik buljong på skrovet
  3. Den innehåller bra fett
  4. Kycklingkött är rikt på både vitaminer och mineraler
  5. Inälvorna från kyckling är extra näringsrikt

   

  1. I kyckling finns det gott om högvärdigt protein som innehåller livsviktiga aminosyror som kroppen inte kan producera själv. Det krävs högvärdigt protein för att vi ska kunna bygga nya celler i kroppen. Kyckling är särskilt rikt på aminosyrorna lysin, treonin, metionin och tryptofan.

   

  2. I brosket sitter kollagen som är extra bra att inkludera i kosten om man lider av en autoimmun sjukdom eller annan kronisk inflammation. Kollagen hjälper dig att läka tarmen och påskyndar därmed även läkning i hela kroppen. Med en skadad tarm i form av t ex läckande tarm så stressas immunförsvaret att bli överaktiverat och detta kan leda till att autoimmuna sjukdomar uppstår.

   

  Med kollagen kan du läka tarmen fortare och i kombination med övriga råd som ges inom den autoimmuna kosten, AIP, kan du bli helt symtomfri från inflammation och autoimmun sjukdom.

   

  Kollagen bidrar också till bra hud och spänstigt hår och motverkar att kroppens celler åldras, vilket är ett extra plus! I klubben finns recept på hur du enkelt kokar kollagenrik benbuljong på kycklingskrov.

   

  3. Kyckling innehåller inte så mycket fett men det som finns har en bra fettsammansättning. I bröstet är det minst fett och mest fett finns i vingar, skinnet och låren.

   

  4. Det bästa med kyckling är nog att det innehåller massor av vitaminer och mineraler. T ex samtliga B-vitaminer och främst niacin, eller vitamin-B3, som behövs för att bygga hormoner och är bra för ämnesomsättningen. Dessutom finns det mycket folat, fosfor, kalium, selen och zink i kyckling.

   

  5. Vill du ha i dig extra mycket vitaminer och mineraler så ska du äta inälvorna från kyckling. Utöver det som kycklingkött innehåller så får du extra hög halt av folat och vitamin B12 genom att äta levern. Dessutom finns det både vitamin A, D och E-vitamin i högre halt än i köttet. Dessutom innehåller kycklinglever faktisk också C-vitamin och extra mycket järn och selen.

   

  Om du inte tycker om smaken av lever så är ett tips att steka lever för sig dem och sedan frysa in i mindre bitar. Då kan du portionera ut det i maten genom att smula ner lite i t ex grytor och soppor eller färsrätter. På så vis kan man dölja smaken men ändå tillgodogöra sig alla nyttigheter.

   

  Fakta om kvaliteten på kyckling

  Vi rekommenderar att man lägger lite extra pengar på att köpa ekologisk svensk kyckling eller Reko-kyckling. De här kycklingarna får ekologiskt foder utan kemiska bekämpningsämnen eller mineralgödselkväve. Detta påverkar kvaliteten på köttet till det bättre. De ekologiska kycklingarna föds också upp långsammare än ”konventionella” kycklingar vilket ger ett mörare kött.

   

  Via Gröna gårdar kan du köpa Reko kyckling. Reko är svensk, ekologisk och KRAV-märkt kyckling från fem gårdar i Östergötland och Skåne. Reko-kycklingarna lever fritt, i väl tilltagna stall och med möjlighet att gå ut i en 20 000 kvadratmeter stor trädgård, där de fritt kan ströva runt och picka. Varje stall har en veranda, dit kycklingarna gärna går när det regnar. Kycklingarna är av en naturligt långsamtväxande ras, de lever längre och äter ett ekologiskt foder fritt från antibiotika, bekämpningsmedel och GMO-grödor. Dessutom är Reko inte bara först med, utan också ensamma i Sverige om att ha ekologiska föräldrar. Det betyder att kycklingarna värps av höns, som även de föds upp som ekologiska och enligt Rekos riktlinjer. Här hittar du Reko Kyckling.

   

  Vi är mycket bra på att köpa svensk kyckling i Sverige. En undersökning från Ipsos visar att 80 procent av befolkningen vill att kycklingen ska komma från en svensk bonde.

   

   

  Våra populäraste rätter med kyckling:

  Chicken nuggets med sötsur sås (AIP)

  Kycklingpytt med pepparrot

  Kyckling med grönkål, sötpotatis och zucchini

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments