• Fira påsk med läkande AIP-kost

    Påsken är en högtid som förknippas med glädje, vår, äggletning, umgänge med nära och kära – och givetvis massor av god mat och godis. I tider som dessa kan det verka lite extra utmanande att planera ihop en meny som är anpassad efter den läkande AIP-kosten. Därför har vi samlat några bra tips som du kan följa här.

     

    Handla gärna maten i förväg

    Handla gärna tre dagar i förväg så att du har gott om tid på dig att planera. På så sätt undviker du även potentiell stress som kan uppstå. Om det är möjligt, dela upp dina inköp i flera omgångar. Köp till exempel pyssel och dekorationer tidigt, och lämna färskvaror till en dag närmare firandet. Detta minskar även risken för att färska varor blir dåliga.

     

    Om du är bortbjuden så kan det vara bra att förklara din situation för din värd i förväg. De flesta är villiga att anpassa menyn eller låta dig ta med egna rätter.

     

    Planera innan du går till butiken

    Innan du går till butiken är det bra om du tar dig tid att noggrant planera dina måltider och eventuella aktiviteter under påsken. Detta inkluderar allt från huvudrätter, sidorätter, efterrätter och påskgodis som är godkänt enligt AIP. Att ha en detaljerad lista hjälper dig att handla mer effektivt och minska risken för att du glömmer något viktigt.

     

    Se även till så att du har tillräckligt med utrymme i ditt kylskåp och frys för att lagra matvaror, samt tänk på hur du ska förvara det som blir över. Det kan vara värt att rensa ut i kylen och frysen några dagar innan du gör dina inköp.

     

    Förbered mat och efterrätter i förväg

    För livsmedel som kan förberedas i förväg, som vissa bakverk och godis, så är det bra att göra dessa några dagar innan påsken. Detta minskar inte bara din belastning på själva högtidsdagen utan ger också maten tid att utveckla sina smaker. Gör även gärna alla efterrätter inklusive godis två eller tre dagar före påskafton (eller ännu tidigare om du har möjlighet).

     

    Välj bra kvalitet på det du köper

    Lägg lite extra slantar på bra kvalitet. Köp gärna frigående eller ekologisk kyckling, vildfångad lax och svenskt lammkött. För att få ner priset så kan det löna sig att kika runt lite. De flesta av de större matbutikerna brukar fylla sina butiker med kött, fisk och fågel av bra kvalitet kring högtiderna. Titta gärna igenom annonsblad och sök online efter bra klipp!

     

    Tips på recept till påskbordet

    Alla recept som vi tipsar om nedan finns att hitta i vår AIP-receptbank för dig som är medlem. Är du inte redan medlem är du varmt välkommen att starta en provperiod på 14 dagar gratis.

    Starta en gratis provperiod här.

     

     

    Förrätter:

     

    Sötpotatissnittar med guacamole och varmrökt lax

    Sötpotatissnittar med guacamole, dill och varmrökt lax. Festliga snittar med bottnar på rostad sötpotatis.

     

    Laxtartar med avokado och pepparrotskräm

    Laxtartar med ett lager finhackad lax, ett lager med mosad avokado och till detta en krämig sås med pepparrot och gräslök. Gott som liten förrätt eller på högtidsbordet.

     

    Grönkålsbiffar med räkor

    Dessa biffar är fulla av mixad kokt grönkål och det som binder ihop biffarna är avokado, kassavamjöl och jordmandelmjöl. Toppa med en handfull räkor och pressad citron.

     

    Huvudrätter:

     

    Sötpotatisbiffar med varmrökt lax

    Saftiga sötpotatisbiffar som du lagar i ugnen. Servera med en kall örtsås och valfri rökt eller varmrökt fisk. Här valde vi röding, som är en fet fisk och full av omega 3. Sötpotatis innehåller betakaroten som omvandlas till A-vitamin i kroppen, vilket är bra för bland annat synen.

     

    Laxida med romsås och ugnsrostad vitlök, lök, sötpotatis och jordärtskocka

    Laxsida i ugn med rostade rotsaker och romsås. Denna rätt görs på en och samma plåt i ugnen vilket gör det enkelt i köket. Rosta sötpotatis, vitlök, lök och jordärtskocka och citron först, lägg sedan in laxsidan de sista 12 minuterna. Romsåsen gör du på kokosgrädde, salt, citronjuice och rom.

     

    Lammkotlett med kantareller

    Lammkotlett med vitlök, kantareller, sparris och timjan. Servera med en melon- och nektarinsallad med mynta. Mynta är väldigt gott till just lamm.

     

    Till fikat:

     

    Kola med apelsinsmak

    En kola som inte behöver kokas, gjord på dadlar och kokosolja. Smaksätt med carob vid AIP eller vanlig kakao/kaffe vid paleo. Apelsin är gott som smak, men du kan variera med vanilj, pepparmint eller lime.

     

    Vaniljpannacotta med kräm på mango och passionsfrukt

    Pannacotta med vanilj som är gjord på kokosgrädde blir söt och len. Den passar perfekt ihop med en lite syrlig kräm på mango och passionsfrukt.

     

    Snittar på våffla med lax/rom, rödlök och kall dillsås

    Munsbitar gjorda av våfflor toppade med antingen lax eller stenbitsrom tillsammans med rödlök, dill och kall dillsås.

     

    Mjuk citronkaka med ingefära

    En citronkaka med smak av banan och ingefära. Perfekt till fikat. Kakan är ganska saftig tack vare mosad banan. Pudra lite kokosmjöl över kakan för en fin finish.

     

    Kolasnittar med kokos

    Sega och goda kolasnittar med massvis av kokos! Perfekt att ha till fikat och som liten kaka att bjuda på. Det behövs en blandning av kokosmjöl, jordmandelmjöl och arrowrot för att kakan ska få den karakteristiska, lite sega konsistensen.

    Taggar:

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments