-
Brunkål (AIP)
AIP. Brunkål är egentligen bara vitkål som får gå i ugnen med lite kryddor och honung.Sött och gott tillbehör på julbordet till den salta sillen.
Läs mer -
Rödkålssallad med pickad rödlök (AIP)
AIP. Söt pickad rödlök, len lättstekt rödkål och lite syra från äpplen och tranbär. En perfekt sallad till högtidsbordet. Den går bra att göra i förväg då den blir ännu godare efter en natt i kylen.
Läs mer -
Benbuljong på oxsvans (AIP)
AIP. Koka benbuljong med nyttiga aminosyror – samtidigt som du kokar mört och gott oxsvanskött. (Se recept på ragu separat om du vill slå två flugor i en smäll).
Läs mer -
Zucchiniost (AIP)
AIP. Detta är en ersättning för ost som smakar väldigt likt ost tack vare näringsjästen.
Läs mer -
Kimchi utan chili (AIP)
AIP. Kimchi innehåller probiotika, goda mjölksyrabakterier. Använd salt utan jod i och med att jod är bakteriedödande.
Läs mer -
Surkål – liten burk (AIP)
AIP. Ett enkelt recept på en liten burk surkål. Ofta är det recept på flera kilo surkål och då blir det en större apparat. Därför plockade vi fram ett recept på bara en liten burk. Det går naturligtvis utmärkt att dubbla receptet. Använd salt utan jod då jod tar död på de värdefulla bakterierna.
Läs mer -
Köttfond (AIP)
AIP. Koka fond på grönsaksrester och en bit märgben. Märgben finns att köpa billigt frysta och ger god smak på fond. Gör till en vana att samla ihop spill från grönsaker i en påse och förvara i frysen tills dess att det är dags att koka fond.
Läs mer -
Salsa på nektarin (AIP)
AIP. En kall salsa med mycket smak tack vare citrongräs, rödlök och lime. Det söta kommer från nektarin och avokado. Passar bra som tillbehör till fisk eller grillat.
Läs mer -
Klibbigt ”ris” med thaismak (AIP)
AIP. Klibbigt ris på stekt riven blomkål med smaker av kokosmjöl, kokos,koriander, lime och citrongräs. Gillar du inte koriander kan du hoppa över det eller använda t ex timjan istället.
Läs mer -
Beamajo (Paleo)
PALEO. Beamajo är en paleovariant bearnaisesås. Den är gjord som en majonnäs eftersom den är gjord på olja istället för smör.
Läs mer -
BBQ-sås med rabarber (AIP)
AIP. En sötsur BBQ-sås som passar till grillat. Pensla på kött och grönsaker som glaze eller ät som tillbehör.
Läs mer -
Blomkålshummus (AIP)
AIP/PALEO. Krämig, mild med viss syrlighet. En god ersättning till vanlig hummus som passar bra som dippsås eller tillbehör till grillat och stekt kött eller kyckling.
Läs mer -
Rödbetor med lime (AIP)
AIP/PALEO. Rödbetor marinerade i lime, olivolja, salt och kryddor. Gott till fisk men även som tillbehör till grillat.
Läs mer -
Sparris och fänkålssallad (AIP)
AIP/PALEO. Fräsch, krispig sallad med bara två ingredienser – hyvlad färsk sparris och fänkål. Dressing på olivolja och citron.
Läs mer -
Nomatsås (AIP)
AIP/PALEO.Inom AIP utesluter man tomater och då finns en god ersättning till tomatsås. En sås som både ser ut och som smakar som tomatsås – helt utan tomater. Passar bra när man vill ha en smakrik dippsås eller som bas till AIP-pizza eller köttfärssås. Den hemliga ingrediensen är kalamata-oliver som ger en smak av umami samt en kombination av kryddor.
Läs mer -
Sötpotatissallad med bacon (AIP)
AIP/PALEO. En fräsch superenkel sallad med kokt och tärnad, kall sötpotatis som grund. För den goda sältan använde jag lite stekt bacon, men det går bra med prosciutto eller bara lite extra salt för en vegetarisk variant.
Läs mer -
Sillsallad (AIP)
AIP/PALEO. Sillsallad är gjord på inlagda rödbetor. Rödbetor är naturligt rika på nitrat. När du äter nitratrik mat ökar nivåerna av kväveoxid i kroppen som ger förbättrad cirkulation och på sikt även sänkt/reglerat blodtryck.
Läs mer -
Morotsbiffar (Paleo)
PALEO. Saftiga vegetariska morotsbiffar med ingefära, ägg och lök. För att få en bra textur på biffarna, stek dem ett par minuter på sidan och vänd fyra gånger. De blir då lite lika vårrullar, speciellt om man steker i en grillpanna!
Läs mer -
Stekt kokbanan Puerto Rican (AIP)
AIP/PALEO. Stek kokbanan som man gör i Puerto Rico. Där kallar man detta för tostones. De blir en utmärkt ersättning till pommes eller kan ätas som snacks. Salta och krydda med t ex chili (uteslut vid AIP) eller torkad basilika, oregano eller persilja.
Läs mer -
Biffar med morot, ingefära och gurkmeja (AIP)
AIP/PALEO. Köttfärsbiffar laddade med nyttigheter som gurkmeja, ingefära och persilja. De rivna morötterna får biffarna att hålla i hop bra. Servera med koks blomkål och broccoli.
Läs mer -
Äppelchutney (AIP)
AIP. Äppelchutney är gott som tillbehör till kötträtter. Denna håller minst en vecka i kylskåpet. Den går också bra att frysa in.
Läs mer