• Sötpotatis – nyttigt och bra för magen

  Det finns många fördelar med att äta sötpotatis. Till att börja med innehåller den gott om både mineraler, vitaminer och fibrer som gör din kropp och mage glad.

   

  Sötpotatisen har även blivit en ny storfavorit i Sverige, och den dyker upp som ett alternativ till vanlig potatis på många restauranger runt om i landet numera.

   

  Äter du dessutom enligt den autoimmuna kosten (AIP) så utgår ju den vanliga potatisen under läkningsfasen, och då har sötpotatisen blivit ett mycket uppskattat alternativ när man vill göra mos, strips eller bakad potatis.

   

  Det finns massor med maträtter och efterrätter som man kan göra med sötpotatis. Kolla gärna in några av våra exempel på recept längst ner i artikeln för inspiration.

   

  Här nedan får du 4 bra anledningar till att inkludera mer sötpotatis till din kost.

   

  1. Bra för din mage

  Sötpotatisen är en stärkelserik rotfrukt, där stärkelsen – eller fibrerna – är bra mat till våra nyttobakterier i tarmen, vilket leder till att du får en gladare mage.

   

  2. Utmärkt källa till långsamma kolhydrater

  Sötpotatis är en utmärkt källa till långsamma kolhydrater vilket dels hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå men som också ger en långvarig mättnadskänsla. Så blir du ofta trött och hängig efter du ätit mat kan det vara ett tips att byta ut din kolhydratskälla mot sötpotatis istället.

   

  3. Gott om vitaminer och mineraler

  Sötpotatisen innehåller även gott om mineraler, däribland magnesium och kalium som bland annat gör nytta för kroppens nerv- och muskelfunktioner, celldelningen och uppbyggandet av skelettet.

   

  Det finns även gott om vitaminer i sötpotatis. Du hittar exempelvis B6 och C-vitamin men även bekakaroten som är ett förstadium till A-vitamin. Betakaroten är en antioxidant som hjälper till att skydda kroppen mot fria radikaler och stärker även kroppens immunförsvar.

   

  4. Sötpotatis jämfört med vanlig potatis

  Sammansättningen av antioxidanter och fettsyror är något bättre för sötpotatis jämfört med vanlig potatis. Sötpotatis har också en högre nivå av selen och kalcium, medan vanlig potatis innehåller mer C-vitamin och järn.

   

  I butik hittar du oftast en sorts sötpotatis som är orange i färgen men det finns många andra sorter, t ex vit och lila sötpotatis.

   

  Recept med sötpotatis

  Det finns mängder av olika recept med sötpotatis i vår medlemsklubb. Här är några exempel:

   

  sötpotatis med ört- och lökfärs

  Sötpotatis i ugn med örtfräst färs (AIP & Paleo):  Här steker du färs med vitlök och lök på ugnsbakade sötpotatishalvor. Tips är att alternera mellan kycklingfärs eller nötfärs. Ett enkelt och gott alternativ till lunchen.

   

  frasiga sötpotatisstrips

  Frasiga sötpotatisstrips (AIP & Paleo): Riktigt goda strips du kan göra hemma med hjälp av arrowroot och olivolja.

  Indisk biryani med sötpotatis (AIP & Paleo): En idisk biryani innebär att man steker grönsaker och ris med speciella indiska kryddor. Här har vi bytt ut riset mot riven zucchini och morötter. Ett riktigt gott vegetariskt alternativ.

  cheesecake

  Cheesecake på sötpotatis (AIP & Paleo): Den här ”falska” cheesecaken är faktiskt väldigt lik en vanlig cheesecake i både smak och konsistens. Starkt tips om du vill bjuda på en nyttig och god efterrätt.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments