• Trippelbloggen – Sköldkörteln en del av helheten

  I veckans trippelblogg tar Kalle upp vikten av att se kroppen som en helhet och exemplifierar genom att titta närmare på sköldkörteln. Cecilia tipsar om en bra artikel som belyser kopplingen mellan gluten och problem med sköldkörteln. Anna har varit på semester och återkommer med inägg nästa vecka.

  Kalle Kammonen

  Kalle3Artikeln handlar om sköldkörteln och min syn på funktionell hälsa. Funktionell hälsa innebär att alltid titta på hela människan och inte isolerat på en sak. Kroppen fungerar inte så utan är en symfoni av samverkande system. Ibland är det viktigt med isolerade och akuta insatser men det fråntar inte helhetssynen. Sköldkörteln är ett bra exempel på det. Många kanske har symtom som är kopplade till sköldkörteln och jag är en av dem. I mitt fall är det låg energi och kroppstemperatur. Det är högst sannolikt ett sekundärt problem, precis som det kan vara för många andra. Det är nu vi kommer in på det funktionella synsättet där det inte räcker med att titta isolerat på sköldkörteln.

  Det finns en bild bifogad i artikeln som du kan klicka på och titta i samtidigt. Den ger en grafisk överblick över artikelns innehåll. Siffror inom parentes i texten hänvisar till motsvarande siffra i bilden.

  Thyroid hormone map - swe
  Sköldkörteln ur ett funktionellt perspektiv

  Varje cell i kroppen har receptorer för sköldkörtelhormoner och det är därför har den så stor inverkan på oss. Men det finns många samverkande parter innan hormonerna kommer till användning i cellerna. Sköldkörteln kan också ses som en ren fabrik för hormonerna, styrd av kontrollcenter i hjärnan. Problem med sköldkörteln behöver alltså inte betyda att det är fel på den. Den kanske bara gör som den blir tillsagd av kontrollcentralerna i hjärnan. Och endast 7% av hormonerna från sköldkörteln är direkt användbara, resten måste först konverteras på andra ställen i kroppen till en av cellerna användbar form (T4 konverteras till T3) (4).Levern har ett stort ansvar. Den konverterar en stor del av hormonerna till den användbara formen T3. Levern producerar också en substans som binder sig till hormonerna från sköldkörteln, och gör det möjligt för dem att transporteras ut i kroppen (3). Om levern inte fungerar som den ska så kan en viktig del av konverteringen haverera. Det kan också bli för mycket eller för lite av den bindande substansen vilket leder till för lite eller för mycket tillgängliga hormoner.

  Kan få dysbiosis

  20% av konverteringen sker av bakteriefloran i magen (7). Om man har problem med magen (vanligt), så kallad dysbiosis, kan alltså en femtedel av användbart sköldkörtelhormon saknas för cellerna. Dysbiosis leder också till en produktion av giftiga bakteriesubstanser, LPS (5). Dessa stör leverns konvertering av hormoner, påverkar cellernas förmåga att ta emot hormon samt stör TSH. TSH är ett hormon som kommer från hjärnan och styr sköldkörtelns produktion. Dysbiosis stör också tillverkningen av signalsubstanser (t.ex. serotonin, dopamin) (6). Detta påverkar kontrollkedjan från hjärnan till sköldkörteln.Vid stress producerar kroppen kortisol via en kedja från hjärnan till binjurarna vilket också påverkar sköldkörteln. Hormonet TSH (som styr sköldkörteln) regleras ned av kortisolet samt av ett styrande hormon som heter CRH (1, 2). Kortisol stör också konvertering av sköldkörtelhormonet till den användbara formen (2).

  Hoppas detta ger en inblick i vikten av att uppskatta helheten. Om magen fungerar dåligt kan det leda till dysbiosis. Då kan levern få det jobbigt. Detta och andra saker leder till stress i kroppen. Allt detta påverkar möjligheterna för sköldkörtelhormonerna att gör sitt jobb ute i cellerna. Det är en vacker symfoni i hur det hänger ihop och det är värt att förstå den så gott man kan. Att bara fokusera på sköldkörteln om man har problem ”uppströms” eller ”nedströms” lär inte ge önskad effekt. Självklart finns det fall där fokus på sköldkörteln är befogad men det är alltid rätt att beakta den övriga kroppen.
  Här är några värdefulla länkar för den som vill lära sig mer på egen hand:
  – The thyroid sessions http://thethyroidsessions.com/order är ett web-seminarie där 24 experter intervjuas kring sköldkörteln.
  – Why do I still have thyroid symptoms when my lab tests are normal? http://www.adlibris.com/se/sok?q=why+do+i+still+have+thyroid+symptoms%3F+when+my+lab+tests+are+normal).
  – Why is my brain not working? https://www.adlibris.com/se/bok/why-isnt-my-brain-working-9780985690434. /Kalle

  Cecilia Nisbet Nilsson

  Cecilia porträttÄr du nyfiken på att läsa mer om kopplingen mellan gluten och sköldkörtelproblem så rekommenderar jag en artikel som Johan Drott på Hälsa som livsstil skrivit. Den hittar du HÄR

  Här är ett utdrag ur inlägget: ”Hypotyreos innebär att sköldkörteln, vars uppgift är att styra kroppens ämnesomsättning genom att producera tyreoideahormer, inte fungerar som den ska. Det finns flera olika subtyper av hypotyreos men den vanligaste i Sverige är så kallad autoimmun tyreoidit vilket betyder att det egna immunförsvaret attackerar och bryter ned sköldkörteln. Cirka 3,5% av Sveriges befolkning lider av hypotyreos, dock är mörkertalet stort eftersom statistiken endast räknar med de som blivit diagnostiserade och undergår behandling. (1) Personer med hypotyreos lider av nedsatt produktion av levotyroxin även kallat T4 och det behandlas genom att medicinera med en syntetisk variant av levotyroxin. Ett vanligt läkemedel som används för detta ändamål kallas för Levaxin.Nedsatt sköldkörtelfunktion kan vara svårt att upptäcka utan nödvändiga labbtester eftersom symtomen är väldigt vanliga och kan lätt förväxlas eller helt frånses av gemene man. De första symtomen som visar sig är trötthet, koncentrationssvårigheter och frusenhet. Mer långtgående symtom innefattar minnessvårigheter, torr hud, viktökning, långsam hjärtrytm, led- och muskelsmärtor med mera.thyroid-glandSköldkörteln är väldigt viktig för att din kropp ska fungera på rätt sätt. Varje cell i din kropp har en receptor (mottagare) för tyreoideahormon och de är ansvariga för de mest grundläggande delarna av kroppens funktioner. Man kan tänka sig sköldkörteln som bränsleinsprutningen i en motor. Får motorn för lite bränsle börjar den hacka och går inte som den ska. Anledningen till varför personer med sköldkörtelproblem kan få symtom som visar sig på flera olika ställe in kroppen är just på grund av att hela kroppen blir påverkad.

  När man talar med läkare är den vanligaste behandlingen av hypotyreos medicinering med syntetiska hormon, om man går till en person som håller på med alternativmedicin eller forskar själv på nätet är nog den vanligaste behandlingen av hypotyreos tillskott av jod. Men en sak som är lätt att missa är att hypotyreos är en autoimmun sjukdom i 90 % av fallen”.

  Ha en fin vecka /Cecilia

  Kategorier:
  Taggar:

  Kommentarer

  avatar
  3 Kommentarstråd
  0 Svar till kommentarstråd
  0 Följare
   
  Kommentar med flest reaktioner
  Populäraste kommentarstråden
  0 Kommentarens författare
  Varför whole30? | Sofia NorénLena JohanssonPirjo Drakhjerta Nyligen kommenterat av
  Pirjo Drakhjerta

  Jätteiintressant! Just hormonsystemet är ju så himla komplext!

  Lena Johansson

  Intressant. Kan berätta att som fd frusen med extra värmefläkt på rummet, samt många av symptomen på för låg produktion (utom i test) att efter att ha gått in i ketos med fokus på att tänka på jod intag så tillhör jag nu dem på jobbet som går omkring i t-shirt. Dvs inte längre frusen, ämnesomsättningen har vänt. Ja jag har ändrat mycket annat också med hjälp av information från Martina Johanssons böcker och blogg. Nykomling här men jag äter typ paleo märker jag.

  trackback

  […] andra sidor och bloggar om man googlar 🙂 Här finns lite mer info i riktat mot Hypotyreos på Swedish Paleo och här finns mer om själva sjukdomen och vad som påverkar […]