• D-vitamin – hjälper till att motverka sjukdom

    Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Har du kollat dina nivåer? Brist kan leda till mängder av symtom som benskörhet, depression, muskelvärk men kan även kopplas till autoimmun sjukdom och cancer. I den här artikeln går vi igenom vad D-vitamin är bra för, var du kan kolla upp dina nivåer och tips på hur du kan få i dig mer.

     

    Hur bildas D-vitamin?

    D-vitamin är egentligen inte en vitamin utan består av en grupp av flera steroider som tillsammans fungerar som ett steriodhormon. Hormoner reagerar lite annorlunda i kroppen jämfört med vitaminer. Deras främsta uppgift är att slå av och på olika gener, och forskning visar att D-vitamin styr upp mot 2000 olika gener i kroppen!

     

    Den överlägset främsta källan till D-vitamin bildas hos oss människor när solens ultravioletta strålar når huden. I huden är det vårt kolesterol som i sin tur bildar D3-vitamin. Via levern, njurarna och många andra organ omvandlas det till slut till den aktiva slutprodukten kalcitriol.

     

    Tillskott med D-vitamin

    Tips är att ta tillskott av bra kvalitet och som innehåller en liten mängd olja eftersom vitaminet är fettlösligt. Här är ett bra tillskott som vi själva använder oss av.

     

    Vad leder brist av kalcitriol till?

    Kalcitriol behövs av många olika anledningar, bland annat för att vi ska kunna ta upp kalcium från kosten via tunntarmen. Med brist på kalcitriol sjunker så småningom kalciumhalten i blodet. För att kompensera denna brist börjar kroppen att laka ut skelettet på kalcium istället, vilket leder till benskörhet.

     

    benskörhet

     

    Benskörhet är vanligare hos äldre personer eftersom vår förmåga att tillverka D-vitamin via solljus avtar med åldern. Benskörhet är också vanligare i Norden än på många andra håll i världen, vilket till en stor del kan bero på det mörka vinterhalvåret.

     

    För lite kalcitriol påverkar i stort sett alla celler i kroppen. Brist kan leda till allt från okontrollerad celldelning (cancer) och överaktivering av immunförsvaret vilket leder till inflammation. D-vitamin behövs också för att aktivera immunceller som makrofager, B-celler och T-celler som i sin tur skyddar oss mot yttre angrepp i form av virus, parasiter och sjukdomsframkallande bakterier.

     

    Att D-vitamin skyddar mot bakterieangrepp har man vetat om i över 150 år. Redan 1849 gav man till exempel d-vitaminrik torskleverolja till patienter med turberkulos. Denna sjukdom orsakas ju av en bakterie som kallas mycobacterium tuberculosis.

     

    Fler symtom på d-vitamin brist

    Brist på D-vitamin kan, förutom benskörhet, cancer och sämre immunförsvar, även leda till:

    • Värk i benen, så kallad skelettvärk
    • Ömhet i muskler
    • Kramper i musklerna
    • Koncentrationssvårigheter
    • Depression och nedstämdhet
    • Hjärtsjukdom
    • Övervikt

     

    D-vitaminbrist och autoimmun sjukdom

    Länken mellan D-vitaminbrist och autoimmun sjukdom hittar man i immunsystemet. För det är när immunförsvaret blir överaktiverat som det börjar attackera den egna kroppens vävnader.

     

    Exempel på autoimmuna sjukdomar, där man också hittat D-vitaminbris hos patienterna, är: reumatoid artrit (RA), multipel skleros (MS), SLE, hypotyreos och systemisk skleros. Man tror också att det kan hänga ihop med IBS, alltså kroniska magproblem.

     

    Det finns också ett tydligt samband mellan en lång mörk vinter, d-vitaminbrist och autoimmuna sjukdomar. I de länder som ligger längst från ekvatorn hittar man flest människor med autoimmuna sjukdomar. Idag räknar man med att det finns upp mot 100 olika autoimmuna sjukdomar och siffran stiger för varje år som går. Bara i Sverige finns det över 1 miljon som har någon form av autoimmun sjukdom, med ett förmodat stort mörkertal.

     

    Ta tester

    Det är viktigt att man kollar sina värden regelbundet, framförallt om man lider av kronisk inflammation eller autoimmun sjukdom. Det kan du enkelt göra på närmaste vårdcentral, till exempel genom att beställa en hälsokontroll via Werlabs. Där kan du samtidigt få en uppdatering kring dina nivåer av andra vitaminer och mineraler, kolesterol och mycket mera.

     

    Det är bra att ta för vana att kolla upp sina värden av D-vitamin på senhösten. På så vis vet du hur mycket tillskott du behöver under perioden oktober till mars. Det hjälper nämligen inte mycket att sola på vintern heller eftersom UVB-strålar filtreras bort i atmosfären när solen står lågt. Det är under sommarhalvåret, maj till september, som kroppen kan producera D-vitamin i tillräcklig mängd.

     

    Hur får  man i sig d-vitamin via maten?

    Det finns också D-vitamin i olika livsmedel i form av både D2 och D3. Du får i dig varianten D2 (ergosterol) via växter och D3 (kolekalciferol) när du äter animaliska produkter.

     

    Här är några av de bästa källorna för D-vitamin:

    • Fisk som lax, röding, regnbåge, sill, abborre, strömming, makrill, ål och gös.
    • Fiskleverolja
    • Ägg
    • Gräsbeteskött från lamm, nöt och viltkött.
    • Inälvsmat. Lever, njure från kyckling, lamm, kalv eller vilt.
    • Svamp, främst torkad svamp som kantareller, trattkantareller och murklor.

     

    Rekommenderat dagligt intag, det som kallas RDI, under den solfattiga tiden på året (oktober till mars) är för alla individer 1000 IE per dag. Har du en autoimmun sjukdom, benskörhet eller kronisk inflammation så ligger rekommendationerna på mellan 2000 IE till 4000 IE om dagen.

     

    Checklista! Så här gör du för rätt nivå:

    • Börja med att ta prover och kolla din dagsaktuella nivå. Om du har brist så ät tillskott i högre dos i tre månader.
    • Ta blodprov igen. Om du har tillräckligt med D-vitamin nu kan du sänka dosen.
    • Tänk på att köpa D-vitamin med olja eftersom det är fettlösligt. Att ta det bara ihop med mat räcker inte alltid.
    • Se till att exponera huden för solljus regelbundet under sommarmånaderna.
    • Ät mycket av de livsmedel som innehåller D-vitamin.

     

     

    Källor:

    Sand et al. (2006) Människokroppen: Fysiologi och anatomi Kapitel 6

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3651966/

    https://www.intechopen.com/books/fads-and-facts-about-vitamin-d/plant-sources-of-vitamin-d-and-its-medicinal-application-in-sub-sahara-africa

    https://www.intechopen.com/books/vitamin-d-deficiency/vitamin-d-and-autoimmune-diseases

    https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/endokrinologi/d-vitaminbrist/

    Läkartidningen. Arkiverad 4 maj 2012 hämtat från the Wayback Machine.

    mcoff, Elisabet m.fl. (2012).

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments