• Knepiga råvaror och gråzoner inom AIP

  När man äter enligt det autoimmuna protokollet, AIP, så finns det en del livsmedel som är lite i gråzonen. Det innebär att en del – men långt ifrån alla – kan reagera på just dessa livsmedel, trots att de är tillåtna inom AIP.

   

  Här listar vi samtliga dessa livsmedel och beskriver hur du ska tänka kring dem.

   

  Det finns även en del livsmedel som kan vara lite extra svåra att placera inom AIP – ingår de eller inte? I denna faktaartikel får du hjälp med att undvika fallgropar och därmed nå bra resultat med AIP så fort som möjligt. Råvarorna är listade i bokstavsordning, så ingen inbördes rangordning alltså.

  Innehållsförteckning:

  1. Aloe vera

  2. Bacon

  3. Bakpulver/Bikarbonat

  4. Baljväxter med ätbar skida

  5. Carob

  6. Cikoria

  7. Frukter och grönsaker med kärnor

  8. Groddar på bönor eller ärter

  9. Guarkärnmjöl, xantangummi och karragenan

  10. Jordmandel

  11. Kaffe och kakao

  12. Kokos

  13. Lakrits

  14. Maca, macapulver

  15. Matcha

  16. Nattljusolja

  17. Pepparkorn – svartpeppar, rödpeppar och vitpeppar

  18. Rooibos te

  19. Stevia

  20. Tapiokamjöl och kassavamjöl

  21. Te – svart, vit eller grönt

   

   

   

  Aloe vera

  Aloe vera är inte godkänt inom AIP på grund av att det kan försämra matsmältningen och aktivera immunsystemet. Detta gäller även produkter du har på huden. Dessa brukar även innehålla förtjockningsmedel och andra tillsatser.

   

  Slutsats: Aloe vera är INTE tillåtet inom AIP.

   

  Bacon

  Det finns inte så många recept hos oss som innehåller bacon, men några enstaka. Det går bra att äta bacon vid AIP om du väljer en ekologisk sort utan tillsatser och extra nitrit. I vanligt bacon finns tillsatt nitrit för att konservera köttet och ge det en rödare färg. Därför kan bacon utan extra nitrit vara lite gråare i färgen.

   

  Slutsats: Bacon med tillsatser och mycket socker är INTE tillåtet inom AIP.

  Bacon utan tillsatser och extra nitrit är OK inom AIP.

   

  Vi rekommenderar: Tulips ekologiska bacon utan tillsatser

   

  Bakpulver och bikarbonat

  Det går bra att baka med bikarbonat inom AIP. Däremot innehåller bakpulver ofta tillsatt majsstärkelse eller vetestärkelse, så därför utesluts det.

   

  Bakpulver består av en syra, en bas och stärkelse. När syran och basen förenas i vätska reagerar de med varandra och bildar koldioxid. Koldioxiden ger luftbubblor i smeten och gör bakverket luftigare.

  Bikarbonat är ett också ett jäsningsmedel som bildar koldioxid vid gräddning, men saknar syra. Därför måste man tillsätta t ex äppelcidervinäger eller citron vid bakning.

   

  Slutsats: Bakpulver är INTE tillåtet inom AIP.

  Bikarbonat är OK inom AIP.

   

  Här är tips på bikarbonat som vi rekommenderar och själva använder oss av.

   

  Baljväxter med ätbar skida

  Alla växter som tillhör baljväxtfamiljen utesluts numera vid AIP.

   

  Men i början av AIP för många år sedan var baljväxter med ätbar skida tillåtna: haricots verts, vaxbönor, gröna bönor och sockerärtor (sugar snaps). Sedan dess har detta reviderats och numera är samtliga uteslutna vid AIP, men dessa baljväxter går att återintroducera tidigt om man vill det.

   

  Slutsats: Baljväxter med skida är INTE tillåtet inom AIP.

   

  Carob

  Carob används som ersättning för kakao inom AIP när man bakar eller gör chokladsås. Carob är en baljväxt men själva pulvret utvinns från skidan och inte bönan. Därför är den godkänd inom AIP.

   

  carob aip godkänt

   

  Om du har problem med carob så kan det bero på att carob är hög FODMAP. Det vill säga det innehåller kolhydrater som en del personer har svårt att smälta. Ät carob med måtta, tänk någon efterrätt i veckan, så är du på den säkra sidan.

   

  Slutsats: Carob i måttliga mängder är OK inom AIP.

   

  Här är tips på carobpulver som vi rekommenderar.

   

  Cikoriakaffe

  Cikoria är en ersättning till kaffe och godkänt inom AIP. Man gör pulvret på roten till denna ört. Cikoria innehåller en viss del inulin, så drick med måtta om du har obalans i tarmfloran. Det är koffeinfritt och om du vill ha effekten av koffein kan du dricka matcha-te. Det är inte på grund av koffeinet som kaffe utesluts inom AIP utan det beror på att kaffebäret innehåller höga halter av antinutrienter.

   

  Slutsats: Cikoria är OK inom AIP.

   

  Här är tips på ett färdigblandat Chikoria-kaffe som vi är poppis inom AIP.

   

  Frukter och grönsaker med kärnor

  Frön och kärnor är inte tillåtet inom AIP, men det finns många frukter och grönsaker som är godkända inom AIP trots att de innehåller både frön och kärnor. Här är några exempel: hallon, jordgubbar, kiwi, krusbär, granatäpple, vattenmelon, gurka, zucchini, bananer och kokbananer. Detta är dock inget problem beroende på att man vanligtvis inte tuggar sönder dessa kärnor utan sväljer dem hela.

   

  Slutsats: Godkända frukter och grönsaker med kärnor är OK inom AIP.

   

  Groddar

  Groddar på bönor och ärter inte godkända inom AIP, trots att man alltså inte äter själva baljväxten. Det samma gäller även alfalfagroddar, Detta beror på att det fortfarande finns ganska mycket antinutrienter i groddarna (bland annat saponiner) som kan störa tarmens slemhinna och minska förmågan att läka.

   

  Slutsats: Groddar på bönor och ärtor är INTE tillåtet inom AIP. Det går däremot bra att äta groddar på t ex broccoli, rödbeta, sparris och rädisa.

   

  Guarkärnmjöl, xantangummi och karragenan

  Alla dessa tre är olika tillsatser som används som förtjockningsmedel. De är vanligt förekommande i fabrikstillverkade soppor, kokosmjölk och kokosgrädde.

   

  Guarkärnmjöl, xantangummi och karragenan är mycket tarmstörande och kan bidra till läckande tarm, så se upp för dessa.

   

  Slutsats: Dessa tillsatser är INTE tillåtet inom AIP.

   

  Jordmandel

  Trots namnet så är inte jordmandlar inte nötter utan små rotknölar som man skördar från ett gräs. Därför är det godkänt inom AIP. Man kan använda jordmandlar på många olika sätt – det går bra att göra ”mjölk”, mjöl och man kan även rosta dem hela och äta som snacks.

   

  jordmandel hela aip

   

  Eftersom de innehåller väldigt mycket kostfibrer kan en del individer ha problem dem, speciellt om man har en störd bakterieflora i tarmen. Känner du besvär direkt efter att du ätit något som innehåller jordmandel kan det vara bra att dra ner på detta eller avvakta tills du byggt upp en stark tarmflora. Detta är inte något vanligt problem, utan drabbar endast enstaka individer.

   

  Slutsats: Jordmandlar är OK inom AIP, men se upp för reaktion.

   

  Kaffe och kakao

  Kaffe och kakao är frön/bär och inte baljväxter, så de utesluts inte på grund av att de är ”bönor” utan på grund av att de innehåller mycket fytinsyra. Fytinsyra kan störa tarmfloran och orsaka läckande tarm, så det är bäst att utesluta detta under tiden du äter AIP.

   

  När du återintroducerar kaffe igen ska du dricka max 2 koppar om dagen. Mer koffein kan stressa ditt immunförsvar och dina binjurar. Mörk choklad med hög kakaohalt är också okej att äta efter AIP, men även här begränsat. Tänk en ruta om dagen så hamnar du på rätt nivå.

   

  Slutsats: Kaffe och kakao är INTE tillåtet inom AIP.

   

  Här är tips på jordmandelmjöl vi själva använder och rekommenderar.

   

  Kokos

  Kokosnötter skiljer sig från andra sorters nötter då de egentligen är frukter och inte ”kärnor” som nötter. Kokospalmen är inte heller släkt med de träd som ger nötter.

   

  Man ska dock vara lite försiktig med kokos av helt andra anledningar. Kokos innehåller mycket inulin (kostfibrer) och fytinsyra, vilket kan verka besvärande för en del individer. Speciellt om man har en störd bakterieflora i tarmen. Avvakta med eller ät mindre av dem tills du byggt upp en stark tarmflora.

   

  Exempel på kokosprodukter som du ska se upp med är kokosflingor, kokosmjölk, kokosgrädde, kokoschips och kokossmör. Detta gäller dock inte kokosolja som är helt fritt från inulin och fytinsyra.

   

  Du vet om du har en stark tarmflora när du kan äta kokos och jordärtskocka utan problem. (Jordärtskocka innehåller mest inulin av alla grönsaker.) Gör ett enkelt självtest och ät lite extra en dag och känn efter hur det går. Här hittar du en artikel på hur du testar din tarmflora med jordärtskocka. Du bygger snabbt upp tarmfloran genom att äta probiotika och prebiotika. Läs mer om det HÄR.

   

  Slutsats: Kokos är OK inom AIP, men se upp för reaktion.

   

  Lakrits

  Lakritsrot används ofta för att lugna och få igång en trög mage då det har en mild laxerande effekt. Trots att det är en rot är lakrtist inte godkänd inom AIP då det kan ha en stressande effekt på immunförsvaret.  Det går bra att återintroducera efter AIP, men se upp för färdiga produkter med lakrits då dessa oftast innehåller vetemjöl (gluten).

   

  Slutsats: Lakrits är INTE tillåtet inom AIP.

   

  Maca, macapulver

  Maca är ett tillskott som finns i form av ett pulver som man ska blanda med smoothies eller annan dryck. Maca är visserligen en rot, men på grund av dess starka immunstimulerande effekter så utesluts macapulver under tiden man äter AIP. Maca innehåller även fytoöstrogen (växtöstrogen) vilket kan rubba hormonbalansen hos både män och kvinnor. Därför är inte maca något vi rekommenderar överhuvudtaget.

   

  Slutsats: Maca är INTE tillåtet inom AIP.

   

  Matcha

  Matcha är ett grön te som innehåller väldigt mycket antioxidanter och är därför bra att dricka för att boosta immunförsvaret.

   

  matcha te aip

   

  Detta te är också bra som ersättning till kaffe, då det innehåller en del koffein. Koffein i små mängder är inget problem vid AIP.

   

  Vi rekommenderar att du köper ett matcha med hög kvalitet för att det ska vara riktigt gott att dricka, helst efter årets skörd.

   

  Slutsats: Matcha är OK inom AIP.

   

  Här hittar du ett matcha te vi rekommenderar och själva använder oss av.

   

  Nattljusolja

  Denna olja är gjord på kallpressade frön från växten nattljus och används som dämpande vid klimakteriebesvär och svår PMS. Men eftersom den är gjord på frön så utgår den vid AIP.

   

  Slutsats: Nattljusolja är INTE tillåtet inom AIP.

   

  Pepparkorn – svartpeppar, rödpeppar och vitpeppar

  Alla dessa sorter kommer från samma träd/buske. Pepparkornen är små stenfrukter med en liten kärna i mitten. Hettan från dem kommer från det kemiska ämnet piperin och det är just detta som en del individer kan reagera på. De allra tål att äta pepparkorn men för att vara på den säkra sidan så har man valt att utesluta alla former av peppar inom AIP. Det går dock bra att återintroducera tidigt.

   

  Slutsats: Pepparkorn är INTE tillåtet inom AIP.

   

  Rooibos te

  Rooibos tillhör familjen baljväxter men är okej att dricka tack vare att man gör te på bladen.

   

  Slutsats: Rooibos är OK inom AIP.

   

  Stevia

  Stevia används som bekant som ersättning till socker vid sötning. Många tror att ren stevia från buskens blad är okej inom AIP, men faktum är att stevia innehåller mycket hormonstörande ingredienser som till exempel kan påverka reproduktionsförmågan hos både män och kvinnor. Därför är stevia inte godkänt inom AIP och inte heller något man ska äta annars heller.

   

  Slutsats: Stevia är INTE tillåtet inom AIP.

   

  Tapiokamjöl och kassavamjöl

  Både tapioka och kassava är godkänt inom AIP men man kan reagera på den stora mängd inulin (kostfiber) som finns i dessa mjölsorter.

   

  Slutsats: Tapioka och kassavamjöl är OK inom AIP, men se upp för reaktion.

   

  Här är tips på kassavamjöl samt tapiokamjöl som vi själva använder oss av.

   

  Te – svart, vit eller grönt

  Samtliga tesorter är godkända inom AIP. Man kan välja mellan svart, rött, grönt eller vitt te och även matcha-te. Här är det dock viktigt att man köper rent te och te med äkta aromer. Det kan finnas tillsatser som soja och artificiella smakämnen i många tesorter. T ex Pukka-te innehåller en liten mängd lakrits och är därför inte godkänt inom AIP.

  Slutsats: Te utan tillsatser och artificiella smakämnen är OK inom AIP.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  15 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Alexandra Åbrandt
  Alexandra Åbrandt
  2 år sedan

  Tack för superbra info!

  Tine Skrede
  Tine Skrede
  2 år sedan

  tål inte kokos mjølk . hva erstatte det med?

  Swedish Paleo
  Admin
  Swedish Paleo
  2 år sedan
  Reply to  Tine Skrede

  Hej Tine, tack för din fråga. Du kan tyvärr inte ersätta kokosmjölk mot något annat i recepten. Men om du tittar i receptbanken så finns en kategori som heter ”utan kokos” som du kan trycka på, och då får du fram alla våra recept som är helt utan kokosprodukter. 😊

  Sara Christiansson
  Sara Christiansson
  2 år sedan

  Jag läser mig till att kaffe utesluts pga fytinsyra (och koffein). Man ska vara försiktig med kokosprodukter bla pga fytinsyra, men det är ändå en hel del recept som innehåller kokosmjölk, kokosmjöl osv. Och te som innehåller koffein är ok.
  Kan man då tänka att om jag inte reagerar på kokos och endast dricker grönt te, att jag kan välja kaffe nån gång då och då och utesluta kokosprodukter dessa dagar?

  Swedish Paleo
  Admin
  Swedish Paleo
  2 år sedan

  Hej Sara, just vad det gäller kaffe så är det som sagt i gråzonen och många klarar av att dricka 1-2 dl kaffe per dag utan problem även när man äter enligt AIP. Mitt råd är att du provar och känner efter hur du mår. Vill du ha hjälp om hur du återintroducerar råvaror och livsmedel i din kost så finns en artikel att läsa här: https://www.swedishpaleo.se/aterintroducera-efter-aip/ 😊

  Sanna Palmén
  Sanna Palmén
  2 år sedan

  Tack för bra information 😍

  Madelen Rytterstam
  Madelen Rytterstam
  2 år sedan

  Tack så jättemycket. Jag är ny inom detta, även om jag ätit lchf i många år är det ändå lite nytt tänk med att utesluta så mycket mer. Angående grönt och vitt te, jag dricker ett där goji är med. Om jag plockar bort dem, kan jag då fortsätta dricka dem? Jag har roiboos med vanilj hemma. Kanske är det bättre?

  Swedish Paleo
  Admin
  Swedish Paleo
  2 år sedan

  Hej Madelene! Ja det går absolut bra att dricka ditt vita te om du plockar bort gojibären. Roibos går också bra att dricka! 😊

  Romana
  Romana
  1 år sedan

  Jättebra information! Tack!

  alex andra
  alex andra
  8 månader sedan

  hur är det med sheanötter? tänker främst på om man kan äta bre-oliv från zeta när man äter aip?

  Swedish Paleo
  Admin
  Swedish Paleo
  8 månader sedan
  Reply to  alex andra

  Hej Alexandra, tyvärr kan vi inte godkänna sheasmör eftersom det, såvitt vi förstår, framställs från sheafruktens nöt. Men det är möjligt att återintroducera det efter en tid med AIP. 😊

  Andrea
  Andrea
  8 månader sedan

  Hej! Tack för en underbar sida! Jag undrar vad jag kan ha i mitt cikoria-kaffe och Matcha ist för havremjölk om jag vill äta enligt aip? Finns det något alternativ till kokosmjölk och blir det ens bra med kokosmjölk i sådana här drycker? I så fall undrar jag vilket märkes produkt då och hur gör man ? Tack !

  Swedish Paleo
  Admin
  Swedish Paleo
  8 månader sedan
  Reply to  Andrea

  Hej Andrea, tack vad kul att du gillar vår hemsida! Vi rekommenderar ekologisk kokosmjölk utan tillsatser, t ex Garants, Santa Maria eller Kung Markatta. Här är en länk till våra tips: https://www.swedishpaleo.se/shop/kokosmjolk-och-kokosgradde/. Det tips vi kan ge är att du späder din kokosmjölk med lite vatten (om du tycker att den är för tjock i konsistensen) för att sedan ha det i ditt cikoria-kaffe. 😊

  Andrea
  Andrea
  8 månader sedan
  Reply to  Swedish Paleo

  Tack jag ska prova! Jag hade för mig att det brukar skära sig men jag tänker kanske på kokosolja. Tack för svar!

  Sara
  Sara
  5 månader sedan

  Hej. Menar ni att alla pukka-teer har liten mängd lakrits i sig? Även deras three chamomile? Borde ju va ren kamomill kan man tycka…