• Om pumpa och varför det är nyttigt

  Pumpa är fylld med nyttigheter och är därför en utmärkt grönsak att äta nu när den är i säsong. I den här artikeln går vi igenom vad det är som är nyttigt med pumpa och hur du enkelt rostar egna pumpakärnor som snacks. Har du svårt att veta hur du ska tillaga pumpa på olika sätt så har vi många recept i vår medlemsklubb. Här nedan hittar du tre av dem.

   

  Våra mest populära pumpor

  Har du provat att laga pumpa? Den pumpa vi vanligtvis tänker på till matlagning i Sverige är butternutpumpa. Den har en mild och lite nötig smak när man ugnsrostar den.

   

  En annan god matpumpa är spagettipumpan. När man tillagar den kan man dra ut långa trådar som liknar spagetti. I smaken är denna pumpa mer neutral och passar därför bra som just ersättning till pasta.

   

  Under hösten finns det också gott av den runda oranga “Halloween-pumpan”. De flesta av oss köper enbart denna pumpa som dekoration, men den går också utmärkt att tillaga.

   

  Nyttigheter i pumpa

  Vad är det som är så nyttigt med pumpa då? Jo, till att börja med så innehåller alla orangea pumpor antioxidanten betakaroten som omvandlas till A-vitamin. Betakaroten hjälper även kroppens hudceller att producera melanin som bland annat skyddar din hud mot solens starka UV-ljus.

   

  Pumpakärnor innehåller tryptofan som är en av de essentiella aminosyrorna som kroppen inte kan tillverka på egen hand, utan måste tillföras via kosten. Tryptofan behövs när vi bildar sömnhormonet melanin. Så att knapra på pumpakärnor är därför bra om du har svårt för att sova.

   

  Det är enkelt att göra sina egna rostade pumpakärnor om du köper hem en pumpa. Det är bara att gröpa ur kärnorna, torka dem med hushållspapper och lägg sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på lägsta värme i 4-6 timmar. (Observera att kärnorna inte ingår inom den autoimmuna kosten, AIP).

   

  Samtliga pumpor innehåller också antioxidanterna lutein och zeaxantin. Dessa är bra för synen och hjälper till att förebygga åldersrelaterade ögonsjukdomar.

   

  Pumpa är också rik på B-vitaminet niacin. Niacin behövs för att bryta ner maten plus att det behövs för vårt nervsystem och även huden.

   

  Slutligen så är pumpor fulla av kostfiber. Kostfiber ger mat åt dina goda bakterier i tarmen och bidrar till en frisk tarmhälsa.

   

  Fakta och kuriosa om pumpor

  Det finns massvis av olika sorters pumpa. Gruppen pumpa kommer ursprungligen från USA och det finns allt från små prydnadspumpor (som också går att äta) till jättepumpor på hundratals kilo.

   

  Pumpor har lång hållbarhet om man tar ur kärnorna och förvarar dem i kylen. Skalet går också att äta på vissa tunnskaliga sorter (ex butternut) om man skär skivorna tunt.
  Alla pumpor passar bra i soppa eller som ugnsrostat eller stekt tillbehör. De som är lite sötare och även passar bra i efterrätter är butternut-, acorn- muscat- och halowwen-pumpa. Det går också bra att äta pumpa rå, precis som zucchini.

   

  Här är några av de ätbara pumpor som du kan hålla utkik efter. Testa att köpa hem någon av dessa om du aldrig tillagat pumpa förut, så får du både en ny smakupplevelse och en nyttig måltid i ett.

   

  Butternutpumpa. Ugnsrosta, stek, sylta, gör soppa eller ät som efterrätt enligt receptet nedan.

   

  Turbanpumpa. Ugnsrosta, stek eller gör soppa på denna sort.

   

  Prydnaspumpa. Gratinera hel eller i delar. Gott som tillbehör. Det finns många olika sorters prydnadspumpa och de är alla ätbara.

   

  Hokkaiodipumpa. Passar att göra soppa på, att ugnsrosta eller som ingrediens i en efterrättspaj.

   

  Spagettipumpa. Ugnsbaka och gröp ur och ät istället för pasta eller svarvad zucchini.

   

  Delicata- eller sötpotatispumpa. Som namnet skvallrar om liknar denna pumpa sötpotatis i smak och konsistens. God att göra soppa på eller servera som tillbehör antingen ugnsrostad eller stekt. Denna behöver du inte skala.

   

  Acornpumpa. Liknar butternut i smak och konsistens och går bra att gratinera, steka, göra soppa på eller äta som efterrätt. Denna är även god att sylta.

   

  Muscatpumpa. Detta är den sötaste sorten och passar därför bäst som efterrätt eller i en soppa med andra grönsaker.

   

  Halloweenpumpa. Denna pumpa kan du ugnsrosta, ha i efterrättspajer eller steka. Den går också bra att göra soppa på.

   

  3 recept med pumpa

  Eftersom att pumpa innehåller så pass mycket nyttigheter så rekommenderar vi att du inkluderar det i din kost lite då och då.

   

  Pumpan har därför även blivit populär inom antiinflammatorisk kost (AIP & Paleo) med undantag för pumpakärnor då de utesluts inom den autoimmuna kosten.

   

  Du hittar massor med goda recept på pumpa i vår medlemsklubb, och här nedan hittar du tre populära recept:

  Paleo: Pumpasoppa med rostad paprika. God och mättande vegetarisk soppa. Eftersom det är paprika i så är den paleo och inte AIP.

  AIP: Kycklingklubbor med pumpa och sötpotatis. God vardagsmat som reder sig självt i ugnen medan du gör något annat. Enligt autoimmun kost, AIP.

  AIP: Pumpa i ugn med kanel och honung. Ljuvlig efterrätt som serveras ljummen som den är eller med en klick kokosgrädde med carob.

  Kommentarer

  Prenumerera
  Notifierat av
  guest
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments