• Tips för att gå upp i vikt inom läkande AIP-kost

  De allra flesta vill antingen gå ner i vikt eller behålla sin vikt under tiden man äter enligt den läkande AIP-kosten. Men vad gör du om du istället vill gå upp i vikt? Detta kan vara en stor utmaning eftersom du naturligt går ner eller stabiliserar din vikt när du följer kostupplägget. Här delar vi därför med oss av våra fyra bästa tips kring vad du kan göra när du vill öka på några kilon.

   

  Hur gör du för att gå upp i vikt?

  Ett tips är att äta enligt en uttänkt plan i en vecka (där du använder dig av råden nedanför) och därefter lägga till eller ta bort mat beroende på hur din vikt förändras enligt dina önskemål.

   

  1. Ät mer rotfrukter

  Lägg till extra rotfrukter till dina måltider, eller byt ut de grönsaker som föreslås mot rotfrukter (om det inte redan är det i receptet). Rotfrukter innehåller mer kolhydrater vilket är att föredra om du vill stabilisera eller ha en önskad viktuppgång.

   

  Här är exempel på vad du kan byta ut:

  Grönsaker med kolhydrater är de grönsaker som växer ovan jord, t ex zucchini, broccoli, blomkål, spenat, sparris, grönkål, brysselkål och vitkål. Byt gärna ut dessa mot grönsaker som växer under jord istället, t ex sötpotatis, morötter, palsternacka, rödbeta, svartrot, kålrot eller rotselleri.

   

  2. Lägg till AIP-bröd

  När du äter enligt läkande AIP-kost går det utmärkt att baka bröd som är gjorda på AIP-godkända mjöler. Två mjöl som är extra bra vid viktuppgång är kokosmjöl och kassavamjöl. Du kan välja fritt bland våra olika brödrecept i receptbanken, Några av våra mest omtyckta recept är proteinbröd, knäckebröd, brytbröd och bananbröd. Ett tips är att baka mycket på en gång och frysa in. Lägg sedan till en skiva bröd till varje måltid. Som pålägg kan du med fördel använda dig av mosad avokado eller göra vårt AIP-smör som är gjort på kokosolja och näringsjäst.

   

  3. Ät extra frukt

  Vid AIP är det bra att vara restriktiv med frukt och äta max 2-3 frukter eller 2-3 dl bär om dagen. Detta beror på att frukt innehåller mycket fruktos som i stora mängder kan driva på inflammation i kroppen. Men när du vill gå upp i vikt kan du lägga till lite extra frukt – se bara till att det inte ersätter dina andra måltider. Ät gärna frukt tillsammans med fett som kokosolja, kokosgrädde eller riven kokos. Ett bra exempel på godsaker som innehåller mycket kostfibrer, fett och lite extra kolhydrater och som kan ge dig en lite skjuts i viktuppgång är dadelbollar, kakor på jordmandelmjöl, carob-chokladpudding, chokladrutor med carob, fruktsallad med kokosgrädde eller AIP-äppelpaj. Du hittar mängder av godsaker i receptbanken.

   

  4. Ät vitt ris

  Vitt ris ingår inte i AIP-upplägget eftersom det är ett spannmål med väldigt lite näring. Det är också en del personer som reagerar på ris – främst råris, svart eller rött ris då dessa sorter innehåller antinutrienter som kan störa tarmens känsliga slemhinna. Men vitt jasminris eller basmatiris är bra att lägga till för att du ska gå upp några extra kilon, eller behålla din önskade vikt och inte gå ner mer. Börja med att lägga till en dl kokt vitt ris som du sköljer väl till dina AIP-måltider. När du nått din önskade vikt så kan du ta bort ris från din kost.

   

  På vår medlemssida hittar du samtliga recept vi tipsar om i artikeln. Är du inte redan medlem så är du varmt välkommen att testa på medlemskapet 14 dagar helt gratis för att se om det är något för dig.

   

  Vill du ha tips på hur du istället gör för att gå ner i vikt med AIP så har vi skrivit en artikel om det här!

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  1 Kommentar
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Lolo
  Lolo
  8 månader sedan

  Jättebra info! Känt mig så nervös nu när jag börjar jag inte ska få i mig nog mat och tyna bort… Nu blir de ris och dadelbollar, kommer dock inte gå upp i vikt tror jag men får behålla mina kilon😂