• 11 tips för storkok med AIP

    Det finns många fördelar med att laga storkok när du äter enligt en antiinflammatorisk kost som AIP. I den här artikeln får du ta del av våra bästa råd när du lagar storkok samt 11 bra tips på vägen!

     

    Vad innebär storkok?

    Storkok betyder i korthet att du lagar mycket mat på en och samma gång som räcker till många måltider. Hur du gör kan variera. Du kan exempelvis laga mycket av en bas till en måltid som sötpotatisgratäng, en stor plåt med ugnsbakade rotsaker, en hel stek, och så vidare. Du kan också laga mer av en färdig rätt där du ökar på antalet portioner – som en jättestor kycklinggryta eller extra mycket laxpudding.

     

    Storkok är alltså inte att förväxla med långkok, som man ofta gör i grytor och crockpots. Det är inte alls nödvändigt att det tar extra lång tid att laga storkok, man lagar bara större volymer.

     

    Planera storkok i förväg

    Du kan behöva planera lite extra inför dina storkok om du inte är van. Här kommer några bra råd innan du sätter igång:

     

    • Börja med att välja ut recept som du verkligen gillar. Är du extra förtjust i t ex kycklinggryta med mango så kan du göra storkok av det istället för något som redan finns i större mängd (t ex hel stek) men som inte är din favorit.
    • Gör det enkelt! För att underlätta i köket är det bra att använda plåtar och stora grytor. Vad gäller stekning så är ett tips att du har två eller tre stekpannor igång samtidigt. Det är lite extra pyssel, men går mycket snabbare än att steka i omgångar.
    • Storhandla. När du skrivit ner allt du behöver är det bra att åka till en mataffär och hitta det du behöver i storförpackningar. Detta ger framförallt ett lägre pris. Du kan göra på samma sätt när du handlar mat via hemkörning eller matkassar.

     

    Tips på köksredskap vid storkok

    Gjutjärnsgryta

    Letar du efter en bra stor gryta att använda för storkok så finns det en hel del att välja på. Det du gärna kan tänka på är att du ska köpa en gryta som både tål att stå på spisen och i ugnen.

     

    Gjutjärnsgrytor håller överlägset bäst och är dessutom lite extra bra för hälsan så det avsätts lite järn från grytan ner i maten. Speciellt bra för kvinnor som ofta har järnbrist på grund av menstruationen.

     

    Här är de gjutjärnsgrytor vi använder oss av.

     

    Stekpanna i lättgjutjärn

    Detsamma gäller stekpannor, dessa ska helst också vara i gjutjärn. Som tur är så finns det idag stekpannor i lättgjutjärn vilket underlättar mycket i köket,  särskilt om man har svårigheter med att lyfta tungt. Ett tips är att köpa 2 stekpannor så man är förberedd när det är dags för storkok.

     

    Här hittar du tips på en stekpanna i lättgjutjärn som vi själva använder oss av – en favorit i köket när det kommer till storkok.

     

    Matlåda

    Skaffa bra matlådor! Det är värt att investera i matlådor i glas som du kan ha i både kyl och frys. Kolla helst efter matlådor som även tål maskindisk, mikrovågsugn och vanlig ugn. Det går också bra att välja matlådor i rosfritt stål. På det här sättet sparar du på miljön samtidigt som du värnar om din egen hälsa. Problemet med många plastlådor är att de innehåller ett ämne som heter bisfenol A och kan vara hormonstörande – särskilt när man värmer plasten (som i mikrovågsugn). Det som är bra med matlådor i övrigt är att du slipper du extra disk när du värmer maten direkt i lådan.

     

    Här är tips på matlådor vi rekommenderar och själva använder oss av.

     

    Fördelar med storkok

    Fördelarna med storkok är att du först och främst minskar den tid du behöver vara i köket. Avsevärt. Man räknar med att man spenderar mellan 20-30 timmar i köket i veckan när man lagar AIP-måltider varje dag. Detta inkluderar även städning och diskning. Har du ett väl organiserat schema för storkok och även disciplin så kan denna tid minska till 4-5 timmar i veckan istället! Att lägga till lite färska grönsaker och värma maten tar ju bara någon minut.

     

    Att ha förberett med storkok hjälper dig på vägen i din matlagning. Detta innebär helt enkelt att om du har några baser klara i förväg, uppdelat i matlådor, så är det superenkelt att komplettera med att koka eller steka fräscha grönsaker. På så vis kan du halvera den tid du normalt sätt står i köket. Ett exempel kan vara att du gjort en stor fiskgratäng som du delat upp i lådor. Och när det är dags att äta kan du fräsa upp lite sparris, delade brysselkål eller spenat medan du värmer på en portion av fiskgratängen.

     

    På samma sätt kan du lägga till valfritt protein till dina matlådor. Om du exempelvis gör mycket soppa och portionerar upp i frysen så kan du lägga till valfritt protein när det är dags att äta. Detta kan vara räkor, strimlad kyckling eller några bitar rökt fisk. Om du gör på detta sätt så blir maten fräschare och du får också valmöjligheten att variera dina proteinkällor baserat på vad du är sugen på just för dagen – eller det som har bäst pris i butiken.

     

    11 tips för att underlätta vid storkok

    Här är några bra tips när det är dags att laga storkok:

     

    1. Välj rätter som har samma ugnstemperatur om det ska tillagas i ugnen. Då kan du laga fler plåtar/former på samma gång.
    2. Planera och handla hem gott om kryddor och örter. Det kan gå åt mycket när man lagar storkok och det är förargligt när kryddorna tar slut.
    3. Gör en veckomeny i förväg och tänk ut hur du vill att dina måltider ska se ut under veckan som kommer. Vad ska in i kylen och vad ska in i frysen? Du vill undvika att äta samma mat till lunch och middag tre dagar i rad – därför är det bra att kombinera vad du fryser in och ställer in i kylen.
    4. Välj helst rätter där allt kan tillagas på en och samma gång i samma kärl/plåt/stekpanna. Då minimerar du disk och antal moment.
    5. Välj även sådant som är gott att frysa in. Undvik till exempel sötpotatisstrips, zucchinipasta och rivna färska grönsaker som blir trista och vattniga i frysen. Perfekt att frysa är rotsaker, kålsorter, såser, soppor, gratänger, grytor, biffar, fisk, kyckling och mos av alla de slag.
    6. Gör plats i kyl och frys i förväg. Tänk på att du ska få plats med alla dina matlådor.
    7. Märk upp matlådorna tydligt.
    8. Börja med att städa köket innan du börjar laga mat. Se till att du vet var du har allt.
    9. Skölj, dela och lägg upp alla ingredienser först. Ta bort förpackningar, hacka grönsaker och släng skal och blast. Det är mycket enklare att laga mat om man gör på det här viset.
    10. Använd en extra timer! När man har flera saker på gång så är det bra att även ladda med extra timer eller äggklocka. Larmet på mobilen räcker inte när det är tre olika saker på gång i köket.
    11. Städa under tiden du lagar mat. Diska av, ställ undan efter hand. Du kommer att tacka dig själv efteråt, vi lovar!

     

    5 exempel på recept som passar för storkok med AIP

    Här har vi samlat några exempel på storkok som du kan göra. Recepten finns att hitta i medlemsklubben.

     

    köttsoppa aip

    Köttsoppa med rotsaker, gurkmeja och lök (AIP & Paleo)

    En mustig köttsoppa med massor av rotsaker, gurkmeja och lök. God och enkel som tillagas i en och samma gryta. Går bra att frysa in och är ett utmärkt alternativ till storkok.

     

     

    kycklinggratäng aip

    Gratäng med kyckling, broccoli och timjan (AIP & Paleo)

    En storfavorit med stekt kyckling och broccoli som smaksätts med oregano och timjan. Såsen består av kokosmjölk och kokos aminos, och allt får gå klart tillsammans i ugnen.

     

     

    fisksoppa med räkor och saffran

    Fisksoppa med räkor och saffran (AIP & Paleo)

    En saffransdoftande fisksoppa med vit fisk, räkor, morötter och palsternacka. Toppa med färsk persilja!

     

     

    fiskgratäng aip

    Fiskgratäng med räkor och mostäcke (AIP & Paleo)

    En smakrik fiskgratäng med kolja och dill i botten och sedan ett mostäcke ovanpå gjort av palsternacka och rotselleri. Morotsstavar kantar gratängen som du serverar med gott om färska räkor.

     

     

    hel kyckling i ugn med lök och vitlök

    Hel kyckling i ugn med spetskål, vitlök och lök (AIP & Paleo)

    En helstekt safrig kyckling med smaker av timjan och citron. Genom att lägga till grönsaker på plåten med kyckling så får du en komplett måltid. Här valde vi mild spetskål, gul lök och vitlök.

    Taggar:

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments