• Kokosolja och dess nyttigheter

  Varför är kokosolja nyttigt och vad innehåller den? Visste du att kokosolja är bra för upptag av vissa vitaminer och att den hjälper dina goda bakterier i tarmen? I denna artikel går vi på djupet med kokosoljans nyttigheter.

   

  Innehållsförteckning:

  1. Detta är kokosolja

  2. Vad innehåller kokosolja?

  3. Kokosolja och vitaminer

  4. Bra för tarmhälsan

  5. Vilken sort är bäst?

   

   

  Detta är kokosolja

  Kokosolja är den olja man får fram när man pressar fruktköttet i kokosnötter. När oljan separeras från fruktköttet har den en klar färg. Den är flytande vid 25 ° C och eftersom den framställs i länder där det ofta är över 25 grader varmt så heter det just olja och inte fett då den är flytande.

   

  Kokosolja håller väldigt bra eftersom den oxiderar (bryts ner) långsamt. Du kan ha kokosolja framme i skafferiet i upp till två år utan att den förstörs. Dessutom är den bra i matlagning eftersom den tål att hettas upp utan problem till 180°.

   

   

  Vad innehåller kokosolja?

  Kokosolja är ett nyttigt mättat fett. Det som gör det nyttigt är att ca 85 % av oljan består av medellånga fettsyror som kallas för MCT, en förkortning av Medium Chain Triglycerides. Dessa fettsyror är speciella för att de går direkt från tarmslemhinnan till levern, där de bland annat omvandlas till så kallade ketoner. Processen kallas för ketogenes och pågår i kroppen naturligt när vi fastar, äter kolhydratfattig kost och när vi sover – och när vi äter MCT från t ex kokos.

   

  Ketoner transporteras via blodet (utan hjälp av insulin) till hjärnan och förser den med energi. Därför kan man uppleva att man blir extra pigg snabbt efter att man ätit en matsked kokosolja. Alltså ett bra tips om du vill ha igång kroppen – och magen – på morgonen. Kokosolja har nämligen också en viss laxerande effekt och är bra om man är lite hård eller trög i magen.

   

  Det går utmärkt att köpa enbart MCT-olja på flaska om man vill ha det i ren form. Var lite försiktig bara så du inte överdoserar då den som sagt kan vara laxerande, men en matsked i en kopp te eller kaffe på morgonen funkar fint för de flesta.

   

  Kokosolja och vitaminer

  Att äta kokosolja är viktigt av många andra anledningar. T ex så behövs det ju fett för att vi ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och K-vitamin.  Utan olja eller fett förs vitaminerna ut genom urin och avföring.

   

  Fettlösliga vitaminer

  De viktiga fettlösliga vitaminerna hittar du naturligt i en vanlig antiinflammatorisk kost. Här kommer några förslag på råvaror och också förklaring på vad dessa vitaminerna är bra för.

   

  A-vitamin har betydelse för synen, immunförsvaret, fortplantningsförmågan och slemhinnornas funktion. A-vitamin finns i inälvsmat, framförallt lever, samt i ägg, grönsaker och rotfrukter som morötter och butternutpumpa.

   

  D-vitaminer är viktiga för skelettet och tänderna. D-vitamin är också viktigt när man har en autoimmun sjukdom då det ofta kan länkas till D-vitaminbrist. D-vitamin bildas i huden från solstrålning utomhus men finns även i svamp och fet fisk som sill, lax och makrill.

   

  E-vitamin är viktig som en fettlöslig antioxidant som då skyddar cellmembranen mot angrepp från fria radikaler och har även betydelse för de röda blodkropparnas funktion. Du hittar E-vitamin i ägg, frön, nötter och grönsaker som broccoli, spenat, avokado, oliver och brysselkål.

   

  K-vitamin krävs för att blodet ska kunna koagulera och är även viktig för bentätheten. K-vitamin kan både bildas av bakterier i tarmen och tillföras via maten. Det finns i bland annat i broccoli, spenat och brysselkål.

   

  Summa summarum: När du äter dessa antiinflammatoriska råvaror vi räknat upp så är det viktigt att du också äter fett, förslagsvis kokosolja. Kokosoljan i sig självt innehåller också mineraler som järn, fosfor och zink.

   

   

  Bra för tarmen

  Kokosoljan förbättrar inte bara upptaget av fettlösliga vitaminer, utan även mineraler och aminosyror. En av de medellånga fettsyrorna, laurinsyra, omvandlas i tarmen till något som heter monolaurin. Detta hjälper immunförsvaret mot virus- och bakterieangrepp.

   

  En av de andra syrorna, kaprylsyran, gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och speciellt mjölksyrabakterier (laktobaciller). Kaprylsyran som finns i kokosoljan har nämligen visat sig ha en ph-reglerande effekt i tarmen. Detta skapar en gynnsam miljö för de nyttiga tarmbakterierna.

   

  Vilken sort är bäst?

  Kokosolja har använts till matlagning över hela världen under tusentals år. Den tål som sagt hög upphettning och är därför perfekt att steka eller fritera i.

   

  I Sverige har vi fram till för ca 10 år sedan bara kunnat få tag i det silvriga paketet med kokosfett man använde till t ex ischoklad. Detta är icke att förväxla med den nyttiga kokosoljan då det är ett industriellt processat fett med hälsofarliga transfetter. (Gör ischoklad med den nyttiga kokosoljan istället).

   

  Välj en ekologisk och kallpressad kokosolja. Bra märken är t ex Kung Markatta och Renée Voltaire. Vill du ha en kokosolja som inte smakar kokos så rekommenderar vi också Renée Voltaire. En del andra smakneutrala sorter innehåller citronsyra (E330). Citronsyra är ofta tillverkad av svartmögel vilken kan bidra till bland annat allergiska reaktioner.

   

  För att få alla hälsoeffekter från kokosolja bör man äta en ren antiinflammatorisk kost med hela råvaror som är fri från socker, gluten och mejerier. Vi rekommenderar dock autoimmun kost om man har autoimmuna sjukdomar, allergier, IBS eller kronisk värk. Där ingår kokosolja som en basvara i recepten.

   

  Om du bestämmer dig för att börja med autoimmun kost kan det vara väldigt bra att ingå i en gemenskap där man kan få råd, tips och stöd. I vår medlemsklubb Paleoklubben hittar du allt detta. Där ligger fokus på att stötta medlemmarna kring kost och tillfrisknande och vi har även en egen FB-grupp där vi ger enklare kostrådgivning. Dessutom får man tillgång till mängder av fakta, löpande veckomenyer med inköpslistor, AIP-skola med mera.

   

  BLI MEDLEM – 14 DAGAR GRATIS

   

  Välkommen!

  Cecilia Nisbet Nilsson. Lc kostrådgivare och hälsokonsult.

   

  Referenser:

  https://kurera.se/ge-bransle-at-hjarnan-med-mct-olja/

  http://www.jonasbergqvist.se/fettforbranning-och-ketos

  https://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/

  https://www.netdoktor.se/vikt-kost/kosttillskott-vitaminer/artiklar/fettlosliga-vitaminer-a-d-e-k-vitamin/

   

   

  Kommentarer

  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments