• Trippelbloggen om vikten av bra (paleo)mat

    Cecilia Nilsson

    Vi som förespråkar paleo trycker alltid på vikten av att välja bl a ekologiska grönsaker och frukter samt vildfångad fisk. Anledningen är naturligtvis att vi vill äta giftfri mat utan antibiotika och tillsatser. Men en stor faktor är också att maten blir väldigt mycket mer näringsrik då, visar forskningen.

     

    Brittiska Food Commision har genomfört en gigantisk studie av frukt och grönt där de tittat på hur näringen ser ut över tid. Resultatet är nedslående. Sedan 1940-talet har mineralhalterna sjunkit drastiskt. T ex så innehåller dagens grönsaker bara drygt 50 procent av de forna kalciumnivåerna. Idag måste du äta fyra morötter för att få i dig lika mycket magnesium som fanns i en enda morot 1940.

     

    Anledningen är att grönsakerna konstgödslas hårt och tas upp ur jorden mycket tidigare än förr. Därmed får de mindre solljus vilket är nödvändigt för bildningen av mineraler och vitaminer.

     

    Framförallt frukt, men även grönsaker, som paprika och tomater, har under åren korsats och manipulerats fram i laboratorier för att bli sötare och sötare, vilket gör att de tappar nyttiga fibrer. En tomat smakar som bekant bäst när den är solmogen, då lockar solen fram sötman naturligt. Men idag smakar de allra flesta tomater likadant, trots att de odlas i gigantiska tält med konstgjord belysning.

     

    tomater

    Egna tomater från i somras

     

    I Storbritannien har man länge haft en kampanj som lyder ”Five a day” där man uppmuntrar britterna att äta minst fem frukter eller grönsaker per dag. Idag skulle de behöva ändra detta till ”Ten a day”.

     

    En annan ganska häpnadsväckande utveckling är omega 3-halten i odlad lax. Lax har blivit en av de mesta populära matfiskarna i världen, mycket tack vare den inflammationshämmande Omega 3-oljan. Men vad händer? Jo, efterfrågan har gjort att laxen nu stressas fram i gigantiska odlingarna och på bara 10 år har omega-3-halten minskat med 50 procent! Detta visar en undersökning gjord av Norges fiskforskningsinstitut, Nifes. Laxen matas till 70 procent av råvaror från växtriket istället för det lite dyrare fiskfodret som innehåller omega 3.

     

    Att välja en något dyrare ekologisk morot eller en vildfångad lax är alltid bättre för dig som konsument rent näringsmässigt. Det är därför vi inom paleo kämpar för att nå ut med dessa budskap. När du dessutom bara behöver äta en morot mot fyra besprutade monstermorötter så bli ju de ekologiska morötterna egentligen det billigaste alternativet, eller hur? I alla fall om man tittar på vad som är bra för din hälsa snarare än hur mätt du blir. Kvalitet före kvantitet – alltid. /Cecilia

     

    Källor: LivetLife

     

    Kalle Kammonen

    Att äta mat av hög kvalitet är en prioritet för mig. Men det är också en hög prioritet att se på ätandet ur ett helhetsperspektiv. Utöver att stoppa maten i munnen, vad gör och tänker jag i övrigt kring mina måltider? Att vara lugn före, under och efter en måltid ger kroppen goda chanser att ta upp näringen. Om kroppen är stressad så kan väldigt mycket av näringen gå rätt igenom och inte tas upp. Lyckligtvis finns det knep att ta till!

     

    Att förbereda sig för ätande är bra precis som att värma upp innan träning. Visualisera hur det kommer se ut på tallriken och hur gott det kommer vara. Det förbereder kroppen på att mat ska ätas. Laga mat är inte självklart för alla men det är en bra startpunkt. Känna olika lukter och smaker, bli riktigt sugen. Känna tacksamhet hjälper också. Att uppskatta det som ska ätas, uppskatta den kärlek och insats som behövdes för att laga maten. Innan du börjar äta är det bra att ta kroppen ur stress-mod till relax-mod. Det finns myriader med övningar men i sin enklaste form kan det räcka med långa djupa andetag. Andas in genom näsan, ut genom näsan eller munnen. Gör det 10 gånger. Det viktiga är att börja bli medveten om vilket tillstånd du är i innan måltiden.

     

    Tugga! Det triggar också kroppen till att vara beredd på maten. När maten lämnar munnen så bör den vara en kladdig massa (ursäkta osmaklig beskrivning..). Väl omhändertagen av tänderna och saliven. Testa att tugga 50 gånger innan du sväljer. Det saktar också ned farten på ett bra sätt. Min nuvarande tes är att inte dricka under maten. Det skulle späda ut kroppens matsmältningssafter. Jag kan inte påstå mig veta säkert om det är rätt eller fel men jag gör så och det känns bra. Jag dricker mellan måltider. Jag tycker generellt om hur Marc David från Institute for the psychology of eating (http://psychologyofeating.com) pratar och tänker. Titta här för ett exempel! (https://www.youtube.com/watch?v=xHBQ3-u_bew).  Må bäst! /Kalle

     

    Anna Skoglund

    Paleo handlar ju väldigt mycket om vad man äter, och framför allt, vilken kvalitet det har, precis som Cecilia skrev. Paleo utgår ifrån hälsa, och äter man bra mat så mår man bra. I min familj är vi väldigt sällan sjuka sedan vi gick över till paleo. Jag tror dessutom att det spelar stor roll hur djuret har mått under sin livstid och hur bra köttet sedan blir, och i förlängningen hur bra vi mår av det kött vi äter. Kött från gräsbetande djur är med andra ord bra på flera olika sätt. Precis som Cecilia skrev så beror kvaliteten på maten till väldigt stor del av hur det har vuxit och vad det har ätit, oberoende på om det är djur eller växter.

     

    kossa

    Gräsbetande kossor i Småland

     

    I dagens samhälle bestämmer tyvärr matproducenterna väldigt mycket över vad och hur vi äter, och de är ytterst intresserade av att tjäna pengar, inte av befolkningens hälsa. De har märkt att deras produkter säljer mer om det smakar bättre, naturligtvis, men hur får de sina produkter att bli mer aptitliga för oss? Jo, de tillsätter lite socker i sina produkter. Detta leder till att även deras konkurrenter gör det, vilket leder till att vi – konsumenterna – vänjer oss vid den sötare smaken. Sött är ju nåt vi tycker om, så det är klart att det som är sötast säljer mer. Därför tillsätter man lite mer socker i sina produkter, och för att dölja det så tillsätter man även lite salt. Allt i kölvattnet av den stora fett-skräcken som har härjat, som väl ingen missat. Och för att kunna tillsätta så mycket socker som möjligt så har socker numera flera olika namn, som glukos, fruktos, sirap, high fructose cornsyrap, med flera. Ju mer folk blir medvetna om socker ju fler namn verkar socker få.

     

    Problemet med socker är att det göder många olika sjukdomar som cancer, diabetes och demenssjukdomar. Detta har engagerat mig mycket, och jag läser just nu bok nr två av Ann Fernholm, Det sötaste vi har (Ett sötare blod var bok nr ett). Och jag rekommenderar er alla att läsa dessa böcker. Jag önskar att de var skolliteratur, så bra är de. Just därför förtjänar socker ett eget inlägg, så det inlägget kommer senare.

     

    När jag började äta paleo så var det ganska okänt i Sverige, och precis som Cecilia så hittade jag min information på amerikanska bloggar, samt en från Australien. De tre första bloggarna handlar om mat och det var de jag hittade först, och den fjärde är en blogg om löpning och att förebygga skador, som jag gillar.

     

    http://nomnompaleo.com/ (Hennes kokbok kom ut för ett litet tag sedan, och den köpte jag bums!)

    http://everydaypaleo.com/ (Hennes första kokbok var den första jag köpte)

    https://www.pinterest.com/justeatrealfood/ (Hittade först denna på facebook, och de har ingen riktig hemsida, från Australien)

    http://loparnaprapaten.blogspot.se/ (Hittade den här bloggen för väldigt länge sedan och glömde bort den, men nu har jag hittat den igen) Till nästa gång! / Anna

     

    Trippelbloggare
     Ha en härlig vecka!

    Anna, Cecilia och Kalle

    Kategorier:
    Taggar:

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments