• Sötpotatis och dess nyttigheter

  Visste du att sötpotatis är fullt med betakaroten och dessutom innehåller bra fibrer som ger mat åt dina tarmbakterier? Här är fakta om vår nya favoritknöl.

   

  Sötpotatis har blivit en ny stor favorit i Sverige, den dyker upp som ett alternativ till vanlig potatis på många restauranger numera. När man äter enligt autoimmun paleo, eller AIP, så utgår ju den vanliga potatisen under elimineringstiden och då har sötpotatisen naturligt blivit en bra ersättning när man gör mos, strips eller bakad potatis. Det finns mängder av maträtter och även efterrätter som man kan göra med sötpotatis. Kolla gärna in våra exempel längst ner i artikeln.

   

  Sötpotatisen är en stärkelserik rotfrukt, där stärkelsen – eller fibrerna – är bra mat till våra nyttobakterier i tarmen. I butik hittar du oftast en sorts sötpotatis som är orange i färgen men det finns många andra sorter, t ex vit sötpotatis.

   

  Nyttigheter

   

  Sötpotatis är en bra källa till långsamma kolhydrater vilket hjälper att hålla blodsockret på jämn nivå och även ger en bra mättnadskänsla under lång tid. Den innehåller mineralerna kalcium, magnesium och kalium vilka bland annat är nödvändiga för kroppens nerv- och muskelfunktioner, celldelningen och uppbyggandet av skelettet.

   

  Det finns även mycket vitaminer i sötpotatis, t ex B6 och C-vitamin men även betakaroten som är ett förstadium till A-vitamin. Betakaroten är en antioxidant som hjälper till att skydda kroppen mot fria radikaler och stärker även kroppens immunförsvar.

  Sammansättningen av antioxidanter och fettsyror är något bättre för sötpotatis jämfört med vanlig potatis. Sötpotatis har också en högre nivå av selen och kalcium, medan vanlig potatis innehåller mer C-vitamin och järn.

  Det finns mängder av olika recept med sötpotatis i vår medlemsklubb. Här är några exempel:

   

  Sötpotatis i ugn med örtfräst färs

  Mackor på rostade sötpotatisskivor

  Frasiga sötpotatisstrips

  Indisk biryani med sötpotatis

   

  Cheesecake på sötpotatis

  För tillgång till recepten gå gärna med i vår medlemsklubb. Där finns över 70 fler recept med sötpotatis.

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments