• Topp 10 läkande grönsaker

  Det finns en otroligt stor mängd grönsaker att välja bland för dig som äter enligt det autoimmuna protokollet, AIP. Alla grönsaker är faktiskt riktigt bra att äta men naturligtvis finns det några som innehåller extra mycket näring per gram.

   

   

  Här är våra topp 10:

  1. Spenat och andra gröna bladgrönsaker

  2. Grönkål och svartkål

  3. Broccoli

  4. Avokado

  5. Purjolök

  6. Blomkål

  7. Rödbetor

  8. Morötter

  9. Sparris

  10. Jordärtskocka

   

   

  Gröna bladgrönsaker

  I topp hittar vi gröna bladgrönsaker. Spenat och andra gröna bladgrönsaker innehåller bland annat fosfor, järn, kalium, magnesium, folat, vitamin A, C, E och K. En portion babyspenat innehåller flera dagars behov av vitamin K som behövs för blodet och skelettet. Så ta för vana att inkludera spenat i din dagliga kost, t ex i en god morgonsmoothie.

  Välj också gärna skott från grönsaker i form av blad, t ex rödbetsskott. De är extra näringsrika per gram. Vid säsong kan du även plocka skott från nässlor.

   

  Andra bladgrönsaker som är i topp är ruccola, mangold, grönkål och svartkål.

   

   

  Broccoli

  En annan favorit som ligger i topp är broccoli. Broccoli och även varianten romanesco innehåller mängder av antioxidanter. Broccoli innehåller dessutom en stor mängd riboflavin, också känt som B2, vilket bland annat hjälper ögonen att anpassa sig till ljusförändringar.

  Broccoli är också rik på vitamin C samt järn, vilket är särskilt bra då dessa två mikronutrienter samverkar. C-vitamin hjälper nämligen kroppen att lättare ta upp järn ur kosten. Järn är i sin tur viktigt för att kroppens syrestransport ska fungera optimalt. 

   

  Förutom detta så innehåller broccoli även kalcium och vitamin K, vilket är viktiga näringsämnen för att stärka tänder och skelett.

   

   

  Avokado

  Du har säkert hört talas om hur nyttig avokado är – och det stämmer bra. Avokado tillhör toppen av de grönsaker vi rekommenderar att du äter extra av.

  Avokadon innehåller  mängder av mineraler och vitaminer som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd. 100 g avokado innehåller mer än 20% av den dagliga rekommenderade dosen av vitamin K, folat, vitamin B5 och vitamin B6.

   

  Avokado är också en bra källa till kalium som är nödvändigt för normal hjärt- och muskelfunktion. Men avokadon innehåller även andra mineraler som magnesium, mangan, fosfor och zink.

   

   

  Purjolök

  Purjolök har antibakteriella egenskaper och innehåller mängder av antioxidanter och flavonoider som bland annat hjälper till att skydda kroppen från toxiska (giftiga) skador.

   

   

  Den är även en källa till viktiga vitaminer och mineraler, så som vitamin A och C, zink, järn, kalcium och magnesium. Purjolöken innehåller dessutom bra med både lösliga och olösliga fibrer vilket bland annat hjälper till vid förstoppning, lös mage, irritabel tarm, blodproppar och högt blodtryck.

   

  Purjolöken hjälper även till att stimulera utsöndringen av galla för att förbättra matsmältningen.

   

   

  Blomkål

  Visserligen består blomkål till 85% av vatten. Men den är ändå väldigt närtingstät och är full av antioxidanter som hjälper till att skydda angrepp av fria radikaler.  Blomkål innehåller även en hel del mineraler samt ett antiinflammatoriskt ämne kallat indol-3-kabinol som fungerar genom att förhindra starka, inflammatoriska reaktioner.

   

   

   

  Rödbetor

  Tittar vi vidare på de grönsaker som innehåller extra mycket av särskilt nyttiga saker så kan vi plocka upp rödbetor. Rödbetor innehåller vitamin A, B6 och C, magnesium, kalcium, zink, kalium, jod, natrium samt nitrat. Att dricka rödbetsjuice hjälper till att reglera blodtrycket.

   

   

   

  Morötter

  Morötter, men även sötpotatis och butternut pumpa innehåller betakaroten (den oranga färgen), som omvandlas till A -vitamin i kroppen. A-vitamin anses bland annat minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och är bra för huden och slemhinnorna.

   

   

   

  Sparris

  Sparris innehåller rikligt med vitamin E vilket bland annat hjälper cellerna att reducera oxidativ stress och på så sätt hålla huden spänstig. Sparris innehåller dessutom folater som tillsammans med vitamin B12 hjälper till att hålla nervcellerna i hjärnan friska.

   

   

  Sparris är också en utmärkt fiberkälla och förbättrar därmed matsmältning och bidrar till att minska risken för förstoppning. Genom att det är en bra prebiotika (det vill säga mat åt de goda bakterierna då sparris innehåller resistent stärkelse) är det bra att lägga till sparris lite extra i den autoimmuna kosten.

   

   

  Jordärtskocka

  Jordärtskockan innehåller järn, fosfor och kalium men också mycket resistent stärkelse som ger föda åt de goda bakterierna i tarmen.

  Du kan enkelt göra ett test genom att skala och äta en jordärtskocka rå. Om du inte får mängder av gaser och buller i magen har du en väl fungerande tarmflora. Prova gärna när du börjar med AIP och sedan i slutet när du är klar med AIP så kommer du förmodligen märka en väldigt stor skillnad.

   

   

  Välj grönsaker med antioxidanter

  Med detta sagt vill vi också understyrka att det finns mängder av andra grönsaker som också är nyttiga och bra. T ex kokbanan, palsternacka, rättika och rädisa, kålrot, rotselleri och stjälkselleri, zucchini, persiljerot och svamp i alla dess former.

   

  Det är också bra att välja grönsaker som är rika på antioxidanter. De gröna grönsakerna innehåller speciella antioxidanter som ger dem dess gröna färg – lutein och zeaxantin. Du har säkert också hört talas om att antioxidanter finns i färgstarka grönsaker? Där ingår grönsaker som gulbetor, rödbetor, morötter, sötpotatis, butternutpumpa, rödkål och röd lök. Det är lätt att bara stirra sig blind på tomater, paprika och chili som inte ingår i den autoimmuna kosten (AIP).

   

   

   

  Nyfiken på att börja äta enligt autoimmun läkande kost?

  Är du inte medlem i vår klubb så är du varmt välkommen att testa på medlemsklubben kostnadsfritt i 14 dagar. Där får du nu tillgång till över 600 (!) antiinflammatoriska- och autoimmuna läkande recept samt veckomenyer och massor med information för att enkelt komma igång att äta enligt den autoimmuna kosten som kan häva och lindra symptom vid autoimmun sjukdom, kronisk inflammation och allergi.

   

  BLI MEDLEM – 14 DAGAR GRATIS

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments