• MCT-olja – nyttigt och ger bra med energi

  Att MCT-olja ger snabb extra energi och är bra för både tarmen och hjärnan är det många som känner till. Men visste du att den också hjälper till att stötta lindring av symtom vid autoimmun sjukdom och histaminintollerans? Och vad är det egentligen som gör MCT-oljan så bra? I den här artikeln går vi igenom alla dess fördelar! Ett tips är att äta lite varje dag för bäst effekt.

   

  Vad är MCT?

  MCT är en förkortning av ”Medium Chain Triglycerides” vilket på svenska betyder medellånga mättande fettsyror. Och det är just dessa fettsyror och dess korta kedjelängd som ger oljan de unika egenskaperna.

   

  MCT finns i många typer av oljor, men det vi kommer att referera till i den här artikeln är den mest välkända MCT-oljan som utvinns ur kokosoljan. MCT-olja är dock inte att jämnställa med kokosolja – och längre ner i artikeln reder vi ut skillnaden mellan de båda oljorna.

   

  Här hittar du märken på MCT-olja som vi rekommenderar och själva använder.

   

  Därför är MCT-olja extra hälsosamt

  Eftersom att MCT-olja kommer in i blodomloppet direkt utan att gå via gallan först (vilket exempelvis olivolja gör) så omvandlas det snabbt till energi.

   

  Fettsyrorna som du får i dig av MCT-oljan omvandlas till ketoner i levern vilket kan användas som bränsle av alla celler i kroppen, inklusive hjärncellerna. Resultatet blir att du känner dig piggare och mer alert, precis som man gör av socker – fast utan att få ”energi kraschen” som sker efter en stund när du ätit just socker.

   

  Man kan därför kortfattat säga att MCT-olja ger en turboeffekt när du behöver extra energi!

   

  Förutom detta så kan MCT-oljan även öka aktiviteten av det enzym som hämmar histamin (diaminoxidas), vilket är bra om man är känslig för histamin eller lider av histamintollerans. Något som är alltmer vanligt idag.

   

  Andra egenskaper som MCT-oljan har är att den bidrar med en ökad mättnadskänsla och även hjälper till att snabba på ämnesomsättningen i kroppen.

   

  Varför är MCT-olja bra vid autoimmun sjukdom?

  Både kokosolja och MCT-olja har antibakteriella egenskaper och har även visat sig kunna minska produktionen av proinflammatoriska cytokiner. Det är därför extra bra att ta MCT-olja om man har en autoimmun sjukdom eftersom antalet cytokiner ofta är förhöjda i kroppen vid kroniska inflammatoriska sjukdomar.

   

  MCT-olja hälper även till att öka produktionen av slem i tunntarmen samt stötta läkningen av tarmens slemhinna. På så sätt hjälper du till att hålla tarmen i topptrim, vilket bidrar till att påskynda läkning av en läckande tarm vilket också är signifikativt vid autoimmuna sjukdomar.

   

  Vad rekommenderar vi för MCT-olja?

  Det finns många olika märken på MCT-olja att välja mellan, vilket kan göra det svårt att välja. Här hittar du MCT-olja som vi själva använder och rekommenderar.

   

  Få ut bäst effekt av MCT-oljan

  Det är bra att göra det till en vana att tillaga din mat i kokosolja och ta MCT-olja som dagligt tillskott. Ett tips är att börja med 1-2 tsk om dagen eftersom att MCT-olja kan ha en laxerande effekt. Du kan sedan successivt höja till 1 msk om dagen i takt med att din kropp vänjer sig.

   

  Ett populärt alternativ är att lägga till lite MCT-olja i en varm dryck. Vi har ett gott recept på varm choklad som du kan göra med kakao (godkänt inom paleo) eller carob (godkänt som ersättning till kakao när du äter enligt AIP). Du hittar receptet här.

   

  varm choklad aip/paleo

   

  Kokosolja eller MCT-olja? Vad ska jag välja?

  Både kokosolja och MCT-olja har antiinflammatoriska egenskaper men kokosolja är bättre och mer ekonomiskt att använda vid både matlagning och bakning inom antiinflammatorisk kost.

   

  MCT-olja är ett koncentrat av de nyttiga fettsyrorna som finns i kokosolja och därför behöver du bara en liten mängd för att uppnå dess positiva egenskaper – en tesked MCT-olja motsvarar hela 6 matskedar kokosolja!

   

  Här kan du läsa en större artikel om kokosolja, där hittar du även tips på vilka märken vi rekommenderar.

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments