• Blåbär – bästa källan till antioxidanter

  Blåbär är mycket nyttigt och innehåller gott om mineraler, vitaminer samt kostfibrer som är bra för magen. Blåbär rekommenderas också extra inom antiinflammatorisk kost då de är särskilt fulla av antioxidanter. Så passa på att äta mycket blåbär när det är i säsong.

   

  Vad är det som är nyttigt med blåbär?

  Till att börja med så ligger bålbär i topp bland frukt och bär när det gäller antalet antioxidanter, till exempel flavonoider.

   

  Antioxidanter är kroppens egen ”rostskyddsbehandling” som bromsar oxidation i cellerna. Denna starka antioxidativa effekt hjälper bland annat till att motverka hjärt- och kärlsjukdomar samt förebygga ålderssjukdomar som alzheimers och parkinson.

   

  Visat sig vara bra för synen

  Ögonen påverkas också positivt av antioxidanterna i blåbär. Ögonvävnaden blir starkare vilket motverkar ögonkatarr och starr.

   

  Blåbär innehåller även gott om kostfibrer (prebiotika som är mat åt dina goda magbakterier) samt värdefulla mineraler så som magnesium, kalium, kalcium och fosfor.

   

  C-vitaminhalten i blåbär är hög, vilket är bra då c-vitaminet hjälper oss att ta upp järn i kroppen. Detta är särskilt bra för kvinnor, som ofta har järnbrist på grund av menstruation.

   

  En rekommendation är att försöka äta blåbär minst ett par gånger i veckan. Perfekt att ha i smoothies eller äta med kall kokosmjölk som mellanmål.

   

  Ett tips är att göra te av bladen: plocka lite ris, torka bladen och blanda ut i ditt vanliga te. I blåbärsbladen finns det nämligen också antioxidanter.

   

  Bland de vanligaste växterna i Sverige

  Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige och riset beräknas täcka omkring 17 % landets yta.

   

  Våra blåbär är inte samma som de ”amerikanska blåbären”. Vilket kan vara lite förvirrande ibland. De amerikanska (Vaccinium corymbosum, på engelska blueberry), är en annan art inom släktet. På engelska heter våra blåbär bilberry! Näringsinnehållet är dock det samma. Dvs det är lika nyttigt med de större amerikanska bären.

   

  Används mot mild diabetes och diarré

  Inom folkmedicin används bladen vid mild diabetes och bären mot diarré. På apotek i Sverige kunde man förr köpa Baccæ Myrtill, (blåbärspulver) som ansågs vara febernedsättande.

   

  Uttrycket ”blåbär” som används på nybörjare eller amatörer kommer från bondesamhället förr. När alla vuxna var upptagna med skörden fick barnen göra andra sysslor – t ex  att plocka blåbär. Oerfaren blev därmed samma sak som ett ”blåbär”. 🙂

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Kommentarer inaktiverade.