• D-vitamin – hjälper till att motverka sjukdom

  Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Har du kontrollerat dina nivåer? Brist kan leda till mängder av symtom som benskörhet, depression, muskelvärk men kan även kopplas till autoimmun sjukdom. I den här artikeln går vi igenom vad D-vitamin är bra för, var du kan kolla upp dina nivåer och tips på hur du kan få i dig mer.

   

  Hur bildas D-vitamin?

  D-vitamin är egentligen inte en vitamin i traditionell mening, utan består av en grupp steroider som tillsammans fungerar som ett steroidhormon. Hormoner beter sig lite annorlunda i kroppen jämfört med vitaminer. Deras huvuduppgift är att aktivera eller inaktivera olika gener. Forskning visar att D-vitamin påverkar upp till 2000 olika gener i kroppen!

   

  Den främsta källan till D-vitamin för oss människor bildas när solens ultravioletta strålar träffar vår hud. I huden är det vårt kolesterol som i sin tur bildar D3-vitamin. Denna förening genomgår sedan ytterligare omvandlingar i levern, njurarna och andra organ, för att till slut bli den aktiva slutprodukten kalcitriol.

   

  Tillskott med D-vitamin

  Tips är att ta tillskott av bra kvalitet och som innehåller en liten mängd olja eftersom vitaminet är fettlösligt. Här är ett bra tillskott som vi själva använder oss av.

   

  Vad leder brist av kalcitriol till?

  Kalcitriol är nödvändigt av flera anledningar, särskilt för att vi ska kunna ta upp kalcium från kosten via tunntarmen. Vid brist på kalcitriol sjunker så småningom kalciumhalten i blodet. För att motverka denna brist börjar kroppen istället att laka ut skelettet för att frigöra kalcium, något som kan leda till benskörhet.

   

  benskörhet

   

  Benskörhet är mer förekommande bland äldre personer, eftersom vår förmåga att producera D-vitamin genom solljus minskar med åldern. Dessutom är benskörhet vanligare i norden jämfört med många andra delar av världen. Detta kan till stor del förklaras av de mörka vintermånaderna.

   

  En brist på kalcitriol (den aktiva formen av D-vitamin) kan påverka nästan alla celler i kroppen. Denna brist kan leda till allt från okontrollerad celldelning till överaktivering av immunförsvaret. D-vitamin är även nödvändigt för att aktivera viktiga immunceller såsom makrofager, B-celler och T-celler, som skyddar oss mot externa hot såsom virus, parasiter och sjukdomsframkallande bakterier.

   

  Forskare har känt till att D-vitamin skyddar mot bakterieangrepp i över 150 år. Exempelvis började man redan 1849 ge D-vitaminrik torskleverolja till patienter som led av tuberkulos. Denna sjukdom orsakas ju av en bakterie som benämns Mycobacterium tuberculosis.

   

  Fler symtom på D-vitamin brist

  Brist på D-vitamin kan, förutom att orsaka benskörhet och ett sämre immunförsvar, även leda till:

   

  • Värk i benen, så kallad skelettvärk
  • Ömhet i musklerna
  • Kramper i musklerna
  • Svårighet med koncentrationen
  • Depression och nedstämdhet
  • Hjärtsjukdomar
  • Övervikt

   

  D-vitaminbrist och autoimmun sjukdom

  Länken mellan D-vitaminbrist och autoimmun sjukdom hittar man i immunsystemet. För det är när immunförsvaret blir överaktiverat som det börjar attackera den egna kroppens vävnader.

   

  Exempel på autoimmuna sjukdomar, där man också hittat D-vitaminbrist hos patienterna, är reumatoid artrit (RA), multipel skleros (MS), systemisk lupus erythematosus (SLE), hypotyreos, och systemisk skleros. Det finns även misstankar om att D-vitaminbrist kan vara kopplat till IBS, alltså kroniska magproblem.

   

  Det finns också ett tydligt samband mellan långa, mörka vintrar, D-vitaminbrist och förekomsten av autoimmuna sjukdomar. I länder som är belägna längre från ekvatorn observerar man en högre frekvens av individer med autoimmuna sjukdomar. Idag uppskattar man att över 100 autoimmuna sjukdomar och ytterligare 40 immunrelaterade tillstånd identifierats, och antalet ökar för varje år. Bara i Sverige beräknas över en miljon människor lida av någon form av autoimmun sjukdom, med ett förmodat stort mörkertal.

   

  Ta tester

  Det är viktigt att regelbundet kontrollera sina hälsovärden, särskilt vid kronisk inflammation eller autoimmun sjukdomar. Det kan du enkelt göra på din lokala vårdcentral, till exempel genom att beställa en hälsokontroll via Werlabs. Där kan du samtidigt få information om dina nivåer av andra vitaminer, mineraler, kolesterol och mycket mera.

   

  Det är klokt att göra det till en vana att kontrollera sina D-vitaminnivåer på senhösten. På det sättet kan du avgöra hur mycket tillskott du behöver under perioden från oktober till mars. Att sola under vintern ger nämligen inte mycket D-vitamin, eftersom UVB-strålarna filtreras bort i atmosfären när solen står låg. Det är istället under sommarmånaderna, från maj till september, som kroppen kan producera D-vitamin i tillräckliga mängder.

   

  Hur får  man i sig D-vitamin via maten?

  Det finns också D-vitamin i olika livsmedel i form av både D2 och D3. Du får i dig varianten D2 (ergosterol) via växter och D3 (kolekalciferol) när du äter animaliska produkter.

   

  Några av de bästa källorna för D-vitamin inkluderar:

  • Fet fisk: lax, röding, regnbåge, sill, abborre, strömming, makrill, ål, och gös.
  • Fiskleverolja.
  • Ägg.
  • Gräsbeteskött: lamm, nöt och viltkött.
  • Inälvsmat: lever och njure från kyckling, lamm, kalv eller vilt.
  • Svamp: särskilt torkade sorter som kantareller, trattkantareller och murklor.

   

  Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) under den solfattiga perioden av året, som sträcker sig från oktober till mars, är för de flesta individer 1000 IE per dag. Har du en autoimmun sjukdom, benskörhet eller kronisk inflammation så ligger rekommendationerna på mellan 2000 IE till 4000 IE om dagen.

   

  Checklista! Så här gör du för rätt nivå:

  • Börja med att ta prover och kolla din dagsaktuella nivå. Om du har brist så ät tillskott i högre dos i tre månader.
  • Ta blodprov igen. Om du har tillräckligt med D-vitamin kan du nu sänka dosen.
  • Tänk på att köpa D-vitamin med olja eftersom det är fettlösligt. Att ta det bara ihop med mat räcker inte alltid.
  • Se till att exponera huden för solljus regelbundet under sommarmånaderna.
  • Ät mycket av de livsmedel som innehåller D-vitamin.

   

   

  Källor:

  Sand et al. (2006) Människokroppen: Fysiologi och anatomi Kapitel 6

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651966/

  https://www.intechopen.com/books/fads-and-facts-about-vitamin-d/plant-sources-of-vitamin-d-and-its-medicinal-application-in-sub-sahara-africa

  https://www.intechopen.com/books/vitamin-d-deficiency/vitamin-d-and-autoimmune-diseases

  https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/endokrinologi/d-vitaminbrist/

  Läkartidningen. Arkiverad 4 maj 2012 hämtat från the Wayback Machine.

  mcoff, Elisabet m.fl. (2012).

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments