• Vad utesluter man inom AIP och varför?

  Den läkande AIP-kosten är en elimineringskost där fokus ligger på att ta bort inflammationsskapande livsmedel samtidigt som du lägger till näringsrika och hälsosamma råvaror och livsmedel i din kost.

   

  Men vad är det då man plockar bort från kosten, och varför?

   

  Till att börja med är det en lång rad olika saker som utesluts vid AIP. Här nedan är en övergripande lista, och vi benar ut varför längre ner i artikeln:

   

   1. Gluten
   2. Övriga spannmål och spannmålsliknande växter
   3. Socker och artificiella sötningsmedel
   4. Mejeriprodukter
   5. Nötter, frön och baljväxter
   6. Ägg
   7. Omega-6-rika växtoljor
   8. Potatisväxter (paprika, tomat, chili, potatis, aubergine)
   9. Kaffe, kakao
   10. Alkohol
   11. Mängden fruktos

   

  Varför utesluts dessa råvaror inom AIP?

  1. Gluten (vete, korn, råg)

  Gluten är en stor bidragande orsak till att tillståndet läckande tarm uppstår. Och läckande tarm är i sin tur en av de största anledningarna till att vi har aktiva autoimmuna sjukdomar och kroniska inflammationer. Anledningen till att gluten bidrar till att orsaka läckande tarm är då vi människor saknar ett enzym i magen som bryter ner glutenproteinerna till enskilda aminosyror. I en ganska komplicerad process kan därmed det osmälta glutenproteinet binda in i tarmväggen, luckra upp den och orsaka läckage. Som tur är så går det att läka en läckande tarm och detta börjar med att man helt och hållet eliminerar gluten från sin kost. Och när tillståndet försvunnit kan också autoimmuna sjukdomar och kroniska inflammationer hävas. Läs mer om hur läckande tarm fungerar här.

   

  Är du intresserad av att läsa mer om hur gluten påverkar kroppen så har vi skrivit en omfattande artikel om gluten och dess påverkan här.

   

  2. Övriga spannmål och spannmålsliknande växter (bovete, quinoa, majs, vete, korn, havre, råg, fiberhusk, linfrön, chiafrön)

  Anledningen till att man behöver eliminera spannmål och spannmålsliknande växter under läkningsprocessen är då de innehåller mängder med växtproteiner som kan korsreagera med gluten. Därför eliminerar man alltså samtliga spannmålsliknande växter inom AIP till dess att tarmen har läkt.

   

  3. Socker och artificiella sötningsmedel

  Socker består av kemiskt rena kolhydrater utan näring. Insulinsystemet i kroppen är anpassat att hantera ganska små mängder av de sockerarter som finns naturligt i bär, frukt och grönsaker. Men när vi äter för mycket av det artificiella sockret så stressas bukspottskörteln till att frisätta mer insulin än vad den är gjord för. Inflammatoriska cytokiner bildas och inflammation ökar. Här kan du läsa mer om vilken påverkan sockret har på vår hälsa.

   

  4. Mejeriprodukter

  Om immunförsvaret är aktiverat (vilket det är när vi har aktiva autoimmuna sjukdomar och kroniska inflammationer) så kan det korsreagera med animaliska proteiner – exempelvis mjölkproteinerna vassle och kasein. Det är av denna anledning vi utesluter mejeriprodukter under läkningsprocessen. Här kan du läsa mer om mejeriprodukter och hur det påverkar vår hälsa.

   

  5. Nötter, frön och baljväxter

  Anledningen till att vi utesluter nötter, frön och baljväxter under läkningsprocessen är för att de innehåller antinäringsämnen (också så kallade antinutrienter). Dessa kan vara tarmstörande, orsaka inflammation och hämma enzymer som ska bryta ner maten vi äter.

   

  Vill du läsa mer om antinutrienter och hur de fungerar så har vi skrivit en omfattande artikel om det här.

   

  6. Ägg

  Lyzosym är ett enzym som finns i äggvita för att skydda kycklingen. Det attackerar bakterier och kan på samma sätt även attackera tarmslemhinnan och reta igång immunförsvaret. Ägg är därför en väldigt vanlig allergen. I äggulan finns inget lyzosym men däremot så finns det proteiner som man kan reagera på, och därför utesluter man hela ägget under läkningsprocessen.

   

  7. Omega-6-rika växtoljor

  Vi ska ha en liten del Omega-6, men för mycket driver på inflammation i kroppen. De flesta som äter en västerländsk kost har alldeles för mycket Omega-6 och för lite Omega-3. Omega-6 finns främst i processade växtoljor. Så undvik alla oljor från gräs, majs och frön och håll dig till kokosolja och olivolja istället.

   

  Läs mer om Omega-6 och Omega-3 här.

   

  8. Potatisväxter

  Potatisväxter innehåller antinutrienter som lektiner, saponiner och kapsaicin. De finns där för att skydda grönsakerna mot bakterier och skadeinsekter. Dessa kan irritera tarmslemhinnan och reta immunförsvaret och därför utesluts potatisväxterna under läkningsprocessen. Till potatisväxterna hör tomater, aubergine, paprika, chili, gojibär, physalis och potatis.

   

  9. Kaffe och kakao

  Kaffe är ett bär och inte en baljväxt. Det kan därför vara en av de saker du kan prova att återintroducera först. En del studier visar att koffein till och med kan vara bra vid autoimmun sjukdom eller inte påverka alls. Men man ska hålla lite uppsikt. Koffein ökar nämligen kortisolpåslaget vilket gör oss pigga men kan även stressa kroppen onödigt mycket.

   

  Anledningen till att kakao elimineras är då de innehåller mycket antinutrienter. Istället för kakao kan du använda dig av carob som finns att köpa i form av pulver.

   

  10. Alkohol

  Alkohol orsakar överväxt av bakterier och candidasvamp i tunntarmen. Alkohol bidrar dessutom till läckande tarm och det finns heller ingen som helst näring i alkohol, därför så utesluts alkohol helt och hållet.

   

  11. Dra ner på fruktos

  I första stadiet av läkning är det bra om du håller ner konsumtionen av fruktos till ett maxintag på 20 gram per dag. Då handlar det om ren fruktos. Detta motsvarar ungefär två frukter eller en tesked honung om dagen.

   

  Vi hoppas att du fått mer insikt om vad och varför du utesluter vissa råvaror inom den läkande AIP-kosten.

   

  När du är klar med din elimneringstid/läkningsprocess med AIP går det bra att börja återintroducera mängder av de saker som uteslutits. Detta för att man bättre kan bryta ner och ta hand om dessa livsmedel när tarmens slemhinna är läkt. Det du kan återintroducera är baljväxter, ägg, nötter, frön, spannmål utan gluten, potatisväxter samt kaffe och kakao. Vill du ha inspiration kring hur du gör kan du läsa mer om återintroduktion här.

   

  Vill du ha en mer detaljerad lista över allt som utesluts inom den läkande AIP-kosten så hittar du det här.

  Taggar:

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments