• Vitkål och dess nytta

  Hejsan,

  Kål har trendat hårt de senaste åren och fixstjärnan på scenen har definitivt varit grönkål. Men jag skulle vilja slå ett slag för det lite blekare syskonet i kålfamiljen, vitkålen.

  Vitkål har till att börja med många fördelar jämfört med t ex grönkål och brysselkål: Svenskodlad ekologisk vitkål finns i butik så gott som hela året runt, den är billig och du får ut väldigt mycket av ett enda kålhuvud.Skärmavbild 2017-03-21 kl. 09.15.25

   

  Kål är supernyttigt

   

  Näringsmässigt är vitkålen en riktig superstar. Den innehåller mängder av vitaminer och mineraler. T ex vitaminerna B6, C och K , betakaroten (A-vitamin), järn, kalcium och magnesium. Om du fermenterar vitkål och gör surkål så får du rena dunderkålen packad med bra bakterier som stöttar immunförsvaret. Dessutom innehåller vitkål pektin som sänker blodsockernivån.

  Jag skulle föreslå att du köper ett stort kålhuvud och börjar med att göra surkål. HÄR är recept och här en enkel beskrivning:

  Du strimlar vitkål så fint du bara kan och lägger i en hink eller bunke beroende på hur mycket surkål du ska göra. Sedan boxar du och knådar vitkålen tills den börjar läcka vatten. Jag använder en träpåk som jag gjort av en björkgren. Köp glasburkar, eller använd gamla glasburkar från inlagda rödbetor eller gurka. Det är bra med större glasburkar med låslock. På IKEA kan du hitta sådana för ett par tior. Hemligheten med surkål är att den helst ska stå i flera veckor för att bilda den bakteriekultur som är optimal. Så ha lite tålamod och pyssla om burkarna under tiden. Eftersom det kan komma att bubbla över så ställ burkarna på tidningspapper.

  Om du upptäcker mögel på toppen av kålen så har du inte tillräckligt med vätska i burken. Se till att kålen alltid är täckt med vatten, för det är under ytan som magin sker. Det går bra att bara skrapa bort möglet genom att ta bort det översta lagret. Kålen under är helt okej. Häll i lite vatten och tryck ner kålen.

  Skärmavbild 2016-12-26 kl. 18.52.40Fler kålrecept

  Fler recept med vitkål är Kålpudding – som påminner om kåldolmar i smaken och den förvälda och stekta vitkålen med äppelcidervinäger. Det fräser och ångar när du häller i äppelcidervinägern men sen får du en mild vitkål som passar som mellanmål eller som tillbehör.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  avatar