• Återintroducera kost (AIP)

  Här går vi igenom allt du behöver veta om när och hur du kan börja återintroducera kost efter du ätit enligt det autoimmuna protokollet (AIP), även kallat autoimmun kost.

   

  När kan jag börja återintroducera?

  När du börjar känna att du mår bra – eller mycket bättre – från dina besvär (autoimmun sjukdom, inflammation, allergi, magproblem) så är din tarmslemhinna läkt och det är dags att börja återintroducera viss mat och dryck som finns på uteslut-listan.

   

  Det är viktigt att börja föra in maten när du känner dig bra, annars kan kroppen lätt bli stressad. I ordningslistan finns fyra olika grupper som är baserat på rekommendationer.

   

  Listorna är uppdaterade 2021, så observera att de kan se annorlunda ut än i böcker eller äldre artiklar. Men listorna är bara rekommendationer, och det är upp till dig att välja din egen ordning eftersom att AIP fungerar olika från individ till individ.

   

  Hur du återintroducerar:

  1. När du valt något som du gärna vill kunna börja äta eller dricka igen så bestämmer du dig för en dag som passar, till exempel en helgdag. Börja med att bara äta eller dricka lite, till exempel ett par nötter eller en skiva tomat, vänta 15 minuter och känn efter om du får några akuta reaktioner. Detta kan vara magknip, svullen hals, irritation i ögonen. Om det känns bra, ta en lite större del av livsmedlet och vänta 2–3 timmar. Ät en normalportion om allt fortfarande känns bra, till exempel en hel kopp kaffe, två tomater eller en hel paprika.
  2. Håll koll på reaktioner de närmaste tre dagarna. Under den här tiden ska du inte äta eller dricka livsmedlet alls.
  3. Om allt känns bra kan du börja äta livsmedlet igen.
  4. Återintroducera nästa sak på listan. Upprepa.

   

  Nedanstående livsmedel är uppdelade i olika grupper beroende på hur stor sannolikheten är för reaktion.

   

  Grupp 1 (ger oftast ingen reaktion)

  Äggula

  Baljväxter med skida – sockerärtor, gröna ärtor, haricoverts, vaxbönor, brytbönor

  Kaffe någon enstaka kopp (inte varje dag)

  Kakao eller mörk choklad med hög kakaoprocent

  Kaffe dagligen

  Samtliga frökryddor; kardemumma, kummin, senapsfrön etc

  Fiberhusk

  Senap

  Svartpeppar/vitpeppar

  Ghee

   

  Grupp 2 (ger sällan reaktion)

  Frön – samtliga – även malda frön som tahini.

  Nötter – hasselnötter, valnötter, macadamia, mandlar, cashew och pistage.

  Chiafrön

  Äggvita

  Vanligt smör

  Alkohol i små mängder, ej öl (t ex ett glas vin)

   

  Grupp 3 (kan fler reagera på) 

  Aubergine

  Paprika och mildare chili

  Skalad potatis

  Linser och kikärtor

  Mejeriprodukter från gräsbetande kor (helfeta)

   

  Grupp 4 (reagerar många på)

  Chili och andra starka pepparfrukter

  Tomater, tomatpuré

  Oskalad potatis

  Glutenfria spannmål och spannmålsliknande växter – havre, quinoa, bovete

  Fermenterade bönor och soja

  Vitt ris

  Övriga potatisväxter, physalis, tamarind, gojibär

  Råvaror som du tidigare varit allergisk mot eller känslig för (läs instruktioner nedan!)

   

  Symptom att hålla koll på

  Magont, huvudvärk, ont i leder, ovanlig trötthet, allergiska reaktioner och naturligtvis symptom på din autoimmuna sjukdom. Känner du av några av dessa symptom så är det bäst att lägga livsmedlet åt sidan ytterligare någon vecka för att sedan försöka igen.

   

  Allergier

  Är du allergisk mot något födoämne och vill prova att äta det, se till att du har tillgång till allergimedicin. Ät endast en liten bit. Uteblir reaktion? Vänta i så fall ytterligare några dagar innan du provar igen. Och testa denna  gång lite mer. Men testa aldrig något som du tidigare kunnat få anafylaktisk chock av. Konsultera alltid läkare om du känner dig osäker. Målet är att du nu ska kunna äta en bredare antiinflammatorisk kos (modern paleo) där du fortsätter att utesluta bland annat vitt socker, tillsatser och gluten. Många mår också bra av en helt mejerifri kost.

   

  Efter återintroduktion

  När du återintroducerat så många råvaror som möjligt – eller så många du vill – kan du välja att ändå äta AIP-recept om du vill även i fortsättningen. Dessa är nämligen optimala att återkomma till, även efter att du mår bättre.

   

  Om man under lång tid dragits med olika inflammationer eller autoimmuna sjukdomar är det vanligt med problem med näringsupptaget. Tarmslemhinnan är ofta skadad och tarmens förmåga att ta upp näring från maten är nedsatt.

   

  En av de största nyckelarna till framgång med den kost vi förespråkar, både AIP och paleolitisk kost, är vad du utesluter ur kosten. De delar av kosten som vi tar bort är de delar som i normala fall försämrar näringsupptaget (spannmål främst). När du tar bort inflammationsdrivande livsmedel, tillsatser och processad mat dämpas inflammation och tarmslemhinnan repareras. På så vis stärker du också den så viktiga barriären mellan tarmens innehåll och immunförsvaret vilket hjälper dig att hålla dig frisk.

   

  När du äter en blandning av både AIP och paleo, alltså en bred antiinflammatorisk kost, så får du det bästa från kosten och kan känna dig trygg i framtiden. Fortsätt exempelvis att äta benbuljong och inälvsmat. Näringsämnen som benbuljong är rik på ger effektiv läkning, och bidrar dessutom med mängd olika vitaminer och mineraler så som hela b-vitaminkomplexet, zink, och heme-bundet järn.

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments